fbpx
Сьогодні
Екорубрика 09:48 06 Лип 2019

День Дніпра: 12 цікавих фактів про найбільшу річку України

Щорічно у першу суботу липня відзначається Міжнародний день Дніпра – четвертої річки в Європі за довжиною.

Для України Дніпро є головою водною артерією. Ця річка забезпечує водою 70% населення країни.

«Рубрика» зібрала цікаві та маловідомі факти про головну річку країни.

1. Річка Дніпро зародилася близько 6 млн років тому

Дослідження українського географа і геолога Максима Веклича довели, що Дніпро зародився близько 5-6 млн років тому, в Берегівський час, після трансгресії палеоген-неогенового моря. Історія України-Русі пов'язана з Дніпром. Його басейн є центральним місцем етногенезу й націогенезу українців.

2. Найбільший відрізок Дніпра протікає саме Україною крізь 8 областей

Дніпро перетинає території трьох країн – України, Росії та Білорусії – і загальна довжина річки сягає 2 201 км (до будівництва на річці водосховищ, її природна довжина становила 2 285 км).

При цьому більшу частину шляху Дніпро протікає саме по території України. Довжина русла Дніпра в межах нашої країни становить 981 кілометр, а площа басейну – 291,4 тисячі квадратних кілометра.

Річка та її притоки зрошують 8 густозаселених областей України: Чернігівську, Київську, Черкаську, Кіровоградську, Полтавську, Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську.

3. На дні Дніпра можна знайти скарби

У районі порогів річки деякі аквалангісти шукають скарби, імовірно затонулі тут разом з потерпілими крах суднами. Одна з легенд говорить, що війська отамана Івана Підкови після чергового нападу на Стамбул перевозили через поріг дивовижні багатства. Кажуть, що в їх числі була статуя коня, цілком відлита із золота. Кілька кораблів розбилися на порогах, а скарби залишилися десь на дні.

Професійні дайвери сьогодні продовжують вивчати дно Дніпра біля старовинних міст, розраховуючи виявити історично цінні артефакти, і зовсім не дарма. Багато знахідок просто вражають: унікальна зброя і посуд, останки стародавніх тварин і так далі. На тих ділянках, які були затоплені після пуску великої кількості ГЕС, аквалангістами були виявлені залишки християнського храму та інших будівель.

4. У Дніпрі живе найбільший гризун Євразії

У Дніпрі та його притоках водиться найбільший гризун Євразії – річковий бобер. Полювання на нього в Україні заборонено.

річковий бобер

Крім того, у затонах живе річкова видра, а біля річки й частково у воді – норка. Вони занесені до Червоної книги України.

5. У Дніпрі водяться близько 70 видів риб

У Дніпрі водяться майже всі з відомих в Україні видів риб. Нижня частина річки багатша на рибу — там водиться 60—65 видів, тоді як біля Києва — лише 40.

У цілому за час існування водосховищ видовий склад риби в Каховському водосховищі зменшився від 67 до 56, в решті — від 58 до 45-50.

Також у Дніпрі водиться 2 види раків: довгопалий та товстопалий.

6. Дніпро перетинають до 100 різних мостів у 3-х країнах

На сьогодні річище Дніпра перетинають до 100 різних мостів, залізничних та автомобільних, з них більшість – на території нашої країни.

Так, близько 50 мостів збудовані в межах України, 23 мости – в Росії, 21 міст – в Білорусі.

речка Днепр

Вид на м. Херсон з повітряної кулі, Антоновський міст через р. Дніпро

7. На Дніпрі є власна Куба

Невеликий острівець на Дніпрі вище за течією від Кайдацького мосту (Дніпропетровська область) називається Куба. На жаль, інформації про походження назви острова немає.

остров Куба на Днепре

За думкою кандидата історичних наук, завідувача відділом Дніпропетровського Національного історичного музею імені Д.І.Яворницького Максима Кавуна, етимологія цієї назви – явно свіжа, радянських повоєнних часів. На старих картах Катеринослава і довоєнних картах Дніпропетровська такий острів вище сучасного Кайдацького мосту завдано, але як безіменний.

8. Дніпро стикнувся з екологічними проблемами вже у середині XX століття

Уже в середині XX століття почали давати про себе знати екологічні проблеми. Це, в першу чергу, забруднення води промисловими стоками та хімікатами сільського господарства, побутовими відходами. Вони засмічують не тільки воду, а й береги великої ріки. Спостерігається руйнування охоронної прибережної зони в результаті порушень правил забудови.

Свято Міжнародний день Дніпра засновано з метою пропаганди серед людей бережливого ставлення до Дніпра, збереження екологічної і культурної спадщини Славутича.

9. За 50 років Дніпро може обміліти вдвічі

Україна за кілька десятиліть ризикує потрапити у залежність від інших країн через нестачу води: якщо нічого не робити, за 20 років степ підійде до Києва, за 50 років Дніпро обміліє вдвічі.

Щороку температура повітря у Києві впевнено перевищує норми на 2°С, і якщо такі темпи збережуться, то протягом менш як 10 років температура зросте ще на 5°С, і це позначається на водних ресурсах.

За даними Асоціації рибалок України, у столичній акваторії з'явилося 56 мілин, які незабаром можуть стати островами. Так, нові острови вже визирають з води між мостами Метро і Патона.

10. До Дніпра прилягає понад 10 заповідних зон України

Сьогодні до Дніпра прилягає більше 10 заповідних зон України. Найбільші з них:

  • Кременчуцькі плавні — регіональний ландшафтний парк, розташований між двома частинами Кременчука у середньому Подніпров'ї. Створено 12 липня 2001 року. Площа — 5 080 га.
  • Канівський природний заповідник — створений в 1923 році природний заповідник площею 2 049 га неподалік Канева (Черкаська область) на правому березі і заплавних островах Дніпра. Межує безпосередньо з могилою Тараса Шевченка на Тарасовій (раніше — Чернечій) горі.
  • Дніпровсько-Орільський природний заповідник — заповідник в долині Дніпра і плавнів Протовчі (сучасне русло Орілі), створений в 1990 році. Площа — 3 766 га.
  • Національний заповідник «Хортиця» — створений ще у 1965 році, а статус національного отримав 6 квітня 1993 року постановою Кабінету Міністрів України № 254. До його складу входить сам острів Хортиця і прилеглі острови та скелі: Байда, Дубовий, Ростьобин, Три Стоги, Середня, Близнюки, урочище Вирва на правому березі Дніпра, що мають загальнодержавне та історично значення. Загальна площа заповідника — 2 386,86 га.

11. Наприкінці ХХ ст. в Дніпро потрапили радіоактивні елементи

Внаслідок Чорнобильської аварії у 1986 році в Дніпро потрапили радіоактивні елементи. Атомна станція розташовується всього лише за 30 км від Київського водосховища. Збільшилася площа боліт, цьому посприяло будівництво 6 гребель, які перегородили річку.

12. Найбільша гребля на річці Дніпро розташована в Запоріжжі

Найбільша гребля на річці Дніпро – Дніпровська ГЕС. Розташована в Запоріжжі. Побудована в 1927-1932 роках.

418089

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: