fbpx
Сьогодні
17:23 16 Бер 2020

"Будемо діяти жорстко і непопулярно": Зеленський терміново звернувся до українців через коронавірус

Фото Reuters

Президент України Володимир Зеленський розповів про низку невідкладних заходів, що допоможуть призупинити поширення коронавірусу територією України.

Про це йдеться у його зверненні до українців.

"Досвід Китаю засвідчує, що непопулярні та жорсткі рішення долають вірус і рятують життя. Досвід інших країн показує, що м'якотілість та ліберальність є союзниками коронавірусу. Тому ми будемо діяти жорстко, невідкладно, можливо, непопулярно, але заради одного – життя та здоров'я українців", – заявив Зеленський.

За його словами, Міністерство інфраструктури з 12:00 18 березня заборонить залізничний, авіа – і автобусне сполучення, а також міжміські та міжобласні пасажирські перевезення.

Також, Зеленський наказав Міністерству інфраструктури України заборонити роботу метрополітенів.

При цьому президент зазначив, що міські перевезення можуть здійснюватися в маршрутних таксі і до 20 осіб в тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая.

"Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі: до 10 осіб – у маршрутних таксі й таксі і до 20 осіб – у тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая", – заявив Зеленский.

Крім того, він закликає в областях, де були підтверджені випадки коронавірусу – у Чернівецькій та Житомирській – запровадити режим надзвичайної ситуації з 17 березня.

Як зазначив президент, в Україні зафіксовані 5 випадків коронавірусу.

"В областях, де були підтверджені випадки коронавірусної хвороби, – у Чернівецькій та Житомирській – запровадити режим надзвичайної ситуації з 17 березня", – заявив він.

Крім того, Президент обіцяє максимально часто інформувати співгромадян про актуальну ситуацію щодо протидії недузі.

Звернення Володимира Зеленського щодо заходів, які допоможуть призупинити поширення коронавірусу територією України.

Володимир Зеленський розповів про низку невідкладних заходів, що допоможуть призупинити поширення коронавірусу територією України. Крім того, Президент обіцяє максимально часто інформувати співгромадян про актуальну ситуацію щодо протидії недузі.

Posted by Офіс Президента України on Monday, March 16, 2020

 

Список обмежувальних заходів

1) З 17 березня 2020 року заборонити приймати відвідувачів закладам культури, торговельно-розважальним центрам, ресторанам, кафе, фітнес-центрам та іншим закладам харчування, розваг і послуг.

2) Міністерству інфраструктури – з 12-ї години дня 18 березня 2020 року заборонити залізничне, авіа- та автобусне міжміське та міжобласне пасажирське перевезення, заборонити роботу метрополітенів. Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі: до 10 осіб – у маршрутних таксі й таксі і до 20 осіб – у тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая.

3) Міністерству фінансів – провести перемовини з МВФ та іншими міжнародними партнерами щодо надання фінансової підтримки для подолання наслідків коронавірусу.

4) Найближчим часом НБУ, Міністерства фінансів, державних і комерційних банків влада очікує програму кредитних канікул для малого й середнього бізнесу, а також концепцію податкових змін.

5) Громадяни, які отримують пенсію менше 5000 гривень, мають одержати доплату в розмірі 1000 гривень.

6) В областях, де були підтверджені випадки коронавірусної хвороби, а саме – в Чернівецькій та Житомирській областях – запровадити режим надзвичайної ситуації з 17 березня 2020 року.

7) Міністерству охорони здоров'я – тимчасово заборонити планові заходи та планові операції. Здійснювати лише термінові та невідкладні заходи.

8) Максимально підготувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

9) Розробити механізм доставки ліків працівниками «Укрпошти» для людей похилого віку.

10) Заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб, включно з обрядами та церемоніями.

11) Обмежити експорт продуктів харчування.

12) Міністерствам, головам ОДА, місцевого самоврядування, керівникам підприємств – забезпечити безперебійну роботу продуктових магазинів, магазинів побутових товарів, АЗС, аптек, банківських установ, страхових компаній. А також усіх підприємств критичної інфраструктури державної та комунальної власності й вантажного транспорту.

13) Зміна плану роботи Верховної Ради неприпустима. Зараз, у ситуації світової пандемії та загрози глобальної фінансової кризи, парламент України має ухвалювати життєво важливі для економіки закони, впроваджувати податкову, земельну, трудову реформи, призначити міністрів економіки та енергетики, Генерального прокурора України.

Нагадаємо, що Верховна Рада може піти на карантин до 14 квітня.

Нагадаємо, Кабінет міністрів запровадив національний карантин в Україні з 12 березня по 3 квітня.

Як поширюється COVID-19 в режимі реального часу у світі та Україні – дивіться онлайн-мапу "Рубрики".

В Україні 17 березня буде повністю обмежено авіасполучення через новий тип коронавірусу COVID-19. В Україні від коронавірусу померла перша людина – 71-річна жінка.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що обмеження в Україні можуть бути ще жорсткішими.

Раніше Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців, розповівши про низку заходів для мінімізації поширення коронавірусу територією України.

Постійні оновлення на сторінці гарячої теми тут: #коронавірус.

Важливі статті:

Як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Корономіка: як епідемія коронавірусу загрожує світовій економіці?

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

Як і коли потрібно робити експрес-тест на коронавірус 

Що робити, коли повернувся з країни, де зафіксували коронавірус

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: