fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 20:43 24 Чер 2021

Вода в Дніпрі не відповідає вимогам Державних санітарних правил

Скринінг води на пляжах здійснюється з періодичністю два-три рази на місяць перед початком купального сезону і з такою ж періодичністю протягом пляжного сезону. Його здійснює Головне управління Держспоживслужби в Києві, останні дані – від 18 червня.

Як розповів для "Рубрики" член громадської ради Державної екологічної інспекції України Михайло Ромась, досліджені Держспоживслужбою проби води з відкритих водойм станом на 18.06.2021 не відповідає вимогам Державних санітарних правил розміщення, влаштування та експлуатації оздоровчих закладів.

Ромась пояснив, що основними факторами забруднення поверхневих вод в межах столиці є скиди промислових стічних вод і комунально-побутових стоків через міську систему каналізації, третина якої знаходиться в аварійному стані. Крім цього, приблизно кожне четверте підприємство столиці здійснює скиди в річку Дніпро зі значним перевищенням рівня гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, ще більше ситуація ускладнюється великою кількістю незаконних врізок до мереж водовідведення. За підрахунками екологів, у Києві таких – близько двох тисяч. Крім того, існують сотні зливостоків, які не перебувають на балансі жодного підприємства.

"Тому скільки і які токсичні речовини потрапляють у Дніпро через незаконні врізки і безгоспні стоки, невідомо – тільки офіційно в Дніпро протягом року місто скидає понад 720 мільйонів кубометрів стічних вод. 40% з цих скидів не проходять належного очищення і завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу. Однією з основних хімічних речовин, що забруднюють Дніпро в Києві, є фосфати. Це один з основних елементів побутової хімії (порошків і миючих). Саме фосфати призводять до "цвітіння" Дніпра: 1 грам фосфатів призводить до появи 5-10 кілограмів водоростей. Тобто, коли фосфати потрапляють в Дніпро, це призводить до розмноження водоростей з шаленою швидкістю. Це називається евтрофікація, і починається "цвітіння" води. Зазвичай сезон активного "цвітіння" води припадає на серпень-початок вересня, а цього року він почався вже в червні", – звертає увагу активіст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: