fbpx
Сьогодні
13:59 14 Лют 2021

У Росії жінки стали у живий ланцюг, аби підтримати політв'язнів

Фото: "МБХ-медиа"

У центрі Москви на вулиці Арбат 14 лютого – в день святого Валентина, який вважається днем закоханих – жінки організували ланцюг солідарності з політв'язнями.

Про це пише Радіо Свобода.

В руках в учасниць акції – червоні сердечки з іменами переслідуваних з політичних мотивів і квіти. Активістки зібралися біля пам'ятника Олександру Пушкіну і Наталії Гончаровій, згодом ланцюг розтягнувся по вулиці.

Жіночий ланцюг у Росії

Фото: Алексей Абанин

У запрошенні на акцію йшлося: "У День всіх закоханих ми хочемо висловити свою підтримку не тільки Юлії Навальній, сім'ю якої довгі роки переслідує держава за опозиційну діяльність, але і всім жінкам-політв'язням – всім, кого зараз під час мирних протестів б'є і катує поліція (як студентку Олену Китаєву), всім, хто проводить свої дні в судах, поліцейських автобусах.

Серед згаданих жінок, які зазнають переслідувань з боку влади – художниця і феміністка Юлія Цвєткова, політики Любов Соболь і Юлія Галяміна, активістки Марія Альохіна і Люся Штейн, прессекретар Олексія Навального Кіра Ярмиш, активістка з Ростова-на-Дону Анастасія Шевченко і Проти всіх них порушено кримінальні справи, як вважають активістки, з політичних мотивів.

"Ми вимагаємо негайно звільнити всіх політичних в 'язнів, припинити сфабриковані кримінальні та адміністративні справи. Ми вимагаємо припинити тортури на акціях і в вівд і насильство на адресу мирних протестувальників. Ми вимагаємо реалізації свого права на свободу мирних зібрань. Ми вимагаємо свободу Навальному, Цвєтковій, Соболь, Ярмиш, Альохіній, Шевченку і багатьом іншим політичним в'язням ", – йдеться в повідомленні.

"Ланцюг солідарності" організували і активістки в Петербурзі. На тлі СІЗО "Хрести" вони читають уривки з "Реквієму" Анни Ахматової.

Жіночий ланцюг у Росії

Фото: Арсений Веснин / Twitter

Формат жіночих ланцюгів солідарності з 'явився в Білорусі під час акцій протесту 2020 року.

Як вже повідомлялося, російський опозиційний політик Олексій Навальний 17 січня повернувся в Росію з Німеччини, де проходив лікування після отруєння в Томську, і був відразу затриманий російською владою. У відділку поліції підмосковного міста Хімки наступного дня відбувся "суд" над російським опозиціонером, який виніс рішення про арешт Олексія Навального на термін у 30 діб.

21 січня Європарламент прийняв резолюцію у зв'язку з арештом Олексія Навального, в якій запропонував євроінституціям ґрунтовно переглянути стосунки між ЄС і Російською Федерацією, а також негайно зупинити будівництво газопроводу "Північний потік -2".

Глави держав і урядів країн ЄС 22 січня звернулися з вимогою звільнити Навального.

Попри це московський суд відправив опозиціонера Олексія Навального на 3,5 роки у колонії загального режиму. Проте його термін перебування у в'язниці був скорочений, оскільки суд врахував час, проведений під домашнім арештом.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: