fbpx
Сьогодні
Колонка 17:51 24 Кві 2024

Комплексний підхід до енергоефективності: як Корюківка прагне стати найконкурентнішим містом за вартістю проживання

Прикордонна Корюківська громада Чернігівської області однією з перших постраждала від наступу російських окупантів під час повномасштабного вторгнення та 41 день була "відрізаною" від України.

Нині ж, після деокупації Чернігівщини, тут відновлюють зруйновану інфраструктуру. Та чудово розуміють – комплексний розвиток енергоефективних технологій є не лише питанням екології чи економії. Це передусім питання енергетичної незалежності, безпеки громади та можливості для її розвитку. 

як Корюківка прагне стати найконкурентнішим містом за вартістю проживання

"Широкомасштабна війна, тогорічний "блекаут" вкотре підтвердили – у частині  енергоефективності ми маємо діяти комплексно. Запроваджувати не лише загальноприйняті заходи: утеплення, правильну вентиляцію, енергозбереження, зменшувати споживання енергоресурсів. Мусимо бути енергетично децентралізованими, вуглецево нейтральними, незалежними від викопних енергоресурсів, вартість яких постійно зростає і на яких заробляє агресор.  Ворог підступний, тож ми повинні знати, як себе захисти. Втім числі енергетично. Якщо ти хочеш бути конкурентноздатним, думаєш про майбутнє і перспективу, то альтернативи цьому шляху немає", – зазначає Ратан Ахмедов, міський голова Корюкова.

як Корюківка прагне стати найконкурентнішим містом за вартістю проживання 

Корюківська міська рада вже має реалізовані енергоефективні проєкти. Їх загалом небагато, однак  вони успішні. Сьогодні, оскільки ресурси громади досить обмежені, передусім увага зосереджена на стратегічних речах: критичній інфраструктурі, мережах, комунікаціях тощо.

Наприклад, у Корюківці провели комплексну термомодернізацію ліцею, у якому навчається майже половина школярів міста. У закладі повністю переробили систему опалення з індивідуальним тепловим пунктом, вентиляцію, замінили вікна. Температура в будівлі стала вищою і комфортною, її тепер можна регулювати в усіх приміщеннях. Це економить кошти, енергоресурси і є прикладом для впровадження подальших енергоефективних заходів. Аналогічний підхід хочуть застосувати для термомодернізації міської лікарні.

як Корюківка прагне стати найконкурентнішим містом за вартістю проживання

Також на території громади триває великий проєкт з термомодернізації теплових мереж. Однак це справа не швидка. Ще до повномасштабного вторгнення громада поставила собі завдання стати незалежною від магістрального газогону і замінити дорогий газ на ощадливі види палива. Планували збудувати дві котельні, які б опалювали відходами деревини все місто. За два дні до вторгнення про все домовилися з найбільшим в Україні виробником необхідного устаткування із Житомира. А далі повномасштабна… Довелося коригувати плани. У 2023-му році тут побудували модульну котельню, яка обігріває критичну інфраструктуру: лікарню, школу, дитсадок, частину установ і багатоповерхівок. Вона має автономне енергоживлення, тому вимкнення електрики не впливає на її роботу. Проте від своєї глобальної ідеї – відмови від газу – не відійшли ні на крок. Розробили відповідний план і поступово рухаються до його впровадження. 

У Корюківці бачать позитивний практичний результат від реалізації енергоефективних ініціатив. Тут прагнуть більшої, системної та комплексної діяльності. Однак визнають: бракує фахівців та розуміння власного енергетичного потенціалу. Це головна причина, чому громада уклала меморандум про співпрацю з DiXi Group в рамках проєкту з розробки Муніципальних енергетичних планів (МЕПи).

як Корюківка прагне стати найконкурентнішим містом за вартістю проживання

"У нас поки не було комплексного дослідження, яке б дозволили з'ясувати усю повноту власних потреб, можливостей, ресурсів у контексті підвищення енергоефективності. Ми не маємо достатнього кадрового потенціалу, аби провести подібні дослідження. Натомість у DiXi Group є колосальний досвід, знання та експертиза, адже організація понад 10 років працює у царині енергетики. Для нас це важлива підтримка та цінна співпраця. Я сподіваюсь, з допомогою DiXi Group ми вирішимо ті завдання, які ставимо. Вірю, що на нас попереду чекають успішні енергоефективні проєкти, якими пишатиметься уся громада", –  додає Ратан Ахмедов.

Тут прагнуть переймати найкращий український та європейський досвід. У питаннях зовнішнього вуличного освітлення орієнтуються на Житомир – місто, яке є взірцем для багатьох європейських столиць. Успішним прикладом у сфері теплопостачання є литовське місто Каунас, яке має приблизно ті ж базові ресурси, що й українська громада, але надзвичайно ефективно використовує СЕС для генерації енергії. З позиції того, як працює енергоменеджмент, орієнтиром є місто Тростянець Сумської області.

За словами міського голови, громада сьогодні ставить за мету, щоб Корюківку можна було назвати найконкурентнішим містом за вартістю проживання, куди входять базові комунальні послуги. Це один з елементів, чим громада може привабити людей, враховуючи своє прикордонне розташування. І в цьому сенсі енергоефективність відіграє чи не ключове значення.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

481

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: