fbpx
Сьогодні
13:31 05 Лип 2022

У Генштабі пояснили кому з військовозобов'язаних можна виїжджати з місця проживання

У воєнний час призовникам, військовозобов'язаним та резервістам забороняється виїзд з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Фейсбук Генштабу ЗСУ.

Проте, як зазначили у міністерстві, є винятки.

Військові наголошують, що обмеження щодо виїзду з місця проживання передбачено нормою закону "Про військовий обов'язок і військову службу", який діє з 1992 року.

Однак, військовозобов'язані все ж можуть виїхати за межі місць проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Для цього треба отримати дозвіл, додали у Генштабі.

Такий дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта.

Також розглядається додаткове унормування питань переміщення людей, які систематично перетинають адмінмежі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Народний депутат від "Слуги Народу" Олександр Федієнко опублікував документ, який центральні органи виконавчої влади отримали від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про затвердження порядку надання такого дозволу.

Міноборони

Фото: Телеграм/Олександр Федієнко

Запорізька обласна військова адміністрація оприлюднила роз'яснення щодо нього.

Дозвіл на виїзд видають керівники центрів комплектування таким категоріям громадян України:

  • призовникам, яким надано чи які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, на термін до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки;
  • особам призовного віку, за наявності поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо), на термін до 30 діб;
  • військовозобов'язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на термін до одного року, за наявності підтверджуючих документів, але не пізніше дати закінчення права на відстрочку;
  • військовозобов'язаним та резервістам, що були заброньовані на період мобілізації та на воєнний час на термін до 30 діб, але не пізніше дати закінчення терміну дії посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати зазначеної на витягу із наказу Мінекономіки України про бронювання;
  • в окремих випадках, за рішенням керівника центру комплектування решті військовозобов'язаних та резервістів при наявності інших поважних причин з поданням ними відповідних документів на термін до 30 діб.

Дозвіл не потрібно отримувати людям:

  • Виключеним з військового обліку. Підставою для виїзду є позначка про зняття з обліку військовозобов'язаного.
  • Особам, які вибувають у відрядження і є військовозобов'язаними заброньованими на період мобілізації та на воєнний час. При собі необхідно мати паспорт, військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, посвідчення про відстрочку або завірений керівником ТЦК та СП витяг із наказу Мінекономіки України та посвідчення про відрядження.
  • Призовникам, військовозобов'язаним та резервістам, які зняті з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою є відмітка у посвідченні або у військовому квитку/тимчасовому посвідченні.

Такі громадяни мають стати на облік за новим місцем дислокації протягом семи діб з дати зняття з обліку.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: