fbpx
Сьогодні
Розбір 11:05 06 Лип 2022

Виїзд з області для військовозобов’язаних: кому і коли потрібен дозвіл

Якщо ви військовозобов’язаний(-а), незабаром ваші пересування в межах країни між різними областями можуть обмежити. Для таких поїздок вам необхідно буде отримати дозвіл у військкоматі.

Що відбувається? Це пояснювали вже і Генштаб, і головнокомандувач ЗСУ Залужний, і координаторка руху адвокатів ЗСУ, але всі зробили це по-різному і доволі розмито. Ввечері 5 липня президент Зеленський пообіцяв сам розібратися в ситуації, а поки "Рубрика" зібрала найпоширеніші запитання і відповіді на них.

У чому проблема?

Норма 92-го року, мобілізація жінок і комунікаційний провал 

Виїзд з області для військовозобов'язаних: кому і коли потрібен дозвіл

Липень почався тотальним непорозумінням. Спершу почали говорити про те, що з 1-го жовтня військовозобов'язані жінки більше не зможуть виїжджати за кордон. Згодом заступниця міністра оборони Ганна Маляр назвала цю інформацію черговим вкидом і все спростувала. 

Та 5-го липня заговорили вже про обмеження пересування між областями в межах країни всіх військовозобов'язаних. І наразі запитань більше, ніж відповідей. Спершу Генштаб написав у своєму Фейсбуці, що військовозобов'язані мусять мати дозвіл на виїзд зі своєї області. Тоді координаторка руху адвокатів ЗСУ Євгенія Рябека заявила, що дозвіл не потрібен і у військкомат треба йти лише тим, хто змінює місце проживання. Майже одразу після цього "вступив у гру" Валерій Залужний і підтвердив, що дозволи все ж потрібні

Яке рішення?

Читати й чекати

Чекати додаткових роз'яснень від військкоматів та читати текст рішення і роз'яснення юристів — ми зібрали всю актуальну інформацію в цьому матеріалі.

Кому і коли потрібен дозвіл?

Виїзд з області для військовозобов'язаних: кому і коли потрібен дозвілДозвіл потрібен усім військовозобов'язаним, резервістам та призовникам. Причина може бути як робоча, так і особиста. Про причини ймовірної відмови у такому дозволі поки нічого не відомо. Адвокат Артем Крикун-Труш пояснює:

"Опублікований порядок вказує, що дозвіл не треба особам, які вибувають зі свого міста на нове місце проживання та мають відмітку про зняття з військового обліку.  

І в цьому дійсно є логіка. Бо немає сенсу зніматися з обліку, якщо ти не змінюєш місце проживання (перебування).  

Тобто, коли, наприклад, адвокат їде у відрядження в іншу область, то це не зміна місця проживання (перебування). Те саме стосується й інших громадян, мета поїздки яких не змінити місце проживання (перебування): у гості до батьків, друзів, відрядження, інша поїздка у справах. Але за цим порядком, навіть на такі короткочасні поїздки, май ласку і візьми дозвіл військкомату".

Скільки діятиме дозвіл і як його отримати?

Виїзд з області для військовозобов'язаних: кому і коли потрібен дозвіл

Аби отримати дозвіл на виїзд за межі області треба звернутися у Територіальний центр комплектування (військкомат) і подати відповідне клопотання, вказавши, куди саме ви хочете виїхати і скільки будете там перебувати. 

Дозвіл видається на термін до 30 діб. Але, як зазначають у Генштабі, в окремих випадках дозвіл може діяти до року. Коли цей термін добіжить кінця, ви можете отримати новий дозвіл, але для цього треба буде повторно звертатися до ТЦК і подавати нове клопотання. Як довго його можуть розглядати — поки невідомо. 

А можна отримати дозвіл на виїзд через "Дію"?

Виїзд з області для військовозобов'язаних: кому і коли потрібен дозвіл

Ні. Зараз про це не йдеться. Як пояснив в етері телемарафону полковник Генштабу Олександр Хлись, це неможливо через обмежену роботу реєстрів. Обмеженою вона буде, ймовірно, до кінця війни або до кінця її активної фази.

Як отримати дозвіл на виїзд, якщо я прописаний в одній області, а живу в іншій?

Виїзд з області для військовозобов'язаних: кому і коли потрібен дозвіл

Юрист ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов пояснює, що у такому разі ви повинні знятися з обліку військкомату за місцем прописки і стати на облік у військкоматі за фактичним місцем проживання.

"Для цього не потрібно мати відповідний документ, що ви прописані, наприклад, у Києві. Це треба зазначати безпосередньо в заяві до комісаріату. На цій підставі вас знімають з обліку і ставлять назад на облік на новому місці". 

Відповідно, якщо ви поки не стали на військовий облік, але маєте це зробити, робіть це одразу за фактичним місцем проживання.

А як там з постановкою на військовий облік жінок?

Виїзд з області для військовозобов'язаних: кому і коли потрібен дозвіл

Наприкінці 2021-го набуло чинності рішення про розширення переліку професій, представниці яких мають стати на військовий облік. Згодом перелік знову трохи скоротили, проте кількість майбутніх військовозобов'язаних таки зросла. 

Повноцінно система взяття на військовий облік жінок запрацює з 1-го жовтня 2022 року. Поки відомо, що до кінця року буде такий собі адаптаційний період і впродовж цього часу ані самим жінкам, ані роботодавцям, які не перевірили, чи стоять їхні підлеглі на військовому обліку, ще не загрожуватимуть жодні штрафи. Проте згодом порушників штрафуватимуть. 

"У центру комплектування буде право притягнути до адміністративної відповідальності таких жінок за ст. 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", — пояснює Євген Воробйов.

Фактично, ставати на облік жінки можуть уже.

Військовозобов'язаним жінкам можна за кордон? 

Виїзд з області для військовозобов'язаних: кому і коли потрібен дозвіл

І так, і ні. Норма, яка передбачає заборону для військовозобов'язаних обох статей покидати місце свого проживання без дозволу ТЦК, існує в українському законодавстві з 1992-го року. І мала б діяти з початку війни, тобто з 2014-го. Проте фактично її всі ігнорували. Контролюючі органи теж. Тепер її хочуть реанімувати. 

"Частина 4 статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» визначає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Також це питання врегульовано постановою КМУ від 7 грудня 2016 р. № 921. 

Окрім того, пунктом 25 згаданої постанови №921, передбачається, що призовники і військовозобов'язані, які прибули до нового місця проживання в адміністративно-територіальну одиницю, де відсутні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, для взяття на військовий облік у семиденний строк особисто прибувають із військово-обліковими документами у районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, який організовує та веде військовий облік призовників і військовозобов'язаних на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці", — пояснює Євген Воробйов. 

Якщо цю норму вирішили реанімувати, то логічно, що й виїзд за кордон для військовозобов'язаних жінок буде можливим лише за наявності дозволу. Проте роз'яснення механізму, який буде діяти, досі немає. 

Те саме кажуть і у військкоматах, зазначаючи, що наразі інформація про нововведення вийшла у публічний простір, але вона все ще недостатня для повного розуміння нової (чи просто забутої) системи

1
724

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: