fbpx
Сьогодні
10:28 30 Чер 2021

Загрожує здоров'ю українців та може спричинити екологічну катастрофу: у воді Дніпра виявили понад півтори сотні забруднювачів

У річці Дніпро знайшли 161 речовину, яка забруднює воду та шкодить довкіллю. Це загрожує здоров'ю українців та може спричинити екологічну катастрофу.

Про це повідомляє Рахункова палата.

Під час аудиту з'ясували, що якість води в річці погіршується. Останні проведені дослідження виявили значні перевищення вмісту синтетичних речовин: сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів та речовин, які використовуються у парфумерії. Крім того, у воді виявили й важкі метали: цинк, мідь та ртуть.

У Рахунковій палаті зауважили, що у воді Дніпра спостерігають масовий мор риби. Однією із причин такого явища є цвітіння річки. Однак ситуацію також погіршує обміління річки.

Воно своєю чергою відбувається внаслідок того, що у водоймі не роблять днопоглиблювальних робіт.

«Таким чином екологічний стан басейну Дніпра фактично катастрофічний. Якщо екологічна ситуація в басейні річки не поліпшиться, вода і надалі забруднюватиметься. Виникне необхідність її повного очищення, що призведе до значних навантажень на державний бюджет», — резюмували у Рахунковій палаті.

Такі витрати, запевняють у Рахунковій палаті, можуть бути у понад 2 тисячі більшими за попереднє очищення води у річці. Натомість на екологічне оздоровлення Дніпра за останні 4 роки спрямували лише 4,2 мільйона гривень.

«І це при тому, що використання басейну річки розрахунково за 2017–2020 роки принесло понад 100 мільярдів гривень до держбюджету», — зазначають у Рахунковій палаті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: