fbpx
Сьогодні
Колонка 21:03 12 Лип 2023

Допомогти допомагати: чого потребує бізнес для більш активної благодійності

У 2022 році Україна вперше увійшла до топ-10 держав світу за відсотком населення, що займається благодійністю. Відповідно до World Giving Index 2022, 75% українців допомагали незнайомцям, 49% жертвували кошти, 24% волонтерили. Тоді як, приміром, у 2016-му ми навіть не потрапили до сотні. 

Повномасштабна війна як ніколи об'єднала українців, бізнес та державу. Усі згуртувалися для того, щоб допомогти країні втримати економіку та вистояти на полі бою.

Спершу пріоритетним завданням для нас, підприємців, було просто вижити – продовжити працювати, зберегти команду, забезпечити безпеку співробітникам, виконати зобов'язання перед інвесторами. Без продажів та залучених коштів ресурси виснажувалися, а потреба у допомозі зростала. І рік ми балансували між відповідальністю перед інвесторами та перед країною, паралельно допомагаючи військовим. 

Проте сьогодні, коли минув вже рік – просто виконувати свою роботу недостатньо. Суспільству важливо знати, що ви як бренд, робите для підтримки України. 

Допомогти допомагати: чого потребує бізнес для більш активної благодійності

Допомогти допомагати

Благодійність є частиною корпоративної соціальної відповідальності. А 2022-й став роком відповідальності в усіх сенсах – бізнес, фонди, волонтери взяли на себе відповідальність закривати нагальні потреби військових та постраждалих від російської агресії. 

Наша компанія почала займатися благодійністю ще у 2016-му, проте не системно. Це була більше точкова допомога: дитячим будинкам сімейного типу, сиротам, переселенцям та іншим вразливим родинам, захисникам. А вже після повномасштабного російського вторгнення – створили фонд "YOUkraine", щоби масштабувати допомогу. 

Допомагає нині і весь український бізнес, якому вдалося втриматися і продовжити працювати: реалізовує численні гуманітарні ініціативи, інвестує доступні ресурси у наближення перемоги. Але, разом з цим, розмір таких інвестицій на благодійну діяльність у компаній обмежений. 

Це пов'язано з тим, що благодійні видатки платників податку на прибуток підприємств не мають перевищувати 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. У разі перевищення платник податку повинен збільшувати свій фінансовий результат до оподаткування. Простими словами: хочеш більше жертвувати – треба більше заробляти і сплачувати більший податок. 

Тому від імені Будівельної бізнес-асоціації (DBA), члени якої прагнуть розвивати благодійність в Україні, ми вже направили лист на підтримку законопроєкту № 9177. У разі схвалення – він дозволить платникам податків збільшити на період воєнного стану благодійні внески з 4% до 10% прибутку без додаткового оподаткування.

У Європі пожертви від бізнесу благодійним організаціям підлягають податковому вирахуванню. Це така податкова знижка, повернення частини сплачених податків. Тобто ці суми, які пішли на благодійність, не оподатковуються. Ліміти пожертв, що не оподатковуються, відрізняються залежно від країни. Зазвичай сума не має перевищувати 10-20% річного оподатковуваного прибутку донора. 

Приміром, у Чехії, Болгарії та Польщі це 10%. У Німеччині та Угорщині цей поріг для юридичних осіб становить 20% від прибутку. У Нідерландах бізнеси можуть отримати податкову пільгу навіть якщо перерахували на благодійність 50% прибутку. Але при цьому існує межа – не більше 100 000 євро.  

Найбільш далеко у цьому плані пішла Велика Британія. Компанії можуть жертвувати будь-який відсоток від доходу і не платити податки за ту суму, що пішла на благодійність.

Допомогти допомагати: чого потребує бізнес для більш активної благодійності

Потрібні новації, що додатково стимулюватимуть підтримувати країну під час війни 

Коли бізнес розумітиме, що має податкові пільги за регулярну допомогу і витрачає офіційно кошти компанії з обороту, що за благодійність можна отримати податкові канікули чи спрощення звітності – це додатково мотивуватиме підприємців. Я спілкувалась з фінансистами, нині дієвого механізму немає. Всі про це говорять, але пільгова система не працює. 

Бізнес має на власному прикладі відчувати підтримку з боку держави, знати, що у допомозі зацікавлені. А не, умовно кажучи, три місяці оформлювати папери. Або перерахувати кошти на певні потреби, а потім до тебе ще й прийдуть з перевіркою. 

Україні потрібна армія підприємців-донатерів, котра має – вигоду, прозорість і дуже простий механізм благодійної допомоги. 

Допомогти допомагати: чого потребує бізнес для більш активної благодійності

Від обов'язку до культури благодійності

Ще з 2020 року в Україні діє Концепція реалізації державної політики у сфері сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу. Вона розрахована на 10 років і передбачає заохочення з боку держави тих компаній, які дотримуються міжнародних стандартів та принципів відповідального ведення бізнесу. Зараз, в умовах воєнного стану, така діяльність набуває особливої ваги. 

І саме цю відповідальність, благодійність та волонтерство у різних формах, готові ще активніше реалізувати українські підприємці з початку повномасштабного вторгнення. Але вони, своєю чергою, потребують додаткових можливостей для цього. 

Благодійність – це культура, що виводить громадянське суспільство на новий рівень. Ми поки що йдемо до цього. Культуру добра і благодійності слід розвивати, щоб підприємці могли і хотіли це робити. Адже кожен може бути благодійником у межах свої компанії. Цьому треба сприяти, зокрема і на рівні держави.

420

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: