fbpx
Сегодня
Наука 16:51 11 Июл 2018

Доказано: пьёшь больше кофе – меньше вероятность умереть

Перевод статьи американского наук-поп журнала Popsci.com (укр.).

Цікавий факт про каву: ще ніколи до цього не було значних наукових дискусій на тему її корисності. Люди занепокоєні цим питанням ще з 16-го століття, і стереотипи про неї є дуже поширеними. Насправді ж, дослідження показали, що у вживанні кави є тільки позитивні сторони, у найгіршому випадку – вона ніяк не вплине на ваше здоров'я. Кава не вилікує всі ваші хвороби, не дасть вічного життя, але більшість отриманих даних вказують на те, що вона є частиною здорової дієти.

На Popsi.com вийшло велике дослідження – цього разу спостерігали за жителями Великої Британії. Дослідники, вимірюючи статистику смертності від усіх причин, хотіли дізнатися, як вживання кави впливає на загальний стан здоров'я. По суті, вони згрупували людей в залежності від того, скільки чашок кави ті випивають за день, та хотіли побачити, чи більша смертність у тих груп, що пили більше кави, ніж інші, під час дослідження. Виявилося, що у групі людей, які випивали по 8 чашок кави за день, смертність була меншою, ніж у тих, що випивали по 2. Це означає, що ті, хто пив каву у великих об'ємах були більш здоровими.

Серед 502 641 учасників віком від 38 до 73 років (і чоловіків, і жінок) чим більше кави вони пили, тим менше була вірогідність того, що вони помруть. Дослідники опублікували результати свого дослідження у JAMA Internal Medicine.

Різниця не була величезною, але вона була статистично істотною. Ось поглиблені дані (якщо ненавидите статистику, пропустіть цей параграф). Під час цього спостереження, дослідники використовували коефіцієнт ризику, щоб виміряти, який вплив має змінне споживання кави. Наприклад, коефіцієнт ризику 1 означав би, що на смертність людей немає ефекту, тоді як коефіцієнт у розмірі 0.5 означав би, що люди, які п'ють каву, вмирають вдвічі менше, ніж ті, хто її не вживає. Це дослідження згрупувало учасників за шістьма когортами: тих, хто пив менше однієї, 1, 2-3, 4-5, 6-7, а також більше 8 чашок кави на день. Дослідники виявили, що коефіцієнти ризику повсюдно зменшувались, тоді як кількість випитої кави росла. Це означало, що чим більше люди пили кави, тим менше була вірогідність того, що вони помруть у визначений період. Ось порядок коефіцієнтів: 0.94, 0.92, 0.88, 0.88, 0.84 та 0.86. Усі коефіцієнти, крім першого, вважаються статистично істотними. Значить, різниця між групами достатньо велика, щоб бути більше, ніж просто випадковістю.

Дослідження показує нам те, як виглядають наслідки вживання кави. Воно спостережливе: ніхто не буде наказувати тим чи іншим групам пити 2 або 6 чашок кави у день і робити всі інші аспекти життєдіяльності цих людей однаковими, тому воно й не може дати достовірний  причинно-наслідковий зв'язок. Але без клінічних досліджень, призначити до вживання певну кількість кави у день спостереження — це найточніший метод із тих, що можуть бути реалізовані на сьогоднішній день. Ось причина, чому так важливо зібрати велику кількість людей – для впевненості, що це не просто статистична випадковість. Вживання кави може бути пов'язане з багатьма іншими звичками, що впливають на здоров'я, або, можливо, не вживання кави може бути пов'язане з чимось. Наприклад, люди із серйозними хворобами, такими я рак, можуть не пити каву, але ризик смерті таких людей буде вищий – це б штучно підвищило смертність когорти, що не п'є каву.

Також дослідники хотіли побачити, які інші риси (такі як куріння, вага, соціальний та економічний статуси тощо) були пов'язані з питтям великої кількості кави та її не питтям взагалі, намагаючись відсортувати дані так, щоб ці фактори не заважали отриманню найточніших результатів. Наприклад, любителі кави, як правило, були білими чоловіками, що вживали більше алкоголю, ніж інші, та були колишніми курцями, однак споживання кави у великих кількостях було притаманне саме теперішнім курцям. Ті, хто пив між 2 та 3 чашками в день, часто мали вищу освіту та повідомляли про "відмінний" стан здоров'я.

Це дослідження, у своїй більшості, нічим не відрізняється від інших великих досліджень за винятком однієї речі: воно приділяло увагу генетичним варіаціям кофеїнового метаболізму. Відносно недавнішнє дослідження довело, що існують певні мутації, завдяки яким люди можуть по-різному реагувати на кофеїн. Це частково пояснює, чому деякі люди можуть випити чашку еспресо і піти спати, тоді як інші мусять припинити пити каву після 16:00.

Мутації, завдяки яким люди можуть по-різному реагувати на кофеїн

Якщо звичайна кава робить вас трохи нервовим, не хвилюйтеся, ви можете пити каву без кофеїну та отримувати певну користь для здоров'я. Це дослідження показало, що наявність кофеїну не впливає на смертельний ризик. Навіть розчинна кава працює, але дослідники підмітили, що кава з кофеїном діяла "в принципі сильніше". Вчені не були впевнені, що саме в каві підтримує наше здоров'я, проте дослідження дало зрозуміти, що секретний інгредієнт – зовсім не кофеїн. Крістофер Гарднер, професор, який вивчає продукти харчування та здоров'я в Стенфордському науково-дослідному центрі профілактики, сказав NPR, що у нашому ранковому напої може бути багато антиоксидантів. Одне дослідження 2005 року в JAMA показало, що це можуть бути сполуки, які зменшують запалення та інсулінорезистентність.

Звичайно, це не означає, що кава не викликає певну залежність і що її потрібно вживати вагітним жінкам (Американский акушерський та гінекологічний коледж рекомендує не більше 200 мг на день або не більше ніж 2 чашки кави). Кофеїн – це стимулянт, і хоча "занадто" залежить від вашого персонального метаболізму, кава у великих кількостях може бути причиною головних болів, дратівливості, неспокою, швидкого серцебиття та м'язових спазмів. Плюс вона може позбавити вас сну. Клініка Майо рекомендує обмежити себе 400 мг на день не без причини. Також це не означає, що ви можете додавати тони цукру та вершків, і що це не викличе проблем зі здоров'ям (таких як ожиріння та хвороби серця). Але це точно означає, що звичайна людина може спокійно пити свою звичайну каву з невеликою кількістю цукру та вершків.

Зреферувала Євгенія Пеліванова, «Рубрика» 

18
1932

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: