fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:49 06 Лип 2022

Хроніка подій: 133 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 6 липня і вже 133 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна в Україні день 133 захисники

Поки ми не отримали достатньо зброї від партнерів, головне завдання держави — зберегти армію, яка повертатиме всі окуповані території. Військові мають чіткі плани, західні HIMARSи вже працюють на фронтах. Так, їх поки що мало, але буде більше. 

Сьогодні Українська армія веде маневрову оборону, і це дає позитивні результати. Їх можна побачити вже на Харківщині та на Херсонщині. 

Вчора, за повідомленнями Генштабу, російська армія проводила штурмові дії поблизу Соснівки Золочівської громади на Харківщині, але без успіху відійшла.

Також ВСУ придушили спробу наступу загарбників у напрямку Лозової.

Під Херсоном ЗСУ знищили 18 окупантів, 2 склади боєприпасів, 2 мінометні установки "Нона-С", — повідомляє вранці ОК "Південь".

На Слов'янському напрямку наші захисники відбили ворожий штурм та відкинули окупантів назад у районі населеного пункту Долина. Противник веде штурмові дії поблизу Мазанівки, бої продовжуються. На Краматорському напрямку ЗСУ завдали ворогові значних втрат під час його спроби наступу в районах населених пунктів Верхньокам'янське, Білогорівка та Григорівка. Окупанти відійшли.

За минулу добу бомбардувальники та штурмовики Повітряних Сил ЗСУ знищили 2 польові склади боєприпасів, 2 взводні опорні пункти російських окупантів та понад 10 одиниць ворожої техніки. Втрати живою силою уточнюються.

Загальні втрати окупантів з 24 лютого до 6 липня становлять уже 36500 тіл!

Битва за Слов'янськ стане наступною ключовою битвою на Донбасі. Про це говорить британська розвідка. Але за словами військових експертів, вирішальна битва за Україну, швидше за все, відбудеться не на сході, де росія завдає основного удару, а на півдні, де Україна почала контрнаступ з метою відвоювати територію.

війна в Україні день 133

"росія XXI століття використовує зброю XX століття, щоб вести війну на виснаження XIX століття разом із мародерством XVIII століття", — так охарактеризував війну росії в Україні Філіп Василевський, військовий аналітик, США.

Стратегічними цілями росії в ході повномасштабної війни, як і раніше, залишаються зміна чинного режиму в Києві та знищення суверенітету України, — зазначає Інститут вивчення війни.

Близько мільйона громадян України сьогодні отримують бойовий досвід, — Данілов. Він також заявив, що Україна переозброюється "ударними темпами" за стандартами НАТО. А сили оборони отримують все більше західної зброї та технологій.

Восьмий апеляційний суд заборонив діяльність Комуністичної партії України. Тепер уже точно.

Терміни закінчення війни залежать від міжнародного санкційного тиску на московію та постачання Україні необхідного озброєння. На цьому Президент Володимир Зеленський наголосив під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів з прем'єр-міністром Ірландії Міхолом Мартіном у Києві.

Трофеї і цілі ЗСУ

Коли наші специ з утилізації рашистської техніки працюють ударними дронами чи допомагають артилерії ЗСУ – десь на позиціях окупантів спалахують незабутні феєрверки. І спостерігати за цим – одне задоволення. Світлиною воїна поділилася СБУ на своїй сторінці у фейсбук.

Гуманітарні місії

Евакуація рятує життя. 6 липня жителі Слов'янської громади вирушили евакуаційним рейсом до Рівненської області з подальшим розселенням, повідомили у місцевій ВЦА. На 7 липня заплановано виїзд автобусом до залізничного вокзалу Покровська, до евакуаційного поїзда "Покровськ-Львів". 8 липня очікується черговий рейс до Рівненщини.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Канада передала Україні 140 тонн насіння гречки для подолання дефіциту, — повідомляє Міністерство аграрної політики. Це зробили для підтримки українських фермерів, адже після лютого ціни на насіння, засоби захисту рослин, добрива та паливо зросли на 40–45%. Через це можуть з'явитися ризики, що гречку буде невигідно вирощувати. Насіння буде доставлено фермерам Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської та Чернігівської областей. Зі 140 тонн насіння можна буде отримати не менше ніж 3 000 тонн обробленої гречаної крупи.

А до Великої Британії прибула перша ротація українських військових для навчань.

Про успіхи HIMARS за перші два тижні використання розповів військовий експерт Олег Жданов:

  • За два тижні наші військовослужбовці знищили близько 20 складів російської армії на території України різного значення.
  • Кожна ціль ретельно відбирається, оскільки одна ракета HIMARS коштує $150 тисяч. Поки що ЗСУ надають перевагу російським штабам, складам озброєнь, об'єктам інфраструктури та військовим казармам.
  • Підрозділи ЗСУ, завдячуючи системам HIMARS, часто знищують не просто склади боєприпасів, але й командні пункти, чи цілі військові бази — до прикладу, у Сніжному та Мелітополі. Там зберігають не лише снаряди, але й техніку, паливо тощо. 
  • Такі обстріли є надзвичайно ефективними. Боєздатність деяких угруповань російських окупантів серйозно знижується. Важливо, що підрозділам ЗСУ вдається підривати й залізничне сполучення. А росія не може воювати без підвозу озброєння залізницею.

Прем'єр-міністр Ірландії Міхал Мартін сьогодні побував у Бородянці, Бучі та Ірпені. Міхал Мартін на власні очі побачив руйнування, спричинені бомбардуваннями і цілеспрямованими атаками на цивільних під час вторгнення та окупації російськими військами. Прем'єр-міністр Ірландії висловив підтримку Україні в цей непростий час. Наразі в Ірландії перебуває близько 40 тисяч українців, які вимушено тікали від воєнної агресії росії.

У Лугано Україна домовилася про підтримку на 1,9 млрд доларів.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Переселенців в Україні хочуть звільнити від оплати за тимчасове житло і комунальні послуги в ньому. У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №7507, що пропонує звільнити внутрішньо переміщених осіб (ВПО) від оплати за проживання та комунальні послуги у місцях компактного поселення. Чинний наразі закон "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" гарантує право на безоплатне тимчасове проживання в модульних містечках, гуртожитках, будинках відпочинку та готелях за умови оплати ЖКГ і протягом 6 місяців після набуття статусу ВПО.

Новини від партнерів

Генеральна прокуратура України звернулася до міністерства юстиції Туреччини з проханням провести розслідування та надати докази щодо ще трьох суден, які можуть бути причетні до транспортування зерна з окупованого Херсона, — пише Reuters. Згідно з базою даних Equasis, всі три великі суховантажні судна, що перевозять зерно — "Міхаіл Ненашев", "Матрос Позинич" і "Матрос Кошка" — належать "Об'єднаній суднобудівній корпорації".

Австралія на рік скасувала мита на імпорт українських товарів. З 5 липня у країні знижують тарифи на товари українського виробництва з 5% до нуля. Про це повідомили в австралійському Міністерстві торгівлі й туризму. Таке рішення має підтримати українську економіку та розширити її торговельні можливості.

Білий дім випустив колекційну монету, присвячену українським захисникам острова Зміїний, — повідомляє сайт Білого дому. Вона коштує 100 доларів, але доставка в Україну і країни НАТО буде безкоштовною. 20% від продажів обіцяють направити на допомогу українським жінкам і дітям.

А самі американці схвалюють допомогу Україні, навіть якщо доведеться "заплатити" зростанням інфляції та високими цінами, — про це свідчить опитування Brookings Institution. 62% респондентів заявили, що готові витримати вищі витрати на енергоресурси, а 58% опитаних американців висловилися щодо зростання інфляції. Американці також виступили за "закриття неба" над Україною, підтримка зросла з 56% у березні до 65% у червні.

НАТО не планує розміщувати військові бази у Швеції та Фінляндії. В Альянсі вважають, що у цьому немає потреби, адже ці країни "вкрай зрілі у військовому та стратегічному плані", — каже заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоані.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна готова дати гарантії безпеки для України, але не такі, як прописано у Статті 5 договору НАТО. У цій статті йдеться, що напад на одну країну є нападом на всі країни Альянсу. Шольц вважає, що швидше за все гарантії мають бути "адаптовані до конкретної ситуації". Більше деталей він не надав.

Щонайменше 15 британських міністрів залишили свої посади на знак протесту проти прем'єр-міністра Бориса Джонсона. Водночас сам Джонсон заявив, що звільнятися не планує, а міністри очікують його відставки.

Що там на росії?

Російські компанії різко зупинили відправку робочої сили на Донбас. Автобуси з будівельниками з усієї країни, які вирушають із Ростовської області, минулого тижня розгорнули на кордоні з Україною. Один із робітників повідомив росЗМІ, що мав поїхати до Маріуполя як будівельник, але поїздку "перекинули на осінь". Офіційна причина — "небезпечне перебування на окупованих територіях внаслідок отримання Україною далекобійного озброєння від Заходу". Але швидше за все росія не впевнена, що зможе утримати ці території, а тому безглуздо кошти, яких і так через санкції обмаль, вкладати у їх відновлення.

У той же час в Україні підрахували – повна відбудова Маріуполя коштуватиме понад 14 млрд доларів та займе 7-10 років. Цифри оприлюднив мер Вадим Бойченко. Він заявив, що рашисти зруйнували 1356 багатоповерхових будинків у місті. Також розбомблено 40% приватних будинків, більшість з яких не підлягають реконструкції. Тому мерія планує будівництво нових об'єктів. 14 мільярдів — це попередня оцінка експертів щодо відновлення міста для проживання там 220 тисяч людей. Остаточну цифру назвуть після деокупації. 

Російський брехунець

На росії заявили, що армії рф вдалося знищити два HIMARSи. Це — брехня. Така ж сама, як і вчорашня заява міноборони рф: мовляв, росія з 24 лютого знищила 231 український літак. Але ось нестиковка: на початок війни Україна мала всього 183 літаки. І більшість з них продовжує бити ворога як на сході, так і на півдні країни.  

А що чутно про російських посіпак?

В окупованій Макіївці Донецької області рознесли цього ранку військовий об'єкт. Місцева "мерія" говорить про приліт до бази Технаб, де зберігалися боєприпаси.  Після обстрілу вони детонують, на місці працюють пожежники.

А ближче до вечора у Кіровському районі Донецька зайнялась нафтобаза.

Отакої. Угорщина відмовилась брати участь в поставках західної зброї Україні, щоб не наражати на небезпеку російських обстрілів угорців, які проживають на Закарпатті. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю CNN.

У Білорусі розпочалася акція проти втягування країни у війну росії проти України. Жінки непомітно кладуть іграшки на видні місця, доповнюючи їх письмовими посланнями.

Тим часом в Мінську 51-річну жінку засудили до двох років обмеження волі за коментар "мразі" під фото міліціонерів. Слідство визнало, що вона образила силовиків із помсти.

Санкціями по агресору!

Фінляндія конфіскувала 865 російських вантажних вагонів через санкції ЄС, — пише Reuters. Вказані вагони належать або компаніям, які безпосередньо постраждали від санкцій ЄС, або чиї акціонери відмовилися від контролю, тому що вони потрапили під санкції після того, як росія ввела свої війська до України. Орган судових приставів Фінляндії повідомив Reuters, що заморозив активи кількох десятків російських та білоруських фізичних та юридичних осіб, включаючи транспортні компанії, на суму не менше 82 млн євро, відповідно до санкційних вимог.

Єврокомісія готує юридичну базу, щоб передати заморожені російські активи на потреби відновлення України. Про це заявила сьогодні голова ЄК Урсула фон дер Ляєн, виступаючи в Європарламенті.

У Болгарії заблокували переказ на суму 890 тисяч доларів у російське посольство. "Переказ цих коштів зупинено, але самі рахунки не закриті. Болгарія не робила жодних дій із цього приводу, все сталося автоматично на підставі санкцій Євросоюзу", — прокоментував виконуючий обов'язків віце-прем'єра та міністра фінансів Асен Василев.

Поки санкції працюють, США із союзниками обговорюють встановлення граничної ціни на російську нафту на рівні 40-60 доларів, — повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела.

Життя з урахуванням бойових дій

Денис Шмигаль

Україна подала заявку на вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку, — Денис Шмигаль. Організація економічного співробітництва та розвитку — міжнародна спільнота 37 країн, у якій займаються вивченням та аналізом домовленостей між державами. ОЕСР проводить пошуки найефективніших рішень для урядів країн та допомагає укладати угоди щодо боротьби з корупцією, покращення соціально-економічних умов, іноземних інвестицій тощо. "Членство України в ОЕСР є одним із наріжних каменів успішного відновлення та розвитку України", — зазначив прем'єр-міністр.

Петиція з вимогою заборонити офлайн навчання в Україні до завершення воєнного стану набрала необхідну кількість голосів. Українці менше, ніж за місяць, зібрали 25 із лишком тисяч голосів під петицією на сайті Президента про заборону очного навчання у всіх навчальних закладах. Тепер Президент має розглянути цю пропозицію.

"Приватбанк" підіймає курс валют під час оплати карткою до рівня готівкового курсу. Це стосується насамперед українців, які поїхали за кордон і розплачуються гривневими картками. Зміни діятимуть з 6 липня 2022 р.

Вслід за "Приватбанком" "Монобанк" сьогодні також підняв картковий курс до ринкового рівня. Тепер якщо гривневою карткою розраховуватися за кордоном або знімати долар у банкоматах, то конвертація відбуватиметься за новим курсом продажу плюс 2% комісії за конвертацію.

Продовжуємо слідкувати за розвитком подій щодо "заборони на пересування". 

Новий омбудсмен Дмитро Лубинець розкритикував заборону Генштабу на переміщення військовозобов'язаних. "Обмеження переміщення військовозобов'язаних, наказ про який випустив Генштаб, порушує принцип правової визначеності та містить корупційні ризики".

Трохи пізніше стало відомо, що Зеленський доручив Генштабу скасувати порядок щодо видачі дозволів на виїзд з областей військовозобов'язаним. Чекаємо на офіційну інформацію.

15:30 — Генштаб скасовує рішення щодо видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним та відправить його на доопрацюювання, — повідомив головнокомандувач ЗСУ Залужний. Доопрацювання означає, що насправді цю історію поки що не завершено.

Український бренд створив куртки з парашуту льотчика зі збитого ворожого літака. Upcycling-бренд REwind стартував з лімітованої колекції Demilitarization, яка фіксує реальність подій війни, що відбувається зараз в Україні. У колекції представлені куртки, що є унікальними арт-об'єктами, створеними згідно філософії upcycling з парашуту зі збитого російського літака СУ-4. Кожна куртка має свій номер та є унікальною. Upcycling — це повторне використання речей з наданням їм нової функціональності; кожна така річ є єдиною в своєму роді і вважається мистецтвом, яке можна носити.

А гвинтокрил та літак родини Медведчука передали на потреби ЗСУ, — повідомляють у МВС України.

В Україні розпочалася інформаційна кампанія на підтримку медиків, поліції та рятувальників. Сьогодні кожен водій, велосипедист і пішохід може допомогти країні – для цього всі вони мають дотримуватися правил дорожнього руху. Нагадати про це українцям покликана інформаційна кампанія "Не додавай роботи", що стартувала 5 липня 2022. Її спільно проводять Центр демократії та верховенства права і агентство комунікацій provid у межах кампанії "За безпечні дороги".

Київ і область

Столиці України та Польщі планують об'єднати швидкісною залізницею за $1,2 млрд. Відповідний проєкт міститься у Плані відновлення України. В Мінінфраструктури розповіли, що напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україну сторони спільно напрацьовували план реалізації проєкту та готувалися до його презентації на рівні ЄС. Завдяки будівництву євроколії Київ — Варшава час у дорозі займатиме до 4 годин. 

війна в Україні день 133

У Києві демонтували пам'ятні дошки двом комуністичним діячам — чеському журналісту Юліусу Фучику та воєначальнику Червоної армії Василю Тупікову. За результатами голосування в Київ Цифровий та рішенням експертної групи вул. Юліуса Фучика має стати вул. Карла Чапека, а вул. Генерала Тупікова — вул. Андрія Мельника.

СБУ запобігла витоку даних щодо оборони Києва та затримала зрадницю, яка здавала окупантам українських захисників у Ворзелі та спільно з агресорами пограбувала житло місцевих жителів.

Черкащина

У Черкасах порушникам комендантської години вручають повістки. 34 чоловікам, які нехтували заборонами воєнного стану та перебували у стані алкогольного сп'яніння видали повістки. Перед цим порушників доправили до райуправління поліції. Такі рейди й надалі будуть проводитися на території міста та області.

Чернігівщина 

розмінування Чернігівщини

У Чернігові рятувальники дістають з річки боєприпаси. Піротехніки та водолази протягом 5-6 липня обстежують чернігівський пляж "Золотий берег" та акваторію Десни на наявність боєприпасів. Так, під час такого обстеження вже були виявлені чотириметрові залишки РСЗВ "Ураган".

А голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус повідомив, що в Чернігові доведеться знести декілька багатоповерхівок, які постраждали внаслідок обстрілів. З його слів, загалом в обласному центрі провели технічне обстеження 25 багатоповерхівок, які обстріляли російські війська. Наразі формується перелік витрат, який необхідно погодити з Мінрегіоном. Лише після цього зможуть приступити до виконання робіт. Людям, які продовжують перебувати в таких будинках, які доведеться знести, Чаус пропонує як варіант переселитися до модульного містечка.

Донеччина і Луганщина

руйнування

Кількість загиблих у Слов'янську зросла до двох, ще семеро людей поранено в результаті вчорашнього обстрілу міста рашистами, — повідомляє мер Слов'янська Вадим Лях.

На Бахмутському напрямку наші воїни зупинили ворожий наступ в районі Спірного та відбили атаку неподалік Вершини. Завдали окупантам втрат та відкинули назад. Противник намагається провести перегрупування.

Загарбники наступають в районі Луганського на Бахмутському напрямку, бойові дії тривають.

Місцевих жителів закликають евакуюватися зараз, поки це безпечно, тому що обстріли з боку окупантів посилюються. До речі, в евакуаційному поїзді з Донеччини побільшає вагонів. Таке рішення ухвалили в Укрзалізниці через інтенсивність бойових дій на Донеччині та зростання потоку пасажирів з Донбасу. Зокрема вагони додадуть до евакуаційного поїзда з Покровська. Усі евакуаційні поїзди безплатні.

Окупанти обстріляли Торецьк на Донеччині, — повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Ракети влучили у 2 будинки приватного сектору. Точно відомо про одного пораненого. Також, за попередньою інформацією, 3 особи перебувають під завалами — триває рятувальна операція. Ще одна ракета влучила поряд із соціальним об'єктом, але не розірвалася.

13:00 — у Бахмуті Донецької області повідомляють про обстріл. Місцеві ЗМІ публікують відео диму після прильоту та наслідків. Офіційної інформації поки не надходило.

А так зараз виглядає Лисичанськ. Місто випалене російською армією, там зруйновані цілі квартали, житлові будинки, торговельні центри і навіть мости. І нехай ЗСУ вийшли з Лисичанська, але це лише для того, щоб повернутися й з більшою силою вдарити по ворогу, раз і назавжди вигнати його з міста.

Головне із вечірнього зведення Генштабу:

  • На Слов'янському напрямку російські військові атакували у напрямку Ізюм – Слов'янськ. Також підрозділи зс рф намагалися просунутися у напрямку Довгеньке – Мазанівка, але відійшли.
  •  На Краматорському напрямку російські військові намагаються зайняти населені пункти Верхньокам'яне та Григорівка.
  •  На Бахмутському напрямку росіяни намагаються покращити тактичне становище та встановити повний контроль над трасою Бахмут – Лисичанськ. 
  • Наступ ворога на напрямках Миронівка – Луганське та Гольмівський – Новолуганське наші воїни зупинили та змусили окупантів відійти.

Харківщина

Дитина віком 1 рік 11 місяців та 64-річний чоловік поранені внаслідок російського обстрілу селища Печеніги Чугуївського району 5 липня, повідомила прокуратура Харківщини. Селище обстріляли близько 18:00. Пошкоджені житлові будинки.

Російські окупанти дистанційно замінували територію поблизу Шестакового та Перемоги Харківської області, — про це повідомляє Генштаб.

руйнування

Вночі окупанти завдавали ракетних ударів з території росії по Новобаварському, Київському, Основ'янському районах Харкова, — говорить голова ОВА Олег Синєгубов. У Київському районі через ракетний удар фактично знищено приміщення вищого навчального закладу — на фото вище.

За уточненою інформацією, внаслідок ракетного удару по педуніверситету загинув 40-річний сторож. Про це повідомила прокуратура Харківщини. Кримінальне провадження відкрили за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Ще одна російська ракета вночі 6 липня зруйнувала дві адмінбудівлі-пам'ятки архітектури у Новобаварському районі Харкова. Одна з пам'яток не підлягає відновленню, – сказав міський голова Ігор Терехов.

війна в Україні день 133

По області протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Харківський, Чугуївський, Богодухівський райони. Від російського обстрілу спалахнуло поле пшениці в Ізюмському районі. Площа пожежі становить близько 500 кв. м, повідомили у ДСНС Харківщини.

ДБР планує відсторонити від посади заступника голови Харківської облради. У нього виявили російський паспорт, який він отримав 2014 року у тимчасово окупованому Севастополі, а також посвідчення водія та податковий номер, які потрібні для сплати податків у рф.

На Харківському напрямку українські військові відбили наступ у напрямку Козача Лопань – Соснівка, — повідомляє Генштаб у вечірньому зведенні.

Сумщина

По Новослобідській громаді окупанти випустили 10 мін з міномета, Шалигінська громада18 прильотів і ворожі безпілотники скидали вибухівку. Попередньо жертв немає.

Росіяни знову завдали удару по Широківській громаді. Внаслідок обстрілу пошкоджено будинки. Поруч із будинком виявили вирву діаметром 4 метри, глибиною 2 метри. Люди, на щастя, не постраждали.

Дніпропетровщина 

Російські військові обстріляли село Шестірня на Криворіжжі. Пошкодили кілька житлових будинків, загиблих і поранених немає, — повідомив керівник ОВА Валентин Резніченко. Крім того, перебита лінія електропередач. На місці працюють електрики, відновлюють світло.

війна в Україні день 133

Школи Дніпропетровщини облаштовують сховища — це обов'язкова вимога воєнного часу. Щоразу як лунатиме повітряна тривога, учнів спускатимуть до підвальних приміщень. Там вони зможуть продовжувати навчання.

Запоріжжя

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Гуляйполе, Оріхів, Новояковлівка, Орловське. Надійшло 80 повідомлень про руйнування об'єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

росіяни готуються провести мобілізацію в тимчасово окупованому Бердянську, — дізнався Центр національного спротиву. Керівникам ОСББ уже видали розпорядження подати списки мешканців призовного віку. "Не зайвим буде нагадати, що умовою для мобілізації є російський паспорт, видачею якого росіяни займаються на окупованих територіях", — наголошується в повідомленні.

Олександр Старух, Запорізька ОДА повідомив, що між Мелітополем та Токмаком "втомився" черговий міст: Новобогданівка — Троїцьке. Мостом росіяни переганяли поїзди зі зброєю.

Херсонщина

На "паспортизацію" жителів Херсона у військових росії піде не один місяць, а більше двох місяців у росіян немає, — каже радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. За його словами, якщо видавати по 200 паспортів на день, то за 2 місяці їх отримають 12 тисяч осіб.  Щодо всієї кількості жителів Херсона та області — це небагато.

На території Херсонської області відключили YouTube та Instagram. Про це заявили у пресслужбі призначеної російськими військовими "військово-цивільної адміністрації" окупованої області.

Окупаційна влада почала підготовку до навчального року за російською програмою. Для цього вони продовжують тиснути на українських педагогів, які відмовляються від будь-яких форм спілкування з ними. "У херсонських школярів буде доступ до освіти, якщо буде працювати інтернет-зв'язок. Але ми розуміємо, що це дуже велика проблема на Херсонщині. Необхідно встановлювати VPN, хто ще цього не зробив. Ми відпрацьовуємо механізм, надання доступу до освіти дітям, які не зможуть виїхати, щоб вони не втратили рік навчання", — заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Окупаційна влада почала підготовку до навчального року за російською програмою. Для цього вони продовжують тиснути на українських педагогів, які відмовляються від будь-яких форм спілкування з ними. "У херсонських школярів буде доступ до освіти, якщо буде працювати інтернет-зв'язок. Але ми розуміємо, що це дуже велика проблема на Херсонщині. Необхідно встановлювати VPN, хто ще цього не зробив. Ми відпрацьовуємо механізм, надання доступу до освіти дітям, які не зможуть виїхати, щоб вони не втратили рік навчання", — заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Мешканці тимчасово окупованого Херсона показали фото із захмарними цінниками на звичайнісінькі товари в супермаркетах. 

На Херсонщині тимчасово призупинили свою роботу відділи державної реєстрації актів цивільного стану. Отримати адміністративні послуги громадяни зможуть у Миколаївській та Одеській областях, а також в інших міжрегіональних управліннях юстиції Міністерства юстиції України.

Тим часом Херсонобленерго спростувало заяву окупаційної "влади" про знищення програмних продуктів та баз даних споживачів області. Усі дані збережені і розміщуються на серверах енергопостачальної компанії. Споживачі можуть отримати інформацію в особистому кабінеті на офіційному сайті, повідомили в товаристві.

Пообіді у Херсоні пролунав потужний вибух. Пізніше стало відомо, що в районі залізничного вокзалу знищили склади військових рф. Про це повідомив радник голови ОВА Сергій Хлань.

Над Скадовськом окупанти збили ракету. "Одна людина загинула, четверо поранено, серед них дитина. Можливо, ще постраждали, але більше ніхто не звертався за допомогою.  Будинок сильно пошкоджений, зруйнований дах, стіну сильно пошкодило, вибило вікна", — інформує мер Скадовська Олександр Яковлєв.

Миколаївщина 

руйнування Миколаївщина

Вчора рашисти знищили ракетою Будинок культури "Корабельний" у Миколаєві. Фото зруйнованої будівлі показало Управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА. "Скільки поколінь творчих, обдарованих дітей та дорослих відвідало ДК "Корабельний" не лише як відвідувачі, а й учасники творчого процесу.  Скільки заходів, конкурсів, проєктів, програм… Тварини!  Не пробачимо…" — прокоментували в управлінні.

Повітряне командування "Південь" знищило дві ракети, які прямували у бік Миколаєва. Про це повідомив Сергій Братчук.  За його даними, близько 03:20 6 липня з російського підводного човна в акваторії Чорного моря було випущено 2 ракети "Калібр". На підльоті до Миколаєва воїни зенітного ракетного підрозділу їх успішно перехопили. Про постраждалих не повідомляється.

Як повідомляє Оперативне командування "Південь", зараз у Чорному морі знаходиться чотири надводні кораблі та два підводні човни з сумарним залпом 40 крилатих ракет. Всі вони націлені на Україну. 

Одещина

6 липня росіяни намагалися завдати по Одещині ракетного удару. Про це повідомили в пресслужбі оперативного командування "Південь". З літака Су-35 з напрямку Чорного моря рф випустила ракету повітряного базування Х-31. Її над морем ліквідували сили ППО.

Хмельниччина

Подробиці вчорашнього ракетного удару по Хмельниччині розповів голова ОВА Сергій Гамалій:

  • рашисти випустили 4 ракети.
  • Одну ракету збили сили ППО, уламки впали на території Шепетівського району.
  • Три інші ракети потрапили на територію однієї із громад Хмельницького району.
  • Метою ударів була водонапірна вежа, яка повністю забезпечує водою громаду.
  • Внаслідок вибухів одна людина поранена. Жертв немає.

Захід України

В Івано-Франківську всі вже готові до дня, "коли здохне путін". До прикладу, один із місцевих ресторанів пригощатиме безкоштовним бограчем на честь смерті диктатора. Натхненником тут став вашингтонський ресторан "1203", що у 1953 році святкував смерть сталіна запрошенням на безкоштовний борщ.

3
103

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: