fbpx
Сьогодні
19:44 08 Жов 2022

В ЄС засудили росію за приватизацію ЗАЕС і вимагають посилити присутність МАГАТЕ

English version here

Європейський Союз (ЄС) засудив рішення росії приватизувати ЗАЕС. 

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

"ЄС ніколи не визнає та рішуче засуджує російську нелегальну анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Відповідно, декрет про захоплення ЗАЕС є незаконним та нікчемним з правової точки зору", – йдеться у заяві.

За словами Борреля, росія зобов'язана вивести свої війська та техніку з території ЗАЕС, а також передати контроль над нею Україні.

"Посилення присутності МАГАТЕ у містечку та безперешкодний доступ до станції є терміново необхідними в інтересах Європи в цілому. Зона атомної безпеки та безпекова захисна зона мають бути встановлені негайно, без порушення суверенітету та територіальної цілісності України. ЄС рішуче підтримує зусилля генерального директора МАГАТЕ у цьому зв'язку", – відзначив Боррель.

Також високий представник ЄС додав, що союз й надалі підтримуватиме незалежність й територіальну цілісність України, а також продовжить надавати "їй потужну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку так довго, як це буде необхідним".

Довідка

Росіяни окупували ЗАЕС ще з 4 березня 2022 року.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції.

Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

У середу президент країни-агресора владімір путін підписав указ, відповідно до якого захоплену окупантами ЗАЕС буде віддано росії. Оскільки Україна не визнає анексії, це рішення фактично не має жодної сили.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вважає, що ЗАЕС є українською, незважаючи на заяви рф про перехід об'єкта під її контроль.

У свою чергу, Міжнародне агентство з атомної енергії провело ротацію представників місії на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Тепер команду МАГАТЕ представляють чотири експерти замість двох.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: