fbpx
Сьогодні
19:25 02 Лют 2021

Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі в колонії загального режиму

Фото Reuters

Суд у Москві ухвалив рішення, що російський опозиціонер Олексій Навальний повинен сісти у в'язницю більш як на 2,5 роки через справу "Ив Роше".

По суті суд замінив Навальному умовний термін у 3,5 роки на такий же реальний по справі "Ив Роше", передає "Новая газета" та "Медуза".

При цьому від терміну відняли понад 10 місяців, які політик провів під домашнім арештом. Це означає, що Навальний повинен провести в колонії приблизно 2 роки й 8 місяців.

Тобто вийде він влітку 2023 року. Якраз напередодні президентських виборів. Вони за планом пройдуть в березні 2024 року.

Суд ухвалив відправлення Навального у колонію загального режиму.

Суд знаходить встановленим факт систематичного порушення Навальним умов відбування покарання.  Твердження Навального і його захисту про неможливість скасування умовного засудження через закінчення випробувального терміну, що суперечить законодавству: він ігнорував виклики до інспекції ще в період його дії.

Навальний повідомив ФСВП про виписку з Шаріте і про своє проживанні в готелі тільки через два місяці, говориться в постанові судді.  У цей період він порушував свої зобов'язання умовно засудженого, вважає суддя

Доводи захисту Навального, пов'язані з ЄСПЛ, суд теж вважав неспроможними: Страсбург не висловлювався про незаконність вироку.  Президія Верховного суду не вважає його таким, що підлягає скасуванню.

Довідково

Справа "Ів Роше" – про "шахрайство" – було порушена проти Навального і його брата Олега ще в грудні 2012 року. Їх звинувачували в тому, що вони нібито обманом нав'язали косметичній компанії "Ив Роше" і "Многопрофильной процессинговой компании" свою фірму як посередника при наданні транспортно-логістичних послуг.

Однак пізніше представники позивача визнали, що договір з Навальним був повністю виконаний і ніякої шкоди компанія не зазнала. А сам позивач до суду так і не прийшов, а потім звільнився з "Ив Роше".

Проте суд дав Навальному 3,5 роки умовно з випробувальним терміном, який закінчився тільки 29 грудня 2020 року. Тепер суд замінив цей термін на реальний, оскільки звинувачує Навального в тому, що він нібито систематично порушував умови випробувального терміну.

У жовтні 2017 року Європейський суд з прав людини ухвалив, що вирок у справі "Ив Роше" був політично мотивованим, довільним і необгрунтованим і присудив виплатити братам Навальним компенсацію на загальну суму в 76 тисяч євро і 460 тисяч рублів. У 2019 році ЄСПЛ прийняв ще одне рішення за позовом Олексія Навального, визнавши незаконним домашній арешт, під яким той перебував протягом понад десять місяців у 2014 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: