fbpx
Сьогодні
12:16 06 Лип 2022

Лубінець розкритикував норму для військовозобов'язаних щодо виїзду за межі областей без дозволу ТЦК

Фото: Дмитро Лубінець/Facebook

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розкритикував норму щодо заборони виїзду військовозобов'язаних за межі областей без дозволу територіального центру комплектування

Про це він написав у Facebook.

Як зазначив урядовець, норма не передбачає чіткої регламентації щодо меж регіонів, для виїзду з яких потрібен дозвіл, а також цілі такого виїзду.

Також він зазначив, що указ не передбачає екстрених ситуацій для виїзду — смерть, хвороба рідних, термінові відрядження тощо.

"Розробниками не враховано здатність військкоматів, які і до повномасштабної війни мали можливість приймати відвідувачів раз на тиждень, на оброблення звернень охочих отримати відповідні дозволи", написав Лубінець.

Омбудсмен підкреслив, що норма "може містити реальну загрозу дотриманню конституційних прав і свобод громадян України, зокрема на свободу переміщення та на працю".

До того ж, також несе корупційні ризики, додав він.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до президента Володимира Зеленського із проханням "втрутитися в ситуацію для невідкладного її вирішення".

Як повідомляла Рубрика, раніше в Генштабі роз'яснили інформацію про заборону виїзду за межі місця перебування для призовників, військовозобов'язаних та резервістів без дозволу військкомату.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що для виїзду за межі своїх районів та областей потрібен дозвіл територіального центру комплектування.

Полковник Генштабу ЗСУ Олександр Хлись заявив, що якщо військовозобов'язаний переміщається в межах однієї області, на яку поширюється юрисдикція одного керівника територіального центру комплектування, дозвіл на переміщення у військкоматі брати не потрібно.

Як  писала Рубрика, Зеленський звернувся до Генштабу не ухвалювати без нього "подібних рішень".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: