fbpx
Сьогодні
Колонка 19:55 16 Кві 2024

Не лише власна енергоефективність, а й приклад для інших – ось чого прагне Вознесенська громада

Цього учасника проєкту DiXi Group із зеленого відновлення  українських громад можна сміливо назвати містом-старожилом у сфері впровадження енергоефективних технологій.

Не лише власна енергоефективність, а й приклад для інших – ось чого прагне Вознесенська громада

Перші подібні проєкти у м. Вознесенськ Миколаївської області реалізували  ще у далекому 2004-му році.  Міська влада Вознесенська розпочала зі встановлення геліосистем у дитячих садочках. Це дозволило забезпечити дошкільні навчальні заклади гарячою водою, використовуючи енергію сонця. З того часу енергоефективний досвід на території громади масштабується та вдосконалюється.

Не лише власна енергоефективність, а й приклад для інших – ось чого прагне Вознесенська громада

У місті провели термомодернізацію багатьох комунальних закладів: шкіл, лікарень, дитячих садків. З 2019 року на території громади розпочали встановлювати сонячні електростанції. Зокрема реалізували проєкт зі встановлення 350 кВт сонячної електростанції на насосній станції міського водоканалу. Тепер 15 % від загальної потреби електроенергії підприємства забезпечується завдяки ВДЕ. Також на даху хірургічного корпусу міської лікарні встановили СЕС потужністю 27 кВт – заклад має незалежне та індивідуальне джерело енергії.

Не лише власна енергоефективність, а й приклад для інших – ось чого прагне Вознесенська громада 

"У нас є певні ініціативи у сфері енергоефективності, власне бачення, але ми б хотіли однозначно розширити й збільшити кількість інструментів для розвитку зеленого відновлення та території громади. Йдеться про якомога більше сучасних технологій: теплові насоси, державно-приватне партнерство, різні механізми адміністрування, наприклад енергосервісні контракти, яких сьогодні в громаді немає. Хочемо досягти дуже важливих цілей – зменшення використання викопних палив та збільшення відсотка використання зеленої енергії", – наголошує Євгеній Величко – міський голова м. Вознесенська.

Вознесенськ має вигідне географічне розташування, яке дозволяє ефективно використовувати сонячну енергію. Місцеві домогосподарства займаються виробництвом аграрної продукції, мають дуже багато органічних відходів, які б могли використовуватися для виробництва біогазу, або для створення органічних добрив. Також всередині громади якісно налагоджена система енергоменеджменту. Кожна комунальна установа звітує щодо впровадження енергоефективних заходів та, враховуючи цей аспект, планує певні кроки на майбутнє. Тобто у громади є значний  ресурсний потенціал для розвитку енергоефективності. І його тут хочуть максимально раціонально застосовувати з користю для кожного місцевого мешканця.

Не лише власна енергоефективність, а й приклад для інших – ось чого прагне Вознесенська громада

Через війну місто не змогло замінити систему зовнішнього освітлення. Це великий ресурсно витратний проєкт, який дозволить значно покращити якість життя і безпеку мешканців. Для його реалізації у Вознесенську сподіваються залучити донорів або ж укласти енергосервісний контракт. Також значний відсоток будівель потребують термомодернізації. У громади немає успішних проєктів з використання теплових насосів, хоча така потреба існує. Подібні насоси могли б забезпечити опаленням місцеву амбулаторію або ЦНАП. Вознесенськ також потребує розробки проєкту використання на базі міського басейну дощової води для технічних потреб. Робіт з підвищення енергоефективності на території громади багато, ідей, досвіду та відповідних напрацювань – теж. Єдине – бракує ресурсів.

Не лише власна енергоефективність, а й приклад для інших – ось чого прагне Вознесенська громада

"Для нас основна цінність проєкту DiXi Group — це можливість дослідити найкращі практики та технології, які використовуються у сфері зеленого відновлення. Відповідно до них та наших потреб розробити стратегію та покроковий план впровадження таких ініціатив саме в нашій громаді. Розуміємо, що насправді маємо багато потреб, але наші ресурси обмежені. Ставимо за мету знайти найкращий баланс між інноваційними підходами у сфері зеленої енергетики та наявними ресурсами, аби ми могли зробити дійсно успішну зелену енергетичну трансформацію. Сподіваємося, що завдяки експертній підтримці та допомозі аналітичного центру, зможемо це зробити в максимально стислі терміни", – пояснює Євгеній Величко.

У Вознесенську наголошують – досягти енергетичної стабільності можна виключно шляхом розробки партнерських проєктів, до яких мають бути залучені як місцеві мешканці, так і бізнес. Бо це спільна справа та інтерес усієї громади. Акцентують і  на інформаційній складовій та стимулюванні комунального сектору, бізнес-сектору, громадськості до впровадження енергоефективних рішень. Також хочуть стати кращим прикладом для інших, налагодити міжмуніципальне співробітництво з навколишніми громадами, допомагати їм ставати сильнішими, передавати досвід та ідеї, спільними зусиллями працювати у напрямку зеленого відновлення та досягнення енергоефективності.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

832

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: