fbpx
Сьогодні
09:23 29 Тра 2021

США готує санкції проти Білорусі

США введуть санкції проти 9 білоруських держкомпаній, а також готують адресні санкції проти ключових фігур режиму у Мінську.

Про це заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі.

Після примусової посадки в Мінську пасажирського літака Ryanair адміністрація США оголосила про відновлення з 3 червня санкцій стосовно дев'яти білоруських держкомпаній. Таким чинам громадянам США буде заборонено здійснювати операції з цими суб'єктами господарювання, їх майном або їхніми інтересами у власності.

Державний департамент видав попередження громадянам США рівня 4 Не їзди" із закликом не їхати до Білорусі. Федеральна авіаційна адміністрація закликала авіакомпанії США бути гранично обережними, розглядаючи можливість польотів в повітряному просторі Білорусі.

США в координації з ЄС та іншими партнерами та членами Альянсу розробляє перелік цілеспрямованих санкцій проти ключових представників режиму Лукашенка, пов'язаних із постійними порушеннями прав людини та корупцією, фальсифікацією виборів 2020 року та подіями 23 травня.

Міністерство фінансів розробить на розгляд президента новий Виконавчий наказ, який передбачає посилення повноважень Сполучених Штатів щодо накладення санкцій на представників режиму Лукашенка, його підтримку та на підтримку корупції, зловживань правами людини та нападів на демократію.

Міністерство юстиції, включаючи ФБР, тісно співпрацює з цим питанням з європейськими колегами.

США призупинять Угоду про повітряне сполучення США та Білорусі від 2019 року.

"Ми вживаємо цих заходів разом із нашими партнерами та членами Альянсу, щоб притягнути режим до відповідальності за свої дії та продемонструвати свою прихильність до прагнень народу Білорусі. Ми закликаємо Лукашенка дозволити надійне міжнародне розслідування подій 23 травня, негайно звільнити всіх політичних в'язнів і вступити у всебічний і справжній політичний діалог з лідерами демократичної опозиції та громадянського суспільства", — повідомила Псакі.

Нагадаємо, 28 травня ЗМІ опублікували інформацію про те, що з 29 травня Україна закриє повітряний простір для білоруських авіаліній.

З 26 травня Україна вже припинила авіасполучення з Білоруссю. Українським літакам та авіакомпаніям забороняється виконувати польоти в повітряному просторі Білорусі. Держприкордонслужбі доручили припинити оформлення пасажирів, які прямують із Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

Так в уряді відреагували на затримання в Мінську співзасновника опозиційних білоруських Telegram-каналів Романа Протасевича.

Як повідомляла Рубрика, сьогодні стало відомо, що заборону на польоти у своєму повітряному просторі літакам білоруських авіаперевізників ввів уряд Естонії.

Раніше польоти "Белавіа" до себе вже заборонили Латвія, Швеція, Велика Британія, Франція, Чехія, Словаччина, Польща та Фінляндія.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: