fbpx
Сьогодні
18:57 30 Бер 2023

Прихильники УПЦ МП мають покинути Лавру: суд столиці відмовив їм у забезпеченні позову до заповідника

Київський Господарський суд відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, ухвалу суду.

Нагадаємо, намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь) заявляв, що духівництво УПЦ МП не покине територію Лаври, доки не буде рішення суду.

Зазначимо, що суд розглянув клопотання від УПЦ МП та постановив:

"Суд відмовив у забезпеченні позову по справі №910/4552/23 від УПЦ до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю".

Суд відзначив, що позивач не зміг довести чи обгрунтувати заяви про те, що у разі виселення УПЦ МП з Лаври є загроза "знищення чи пошкодження майна, передача третім особам у власність/користування, надання дозволів іншим релігійним організаціям на проведення богослужінь, порушення прав громадян України на свободу віросповідання та на житло".

Як писала Рубрика, Міністерство культури та інформаційної політики України також звернулося до поліції через те, що комісія з приймання-передачі державного майна національного заповідника "Києво-Печерська лавра" не змогла розпочати роботу.

Що передувало?

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня.

Священники УПЦ МП мали залишити лавру 29 березня, провівши там останнє богослужіння.
Але намісник Лаври митрополит Павло заявив, що вони не планують цього робити і подають позов проти національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Він також відкрито погрожував президенту України Володимиру Зеленському, а міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка назвав "одержимим диявольським збісненням".

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов запевнив, що духовенство УПЦ МП силою не будуть виганяти із Києво-Печерської лаври.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: