fbpx
Сьогодні
10:21 26 Кві 2024

США готують для України найбільший оборонний пакет на $6 мільярдів

English version here

Сполучені Штати Америки планують вже сьогодні оголосити про виділення для України нового масштабного пакету військової допомоги на 6 мільярдів доларів.

Про це пише Reuters із посиланням на власні джерела в адміністрації США, передає Рубрика.

"Сполучені Штати Америки можуть вже в п'ятницю оголосити про закупівлю для України нового озброєння більш як на $6 мільярдів", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що до нового масштабного пакету військової допомоги можуть увійти:

  • протиартилерійські радари,
  • тактичні транспортні засоби,
  • ракети-перехоплювачів для системи ППО Patriot,
  • дрони,
  • артилерія,
  • високоточні боєприпаси,
  • системи боротьби із дронами.

Очікується, що міністр оборони США Ллойд Остін оголосить про нову допомогу під час зустрічі 26 квітня Контактної групи з питань оборони України (так званий формат "Рамштайн"). Politico пише, що це буде великим поштовхом після того, як США місяцями з'являлися на зборах з порожніми руками, поки фінансування блокувалося Конгресом.

Частина з цього обладнання, імовірно, прибуде в Україну аж через кілька років, оскільки гроші виділяють в межах Ініціативи сприяння безпеці України. Тобто, Пентагон укладе контракти з американськими оборонними фірмами на виготовлення нового обладнання для України, а не використає поточні запаси США.

Як повідомляла Рубрика, у середу Джо Байден підписав закон про додаткове фінансування потреб національної безпеки США, який містить, у тому числі 60 млрд дол. для України.

Пізніше Державний департамент оголосив про виділення траншу оборонної допомоги загальною сумою 1 мільярд доларів.

До пакету оборонної підтримки України, оголошеного адміністрацією США в середу, увійшли:

  • ракети для систем ППО RIM-7,
  • Stinger,
  • боєприпаси для HIMARS,
  • снаряди стандартів НАТО,
  • БМП Bradley, а також інше озброєння і техніка.

"Пакет допомоги від США полегшить нам дихання, оскільки ми вкрай потребуємо різних типів ракет, озброєнь, систем ППО. Ми бачили, як протягом останнього місяця комбінованими атаками ворог намагався виснажити наші системи, перенавантажити їх. Тому зараз будь-які ракети, в тому числі до різних систем, нам потрібні, оскільки це розхідний і дуже дорогий матеріал", –  зазначив речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш.

За його словами, Україні необхідні не лише Patriot, а й системи ППО малого та середнього радіуса дії.
"Це дуже потрібно у боротьбі з безпілотниками типу "Шахед"", – зазначив речник Повітряних сил.
А президент Володимир Зеленський наголосив, що військова допомога від Сполучних Штатів Америки має не тільки оперативно надійти українським Збройним силам, але й важливо отримати саме те, що є найнеобхідніше.

"Якомога швидше, як тільки можливо. Якомога швидше, або нас відсунуть. І це правда. Наші люди про це знають, і американці повинні про це знати.

Зараз це важко, це період, сповнений викликів для нас. То мова не лише про те, щоб отримати допомогу швидше, а й про отримання того, що нам потрібно", – пояснив глава держави.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: