fbpx
Сьогодні
19:25 24 Лип 2021

Ляшко розповів, коли впровадять перевірку новонароджених на СМА і будуть купувати ліки для них

МОЗ отримало до свого бюджету додаткових 300 мільйонів гривень, щоб запровадити перевірки новонароджених малюків на різні хвороби, серед яких і СМА, щоб виявляти захворювання на ранніх стадіях і вчасно почати лікування.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в коментарі ТСН.

«З президентського фонду, за ініціативи президента, було передано змінами через державний бюджет до МОЗ 300 мільйонів гривень для того, щоб ми запровадили неонатальний скриніг новонароджених в Україні. До цього неонатальний скринінг проводився в Україні лише на 4 хвороби і СМА в той перелік не входив. Після запровадження буде входити в перелік захворювань, які підлягають скрінінгу 21 хвороба», – зазначив міністр.

Він зауважив, що зараз триває етап бюрократичних процесів, робиться порядок використання цих коштів, але вже від 1 січня 2022 року розраховують, що запустять повноцінний неонатальний скринінг на 21 захворювання для всіх новонароджених дітей. Його будуть проводити в п'яти регіональних центрах і референс лабораторія буде в національному закладі «Охматдит». Такі скрінінги дадуть змогу створити реєстр і почати закупівлю потрібних ліків для кожного випадку.

«Неонатальний скринінг запроваджується для того, щоб якомога раніше виявляти хворобу, оскільки лікування має свої особливості і лікувати не можна тоді розпочати, коли виявили. Тож наша мета – вчасно виявляти, і друге – сформувати реєстр і планувати закупівлю лікарських засобів. Сьогодні проголосований закон, який дозволяє МОЗ працювати і за договорами керованого доступу, ми вносимо точкові правки в законопроєкт про публічні закупівлі, щоб ще і на медичні вироби і лікарські засоби не розповсюджувалась інформація про обов'язковість публікацій конфеденціальної інформації», – додав Ляшко.

Він переконує, що договори керованого доступу допоможуть суттєво знизити вартість ліків і їх зможуть закупати в значно більших об'ємах.

«Вже сьогодні ми проводили перемовини із виробниками інноваційних препаратів і пропозиції, які ідуть для України, вони дозволяють за таку ціну, як ми купували раніше один препарат, купувати в рази, а то і в десятки разів більше препаратів і це дозволить розширити доступ до лікування», – переконує міністр.

Також Ляшко наголосив, що орфанних захворювань велика кількість, і жодна країна світу не може виключно за державний бюджет перезакрити всі проблеми для закупівлі цих препаратів, через їхню дороговартісність. І зазначив, що для закупівлі ліків для діток зі СМА мали б витратити більшу частину коштів, які потрібні для закупівель препаратів для хворих із онкологіями, інфекціями і т.д. разом узятих.

«Зараз реєстр не можна створити, оскільки немає скринінгу. Після запуску реєстру, ми будемо чітко розуміти кількість діток і кому, які препарати показані. Коли дитина потрапляє до реєстру, є висновок лікаря, про те на якій дитина стадії і яким препаратом можна лікувати. Оскільки ми говоримо, що є препарати, які на перших етапах допомагають запобігти прогресу хвороби, а є які в подальшому повинні використовуватись для підтримуючої терапії. І, наприклад, на СМА, це орієнтовно в рік виділятись 7 мільярдів гривень. А зараз на всі централізовані закупівлі виділяється в країні 10 мільярдів, там покриваються онкологічні хвороби, інфекційні хвороби і досить велика кількість інших захворювань», – підкреслив міністр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: