fbpx
Сьогодні
Колонка 16:57 18 Кві 2024

Як тютюнова компанія "Філіп Морріс" використовує лікарів для залучення до куріння

Тютюнова індустрія виробляє та продає тютюнові вироби, які викликають наркотичну залежність та є причиною 25 % усіх онкологічних захворювань. За даними Національного інституту раку України, 70 % їхніх пацієнтів – це курці зі стажем, які курять від одного до десяти років.

В цей час, коли щороку від онкологічних захворювань помирає майже 100 тисяч українців, одна з найбільших міжнародних тютюнових компаній світу цинічно намагалася ввести в оману спільноту лікарів-онкологів, щоб підірвати політику захисту здоровʼя населення від шкоди тютюну в Україні та дискредитувати авторитет лікарів.  

Що сталося?

Порушуючи законодавство України, тютюнова компанія «Філіп Морріс» мала намір профінансувати онлайн участь лікарів-онкологів у міжнародній конференції, після чого лікарі були зобовʼязані зустрітися з представниками компанії для обговорення маніпуляційної тактики тютюнової індустрії «harm redaction» (зниження шкоди). 

Як тютюнова компанія

Якби тютюнові компанії справді хотіли зменшити смертність від онкології, вони б могли просто припинити виробництво тютюнових виробів. 

Куріння є  основною причиною раку легенів – спричиняє 85% випадків. В свою чергу рак легенів є основною причиною смертей, пов'язаних з онкологічними захворюваннями, в усьому світі: на нього припадає найвищий рівень смертності як серед чоловіків, так і серед жінок

Окрім того, Philip Morris International є міжнародним спонсором війни проти України та найбільшим платником податків на росії серед транснаціональних компаній. У 2022 році вона наповнила військовий бюджет росії на 4,8 млрд доларів.

На щастя, Українська спілка клінічних онкологів (OncoHub) відмовилася від співпраці з тютюновою компанією.

Як виробники наркотичної тютюнової продукції вводять суспільство в оману?

«Harm reduction» («зменшення шкоди») є класичною тактикою тютюнових компаній для введення в оману громадськості щодо наслідків вживання тютюнових виробів. Тютюнова індустрія намагається переконати у «менш шкідливому» способі вживання тютюнових виробів задля залучення нових споживачів, перш за все серед молодого населення. Аналогічні лозунги звучали від тютюнових компаній щодо меншої шкоди від сигарет з фільтром, що, як доведено, теж було брехнею.

Всесвітня організація охорони здоров'я наголошує, що немає достовірних доказів того, що тютюнові вироби для нагрівання (ТВН) є безпечнішими для здоров'я. Переважна більшість досліджень, які говорять про зменшений рівень шкідливих речовин у диму, що утворюється при курінні тютюнових виробів для нагрівання, порівняно зі звичайними сигаретами, були виконані на замовлення тютюнових корпорацій і з певними маніпуляціями, тому результати цих досліджень викликають сумніви. 

Незалежні дослідження демонструють, що рівні 22 шкідливих речовин у 2 рази вищі у iQOS, ніж у звичайних сигаретах, а рівні ще семи речовин перевищують такі у звичайних сигаретах у 10 разів. Таким чином вживання ТВЕН асоційоване з такими самими ризиками для легеневої системи, як і для курців звичайних сигарет.

Не існує безпечного вживання тютюнових виробів. Тютюн є токсичним для людини за своєю природою. До 50% споживачів передчасно помирають від хвороб спричинених вживанням тютюну.

Сприяння тютюновим компаніям – це загроза національному здоровʼю

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), сьогодні щоденними споживачами тютюну є 24 % українців. 

Як тютюнова компанія

Серед них 18 % вживають тютюнові вироби для нагрівання. Також бачимо, що вживання ТВЕН більш поширене серед молодих респондентів: 37% курців віком 18-29 років віддають перевагу саме ТВЕН. 

Це яскраво демонструє, що не курці переходять на ТВЕН (що намагається навʼязати тютюнова індустрія), а молодь починає курити з ТВЕН.

Найбільш загрозливу динаміку спостерігаємо серед жіночого населення України – поширеність вживання тютюну та нікотину зросла вдвічі за 7 років. І саме серед жінок є найбільш популярними тютюнові вироби для нагрівання.

А тепер поглянемо на причини споживання таких виробів: 48% користувачів таких виробів зазначили «меншу шкоду» для здоровʼя.

Як тютюнова компанія

Можна чітко стверджувати, що тривала відсутність регулювання новітніх тютюнових виробів та податкові преференції для них сприяли поширеності вживання серед українців та, особливо, серед українок.

Спонсорство тютюнових компаній – це порушення Закону України

Закон № 2899-IV забороняє спонсорство, надання виробниками тютюнових виробів або пов'язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки заходам, діяльності, окремим особам або групам, проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді, за прямої або опосередкованої фінансової підтримки виробників тютюнових виробів або пов'язаних з ними організацій. Порушення вимог статті 16 Закону №2899-IV тягнуть за собою встановлену законодавством відповідальність.

Сприяння тютюновим компаніям – неприпустиме!

На 10 році війни з росією та на 3 році повномасштабної боротьби ми не маємо права нехтувати життями, які можна було б зберегти, а мусимо робити все для відновлення людського капіталу та здорового майбутнього українців. 

Куріння є одним з головних факторів смертності в Україні та світі. Саме тому Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну закликає захищати політику охорони громадського здоров'я від впливу комерційних та інших корпоративних  інтересів  тютюнової індустрії та осіб, повʼязаних з нею. 

Лікарська спільнота відіграє ключову роль у захисті населення від куріння та у формуванні державних політик охорони здоров'я, зокрема. Саме тому вкрай важливо, аби лікарі користувалися науковими даними та не піддавалися впливу тютюнової індустрії.

Закликаємо лікарів та лікарські спільноти відмовлятися від співпраці з тютюновими компаніями та захищати населення України від будь-яких способів вживання тютюну та нікотину. Адже безпечного куріння не існує!

897

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: