fbpx
Сьогодні
Фото 15:19 12 Кві 2023

Наслідки "хазяйнування" УПЦ МП: комісія Мінкульту нарешті почала інспекцію Лаври

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики розпочала перевірку Києво-Печерської лаври.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Мінкульту.

"Комісія МКІП нарешті працює (у Києво-Печерській Лаврі, – ред.), хоч і не без перешкод", повідомили у відомстві.

Лавра, фіксація наслідків упраління УПЦ МП

Фото: МКІП

Також зазначили, що комісія вже склала заяву про злочин щодо знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини.

Лавра, фіксація наслідків упраління УПЦ МП

Фото: МКІП

Як зазначив Ткаченко, комісія виявила руйнування в "Книжковому складу" Лаври, який було збудовано у 2 половині 19 століття. Корпус є пам'яткою архітектури та містобудування місцевого значення.

"Понад 100 років корпус № 112 був невід'ємним елементом просторової композиції Києво-Печерської лаври, зразком громадсько-суспільної архітектури в стилі класицизму, проєкт якої виконаний відомим архітектором Спарро Павлом Івановичем. УПЦ МП ж знадобилося всього кілька десятків, аби перетворити приміщення на те, що ви бачите на фото", – пише Ткаченко.

Лавра, фіксація наслідків упраління УПЦ МП

Фото: Телеграм / Tkachenko.UA

Комісія зафіксувала аварійний стан приміщення, який непридатний для експлуатації й має явні ознаки руйнування. За результатами обстеження було зафіксовано про злочин за ст. 298 ККУ "Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини".

Лавра, фіксація наслідків упраління УПЦ МП

Фото: Телеграм / Tkachenko.UA

"Приміщення "Книжкового складу" опечатано представниками Заповідника. Слідчі проводять всі необхідні процесуальні дії від огляду приміщення до показів свідків", – додає міністр.

Нагадаємо, що напередодні УПЦ МП неодноразово блокувала роботу міністерства з приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври.

Що передувало

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня. На час перевірки збереження культурних цінностей також закрито печери Лаври.

Митрополит ПЦУ Епіфаній запевнив, що монастир на території Києво-Печерської лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов'янська разом із сучасною українською мовою.

30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Нагадаємо, що 1 квітня СБУ вручила підозру наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Української православної церкви московського патріархату Павлу (Лебедю).

Суд обрав запобіжний захід наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Української православної церкви московського патріархату Павлу у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 діб.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: