fbpx
Сьогодні
Колонка 17:22 19 Кві 2024

Переваги та виклики виробництва біометану в Україні

Однією з нових експортно-орієнтованих галузей економіки України може стати виробництво біометану. Він є відновлюваним газом і при його використанні значно скорочуються викиди парникових газів. Саме тому на нього є величезний попит у країнах ЄС, які поставили за мету скоротити викиди парникових газів практично до нуля і стати кліматично нейтральним континентом до 2050 р. Зокрема, ЄС планує збільшити виробництво біометану з 4,2 млрд м3/рік у 2023 р. до 35 млрд м3/рік у 2030 р. і до 90-125  млрд м3/рік у 2050 р. Україна потенційно може зайнять до 20% європейського ринку біометану, виробляти понад 20 млрд м3/рік біометану і залучити до 40 млрд Євро інвестицій у цю галузь.  

Переваги біометану

Біометан абсолютно готовий для закачування в газову мережу. Не потрібні інвестиції у модернізацію газорозподільних і газотранспортних систем (ГРМ і ГТС)  і газового обладнання (газові пальники, двигуни, турбіни). 

Україна має розвинені газорозподільні і газотранспортну системи. Практично у кожній точці території можна знайти газову трубу, у яку можливо подати вироблений біометан. 

Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель, і, відповідно, один з найкращих у світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану. З урахуванням біомаси з покривних культур, які можуть бути вирощені на 20% ріллі, потенціал виробництва біометану в Україні складає 21,8 млрд м3/рік. Покривні культури – це культури, які можуть бути вирощені між збиранням і посівом двох основних с/г  культур протягом періоду, коли земля знаходиться «під парами». В якості таких культур розглядаються енергетичне жито,  кукурудза на силос та інші культури. 

Потенціал виробництва біометану в Україні

З виробництва біометану Україна може конкурувати з будь-якими країнами. Україна може запропонувати найдешевшу сировину для його виробництва. На сьогодні це найдешевший із можливих відновлюваних газів. Ціна продажу біометану, за якої його вигідно виробляти, складає 800 – 900 Євро/1000 м3. На ринку ЄС ціни на біометан становлять до 1200 Євро/1000 м3.

Біометанові заводи, окрім біометану, генерують дигестат, який може стати основним органічним добривом необхідним для відродження українських ґрунтів. 

Виробництво біометану створює для аграріїв новий вид бізнесу, який практично не залежатиме від логістики, проблеми з якою не дозволяють їм зараз ефективно експортувати зерно і інші види с/г продукції. Експорт біометану (фізичний і віртуальний) здійснюватиметься через існуючі газорозподільні і газотранспортну системи України.  

Біометан створює додаткове джерело газу, який транспортуватиме українська ГТС у разі зупинки транзиту російського газу. Це суттєво полегшить питання доставки природного газу споживачам України у разі такої зупинки транзиту (ймовірно, з січня 2025 р.).   

В жовтні 2021 р. прийнято базовий Закон України щодо виробництва біометану, який відкрив можливості його виробництва і подачі в газопроводи. З 2022 року в Україні почали будуватися перші великі промислові об'єкти з виробництва біометану. Станом на квітень 2024 року закінчено будівництво уже як мінімум 3-х заводів, ще декілька в процесі будівництва. 

Біометанові проєкти, що плануються до запуску в Україні у 2024 р. 

Протягом 2024-2025 рр. планується відкриття до 10 нових об'єктів з потужністю від 3 до 56 млн м3 біометану на рік кожен. В 2022 р. Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших відновлюваних газів. Вважаємо, що у виробництві біометану Україну чекає яскраве і успішне майбутнє. Україна може стати одним з ключових партнерів ЄС у цій сфері. 

Прогноз Біоенергетичної асоціації України щодо виробництва та споживання українського біометану до 2050 року

Щоб виробити 20 млрд м3/рік біометану знадобиться збудувати біля 4000 біометанових заводів з середньою одиничною потужністю 5 млн м3/рік і вартістю заводу 10 млн Євро. Необхідно зазначити, що при будівництві біометанового заводу принаймні 50% інвестицій вкладатимуться в українське обладнання та послуги.

Експорт біометану 

При відносно низьких цінах на природний газ, що склалися на сьогодні (біля 300 Євро/1000 м3), біометан по ціні 800-900 Євро/1000 м3 не може конкурувати з природним газом на ринку України. Зараз його вигідно виробляти тільки для експорту у країни ЄС.  

20 березня 2024 Верховна рада прийняла проєкт закону №9456 від 03.07.2023 р. про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. Наразі він очікує підпису Президента. Після цього необхідні ще зміни в двох наказах Мінфіну і експорт біометану буде відкрито. 

Прогнозуємо, що певний час після відкриття експорту основна частина виробленого біометану буде експортуватися у країни ЄС, у яких створені більш сприятливі умови для його споживання. По мірі зростання економіки України і добробуту її людей все більша частина виробленого біометану залишатиметься для внутрішнього споживання.

Потрібні кроки 

Україна має один з найбільших у Європі потенціалів виробництва біометану (21,8 млрд м3/рік), на базі якого може бути створена нова експортно орієнтована галузь, а з часом налагоджене і його споживання на внутрішньому ринку. 

Відкриття експорту українського біометану це перший необхідний  крок і домашнє завдання української сторони для виходу на  експортні ринки ЄС та інших країн. 

Потребують впровадження більш прозорі та швидкі процедури приєднання біометанових заводів до газових мереж. 

Нам потрібна синхронізована і скоординована  робота всіх державних інституцій, українських асоціацій і бізнесу як єдиної потужної команди для захисту і лобіювання експортних інтересів України на ринках ЄС та інших країн. 

Ця публікація створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Агенції регіонального розвитку Київської області і не обов'язково відображає погляди Європейського Союзу.

1742

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: