fbpx
Сьогодні
11:14 12 Жов 2022

Запорізька АЕС повністю знеструмлена, окупанти пошкодили підстанцію, – Енергоатом

Фото: Getty Images

Через російські обстріли Запорізька атомна електростанція знову на дизель-генераторах

Проце пише Рубрика. посилаючись на Фейсбук пресслужби Енергоатома.

На подприємстві зазначили що окупанти знову пошкодили підстанцію.

"12 жовтня о 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція "Дніпровська" у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв'язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська.

Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори", написано у повідомленні.

Повідомляють, що Енергоатом підготував і відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального.

Та станом на 10:00 російська сторона не пропускає колону автомобілів компанії.

Енергоатом відзначає, що російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов'язана з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких само наслідків і загроз радіаційної аварії.

Таким чином загарбники продовжують нехтувати ядерною та радіаційною безпекою найбільшої в Європі АЕС, загрожуючи світу радіаційною катастрофою.

Пропагандисти заявляють, що запускати Запорізьку АЕС найближчим часом не планують.

Довідка

Росіяни окупували ЗАЕС ще з 4 березня 2022 року.

Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

5 жовтня президент країни-агресора владімір путін підписав указ, відповідно до якого захоплену окупантами ЗАЕС буде віддано росії. Оскільки Україна не визнає анексії, це рішення фактично не має жодної сили.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вважає, що ЗАЕС є українською, незважаючи на заяви рф про перехід об'єкта під її контроль.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: