fbpx
Сьогодні
20:46 08 Тра 2023

В Україні хочуть почати виробництво машин для розмінування та готувати по 500 саперів на рік

English version here

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Міністерство оборони України має намір за підтримки Сполучених Штатів створити сучасний центр підготовки саперів, який готуватиме 500 спеціалістів з гуманітарного розмінування на рік. Також в Україні планують запуск власного виробництва машин для розмінування.

Як інформує Рубрика, про це повідомив перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк.

Він зазначив, що Україна має власні навчальні заклади, які готують спеціалістів з розмінування, але їхніх потужностей не вистачає через масштаби замінувань. Тому Міноборони працює над залученням допомоги країн-партнерів.

Зокрема, українське Міноборони започаткувало спільний проєкт із компанією Tetra Tech, яка діє від імені Державного департаменту США.

"Результатом нашої співпраці стане створення сучасного центру з пропускною спроможністю підготовки 500 спеціалістів з гуманітарного розмінування на рік", — зазначив Павлюк.

За його словами, сапери будуть навчатися відповідно до міжнародних стандартів і матимуть змогу використовувати найсучасніші методи й техніку для здійснення розмінування. У межах навчання люди проходитимуть підготовку від початкового до максимально можливого рівня EOD-3+.

Павлюк наголосив, що одна з ключових потреб для розмінування — сучасні роботизовані платформи та машини для механізованого розмінування. Україна отримує суттєву допомогу від партнерів та донорських організацій, але потреби підрозділів, що розміновують деокуповані території, у межах міжнародної допомоги закриті лише на 10%.

Тому Міноборони працює над пошуком рішень та мобілізації ресурсів, зокрема українських підприємств. Нещодавно відбулася перша міжвідомча нарада щодо можливостей виробництва сучасного обладнання й техніки для проведення розмінування в Україні вітчизняними компаніями.

За словами Павлюка, обговорили зокрема низку напрацювань "Укроборонпрому" з виробництва машин розмінування на базі танків Т-64А, уже наявне виготовлення броньованих автомобілів для транспортування вибухонебезпечних предметів, а також виробництво потрібного обладнання: від дронів та ручних засобів розмінування до тралів та роботизованих платформ.

"Це був лише перший, базовий етап нашої роботи. І ми маємо максимально залучити наші підприємства, тому що це — підняття економіки та перспектива для України", — підкреслив перший заступник міністра оборони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: