fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:14 30 Чер 2022

Хроніка подій: 127 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 30 червня і вже 127 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Війна за нашу свободу триває. Український народ невтомно бореться, наближаючи перемогу. Українці захищають своє. І стоять до кінця. Слава і наша підтримка захисникам України! Разом переможемо!

Наші захисники рішуче придушили спробу ворожих штурмових дій в районі населеного пункту Дементіївка та завдали авіаційних ударів поблизу Прудянки та Верхнього Салтова, – про це повідомляє Генштаб у ранковому зведенні.

Також на Бахмутському напрямку українські воїни зупинили наступ, завдали окупантам значних втрат і відбили штурм у напрямку Вуглегірської ТЕС.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник завдав авіаційних ударів по наших позиціях поблизу Авдіївки та Щербаків. Намагався вести штурмові дії у районі Павлівки, успіху не мав, відійшов.

29 червня ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України здійснила до двадцяти групових авіаударів по позиціях російських окупаційних військ на різних напрямках. Штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м уразили командно-спостережний пункт ворога, два склади боєприпасів, склад ракетно-артилерійського озброєння, знищили техніку та живу силу ворога.

Особливо активно ударна авіація відпрацювала на Луганщині, підтримуючи з повітря дії підрозділів сил оборони України.

російські окупанти за допомогою парних гелікоптерних атак намагалися вибити українські підрозділи із "щойно відбитих" населених пунктів на Херсонщині — проте українські військові дали відсіч ворогу, використовуючи переносні зенітно-ракетні комплекси.

ЗСУ завдали нового удару по Зміїному! Про це повідомили в ОК "Південь". Ними уражений зенітний гарматно-ракетний комплекс "Панцир – С1".

Офіційне повідомлення від ОК "Південь": "Протягом ночі, внаслідок вдало проведеного чергового етапу військової операції із нанесенням вогневих ударів нашими ракетними та артилерійськими підрозділами по острову Зміїний, противник поспіхом евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами і, імовірно, залишив острів."

росія підтвердила вивід недобитих російських підрозділів: "Сьогодні, як крок доброї волі, російські військові завершили виконання завдань на острові Зміїний і вивели там гарнізон", – цнотливо заявили в мо рф. Це тільки квіточки, рашисти. Скоро ви будете "добровільно" тікати з усієї України.

"Окупанти покинули Зміїний, не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів" , – назвав істинну причину втечі росіян з острова головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він також додав, що у звільненні острова важливу роль відіграла українська самохідна гаубиця "Богдана".

війна в Україні день 127

Чоловік з Миколаєва після ракетного удару збирає на руїнах свого будинку сімейні фотографії… Фото: Іван Антипенко

В Україні, за попередніми підрахунками, зруйновано або пошкоджено 116 тисяч житлових будинків, у яких мешкало 3,5 млн людей. Загальні збитки перевищують 100 млрд гривень. Проте сума не остаточна, оскільки є території, до яких немає доступу.

Кроків "доброї волі" забагато не буває: на підльоті до Зміїного ЗСУ збили ворожий гелікоптер, – повідомило ввечері ОК "Південь". Напередодні гелікоптер, імовірно Ка-52, отримав пошкодження та впав у море. "Рашисти намагалися організувати пошуково-рятувальну операцію. Але гелікоптер запросив посадку на борту "Москви", – йдеться в повідомленні.

ЗСУ планують повністю відновити контроль над островом Зміїний, — повідомляє Генштаб.

 Гуманітарні місії  

В Асоціації родин захисників "Азовсталі" розповіли деталі обміну захисників Маріуполя:

  • Обміняні бійці-захисники Маріуполя – переважно важкопоранені.
  • Асоціація родин захисників "Азовсталі" не публікуватиме списки обміняних бійців.
  • У випадку, якщо обміняли вашого родича, про це повідомлять його довірену особу. Якщо ви не отримали такої звістки – значить вашого рідного ще не обміняно.
  • Зараз Асоціація утримується від публічного розголосу деталей процесу обміну і закликає до цього працівників ЗМІ. "Ми робимо це для того, щоб мінімізувати ризики для тих, хто лишається в полоні, і, звісно, з поваги до бійців, їхніх родин та почуттів". 
  • Наразі наші захисники забезпечені всім необхідним, ними займаються спеціалісти, тож Асоціація закликає всю спільноту дати їм час для відновлення сил і дочекатися, коли вони будуть готові до спілкування зі світом.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Україна веде перемовини про виробництво озброєння спільно із західними партнерами. Про це повідомив заступник голови ОП Ігор Жовква під час саміту НАТО в Мадриді. "Наші спецекспортери та представники "Укроборонпрому" мають відповідні контакти з відповідними компаніями, не тільки в країнах НАТО. Процес триває. Озброєння буде нам потрібне навіть після того, як ми виграємо війну", – наголосив Жовква.

війна в Україні день 127

Чехія планує передати Україні безпілотники власного виробництва. БПЛА йде у комплекті зі станцією управління "пілот-оператор", трекінговою антеною або супутниковим модулем і катапультою. Радіус роботи безпілотника – 60 км. Чеська компанія вже випустила 2 БПЛА для спостереження та працює над бойовими безпілотниками.

війна в Україні день 127

А польські "Краби" вже працюють на передовій та допомагають українським захисникам знищувати ворогів! САУ "Краб" – це сучасна самохідна гаубиця на гусеничному шасі. Ці гармати здатні вражати цілі на відстані до 40 кілометрів. Фото роботи САУ поділився Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Україна отримала від США грант на $1,3 мільярда. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Ці кошти наша держава отримала у межах пакета фінансування держбюджету розміром $7,5 млрд.

Велика Британія виділить Україні додатковий пакет військової допомоги для наступальних дій на 1 мільярд фунтів стерлінгів. Туди увійдуть системи ППО, безпілотники, обладнання для радіоелектронної боротьби та спорядження для військових. Таким чином Британія стане другою після США країною за кількістю наданої Україні допомоги. 

Сьогодні уряд Швеції також ухвалив рішення про додаткову військову підтримку України на 500 млн шведських крон (близько 48,6 млн доларів). До пакету допомоги увійдуть протитанкова зброя, кулемети та обладнання для розмінування, – повідомляє пресслужба Міністерства оборони Швеції.

Паризький регіон Франції допоможе у відновленні Київської та Чернігівської областей. Про це повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після зустрічі з Головою ради регіону Іль-де-Франс Валері Пекресс. За її словами, багато французьких міст і муніципалітетів мають бажання допомогти Україні у відновленні міст. Особливу увагу приділять розвитку малого і середнього бізнесу для створення нових робочих місць і розвитку економіки.

І ще одна добра для України новина з Франції. Країна передасть Україні ще 6 самохідних артилерійських установок Caesar. Про це заявив Емманюель Макрон на саміті НАТО. Він також підкреслив, що росія не має виграти війну в Україні, бо це ставить під загрозу безпеку в усій Європі. 

З-за океану до нас приїдуть системи ППО та артилерія: США надають Україні новий пакет допомоги на $800 мільйонів. Про це повідомив американський президент Джо Байден. За словами Байдена, допомога включатиме нові західні протиповітряні системи, більше артилерії та боєприпасів, радарні системи для артилерії, додаткові боєприпаси для HIMARS та зенітних установок.

А Канада передасть Україні 39 броньовиків ACSV, запчастини до них та шість камер для безпілотників. Військова допомога буде доставлена в Україну цього літа. 

Загалом за американською ініціативою понад 50 країн дали Україні обіцянки поставити зброю. Це близько 140 тис. протитанкових систем, понад 600 танків, майже 500 артилерійських систем, понад 600 тис. снарядів, просунуті РСЗВ, протикорабельні системи та ППО.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Японія виділить Україні $100 млн доларів і допоможе Києву з розширенням потужностей зберігання зерна. За словами прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіда $100 мільйонів доларів підуть на закупівлю медичного обладнання та на будівництво тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб.

Новини від партнерів

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс вчергове висловила підтримку Україні: "Ми бачили систематичне зґвалтування жінок. Цього тижня ми бачили напади на мирних жителів, у тому числі на торговий центр. І ми маємо переконатися не лише в тому, що українцям вдалося витіснити росію з України, а й у тому, що людей притягнуть до відповідальності за ці жахливі злочини, які були скоєні."

Учора ввечері 15 українських вагонів-зерновозів зійшли з рейок на території Румунії, – повідомляє голова "Укрзалізниці" Олександр Камишин. Ці вагони були у складі поїзда з 32 вагонів, які поверталися порожніми після вивантаження зерна у румунському порту. За попередньою інформацією, причина сходу – у колійному господарстві. Подробиці ще розслідують.

В Пентагоні прокоментували слова Зеленського щодо його бажання, щоб війна росії в Україні закінчилася до кінця року, до приходу зими. "Ми хотіли б, щоб війна закінчилася сьогодні. І вона може закінчитися сьогодні, якщо путін зробить правильні речі. Але путін не показує наміру йти на переговори. Він показує наміри, що хоче продовжувати атакувати Україну та досягти військових цілей", – заявив речник Пентагону Джон Кірбі в інтерв'ю Bloomberg. Тому, за його словами, США й надалі продовжуватимуть допомагати Україні зміцнювати її оборону.

А Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що перед Альянсом постає завдання не допустити прямого конфлікту з росією на тлі війни в Україні. "Якщо це стане повномасштабною війною між росією та НАТО, тоді ми побачимо страждання, збитки, смерть та руйнування в масштабах, які набагато гірші, ніж те, що ми бачимо сьогодні в Україні", – цитує Столтенберга The Guardian. 

Тим часом Польща оголосила, що завершила будівництво стіни заввишки 5 метрів вздовж усього кордону з білоруссю.

Президент Індонезії, який приїхав до москви, повідомив, що під час особистої зустрічі з путіним передав йому послання від Зеленського. Що це було за послання, можливо, дізнаємося пізніше. 

Втім, наразі в ОП спростували наявність таємного послання путіну, яке нібито передали через президента Індонезії Відодо. Прессекретар президента України Сергій Никифоров у коментарі "Українській правді" сказав, що Зеленський, якби хотів щось донести путіну, то зробив би це публічно.

Туреччина вже підготувала 20 кораблів для вивозу зерна з України, – заявив Реджеп Ердоган. "Ми продовжимо підтримувати телефонну дипломатію з путіним і Зеленським. У нас є дорожня карта, реалізація якої розпочата. Ми намагатимемося запустити цей коридор якомога швидше. Ми маємо близько 20 кораблів у регіоні, які готові до вивозу зерна з України", – сказав він.

"Причина, через яку ціни на бензин та їжу зростають — це росія, росія, росія, росія", — так коротко і ясно пояснив світові і співвітчизникам причину кризи Байден. Він також закликав Захід терпіти високі ціни на паливо "стільки, скільки потрібно".

 А що чутно про російських посіпак?

У білорусі вивчають можливості проведення прихованої мобілізації населення. Під загрозою Волинський та Поліський напрямки, — попереджає Генштаб ЗСУ. "Підрозділи збройних сил Республіки Білорусь продовжують перебувати у прикордонних районах Брестської та Гомельської областей. За наявною інформацією, військовими комісаріатами зазначених областей вивчаються можливості проведення прихованої мобілізації", – йдеться в повідомленні Генштабу.

У військовому плані білорусь не є окремою країною від росії, – заявив Анджей Дуда під час саміту НАТО в Мадриді. Президент Польщі наголошує на тому, що білорусь стала ще одним російським військовим округом або частиною західного військового округу рф. "Небезпека є, вона реальна, і це небезпека від росії", – сказав він. Водночас Дуда висловив сумніви щодо того, чи офіційно білорусь приєднається до війни в Україні.

Розвідка повідомляє: окупанти у "Придністров'ї" агітують чоловіків підписувати контракт із зс рф. Оголошення про набір публікуються у всіх ЗМІ, розповсюджуються поштовими скриньками та розміщені у місцях загального користування. Також розпочався призов на військову службу громадян, які закінчили військову кафедру вузу та зараховані до запасу з присвоєнням офіцерського звання.

Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією. Визнання Дамаском "незалежності" так званих "днр/лнр" є посяганням на суверенітет і територіальну цілісність України. Сирія намагається надати псевдосуб'єктності російським окупаційним адміністраціям на замовлення кураторів у кремлі, – повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Розпочато процедуру торговельного ембарго щодо Сирії, а також санкцій щодо сирійських юридичних та фізичних осіб.

Життя з урахуванням бойових дій

війна в Україні день 127

Пес Патрон записав звернення до ЄС у Тік-Ток: "Кормом не корміть, дайте гау-гаубиць".

Укрзалізниця протестувала проєкт встановлення Starlink у поїздах. Після тестування українські фахівці зв'язалися із представниками Starlink і показали, як це працює. "Навіть вони здивувалися, що ми змогли так застосувати Starlink. За технічними характеристиками він не повинен працювати на таких швидкостях. Але працює та надає послуги", — розповів Голова Держспецзвʼязку Юрій Щиголь. За словами Щиголя, супутниковий інтернет у потягах Укрзалізниці з'явиться до кінця 2022 року.

війна в Україні день 127

Студенти КПІ разом з Rozetka оголосили збір одноразових електронних цигарок. З їх складових виготовлятимуть бойові дрони. Спочатку бокси були лише біля гуртожитків університету. Згодом студенти домовилися про співпрацю з Rozetka. Зібрані сигарети передадуть Максиму Шеремету. У своїй лабораторії-дронарні Максим збирає мультикоптери для ЗСУ та системи скидання боєприпасів до них. Літій-полімерні акумулятори електронних цигарок – те, що потрібно для їх виготовлення. Нехай сигарети вбивають росіян!

З 1 липня "Укрпошта" збільшує вартість доставки посилок, – повідомляє пресслужба компанії. Доставка у межах України подорожчає у середньому на 14%, а в межах області – на 13%. Окрім того, на 14% зросте вартість послуги "Документи". Вартість міжнародних відправлень не зміниться.

Сьогодні вночі розпочався експорт української електроенергії в Європу. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, Україна зможе експортувати в Європу до 2,5 ГВт, що дозволить отримувати до ₴70 млрд на рік. "Після перемоги України у війні це дозволить суттєво збільшити інвестиції в галузь та модернізувати її до найкращих європейських стандартів. Енергетика стане одним із драйверів відновлення нашої економіки, як уже стала драйвером нашої інтеграції в ЄС", – зазначив міністр.

Розмитнення повертається. Зеленський підписав закон про відміну безмитного ввезення авто, – повідомив нардеп Железняк. Закон повертає з 1 липня мито, акцизи та 20% ПДВ на імпортні товари. У тому числі йдеться про ввезення автомобілів громадянами.

Київ і область

війна в Україні день 127

В Україні з'явиться нова "Мрія". Проєкт будівництва нового літака "Мрія" вже працює, – повідомив Арахамія. Допомогти цьому пообіцяв британський мільярдер, засновник компанії Virgin Galactic Річард Бренсон, який вчора відвідав Гостомель. Нова "Мрія" буде оновленою версією на базі сучасного цифрового обладнання.

У київських ТРЦ заборонено роботу дитячих майданчиків та комплексів. Про це повідомила голова пресслужби київського ДСНС Світлана Водолага. Таке рішення було ухвалено після ракетного удару по "Амстору" у Кременчуці. "На сьогоднішній день прийнято рішення військовою адміністрацією Києва, вже є заборона на роботу дитячих майданчиків, розважальних майданчиків саме в торгових центрах. Рада від рятувальників – не користуватися наскільки можна такими об'єктами. Краще скористатися тими, де є укриття або поблизу є укриття", –  заявила Водолага.

Чернігівщина

війна в Україні день 127

У Чернігові ресторатори годують людей, які втратили своє житло або воно постраждало після обстрілів російськими військами. Завдяки благодійним організаціям мережа закладів "Оранж фемілі" щодня готує та розвозить безплатно їжу тим, хто цього потребує. А це – 750 порцій гарячих обідів щодня. Всього у волонтерів 8 локацій по Чернігову і в передмісті.

Тим часом прикордоння Чернігівщини за останню добу шість разів піддалося обстрілам з боку російської федерації.

Російський танкіст Михайло Куликов, якого підозрюють в обстрілі з танка житлового будинку на околиці Чернігова, у суді визнав свою провину, повідомляє "Суспільне". Засідання проходило сьогодні у Деснянському райсуді Чернігова. Суддя уточнив, чи Куликов визнає свою провину, той відповів ствердно. Тепер окупант може провести від 8 до 12 років за ґратами.

Донеччина і Луганщина

війна в Україні день 127

На Донеччині справжнє пекло. Ворог не припиняє обстріл території вздовж річки Сіверський Донець. Вогнем росіян уражені обидва береги – і з боку Сєвєродонецька, і з боку Лисичанська. Майже під постійним вогневим тиском район "Донсоди".

Ворог не полишає намірів блокувати Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. 29 червня ним обстріляна цивільна інфраструктура Лисичанська та Верхньокам'янки. Сьогодні зранку росіяни ведуть наступ поблизу Верхньокам'янки та штурмові дії поблизу Лисичанського нафтопереробного заводу.

Жоден український військовий не загинув під час відходу з Сєвєродонецька, – наголосив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Вінн також додав, що наші військові повністю виконали свою місію у Сєвєродонецьку.

Сьогодні під обстріл знову потрапив Слов'янськ, внаслідок чого шість осіб отримали поранення, – повідомив голова Слов'янської ВДА Вадим Лях. За словами Ляха, було два "прильоти" касетних снарядів.

Близько 100 тисяч жителів Маріуполя російські окупанти перетворили на безпритульних. Про це заявив мер міста Вадим Бойченко. У будинках окупованого міста небезпечно проживати, до того ж вони не витримають зими без опалення. 

Ситуація на Луганщині станом на вечір:

  • У Лисичанську на околицях є велике скупчення ворожої артилерії та особового складу, але місто не оточене. Про вуличні бої ще не йдеться, хоча місто обстрілюють з декількох напрямків. Цивільним варто постійно перебувати в укриттях, оскільки евакуація неможлива. Шляхи окупанти мінують дистанційно.
  • У Сєвєродонецьку загарбники призначили "очільника" з дев'ятьма класами освіти і, як керувати містом, він гадки не має, інфраструктура розбита повністю. За можливості людям рекомендують залишити місто.

Але є й гарні новини! Сили оборони вибили окупантів з Павлівки, що на Донеччині. Силами оборони на Курахівському напрямку було звільнено і взято під контроль населений пункт Павлівка, – повідомили у ЗСУ. Крок за кроком наші захисники звільняють Україну від російських окупантів!

Харківщина

Харків обстрілюють щоденно. Вчора ворог змінив час нічного обстрілу, але самі обстріли, як уже звично говорять місцеві, "ніхто не скасовував".

За добу ворог завдав ударів по інфраструктурі Індустріального, Основ'янського і Немишлянського районів м. Харкова. Вночі росіяни крилатими ракетами влучили по об'єктах Індустріального та Основ'янського районів. Попередньо – без постраждалих.

У результаті ударів є також пошкодження будинків в Безлюдівці, постраждалих немає.  

По області протягом доби окупанти обстрілювали Чугуївський, Харківський, Богодухівський, Ізюмський райони. У результаті обстрілу окупантами рф з РСЗВ в Малинівці отримали поранення 5 осіб, одна з них – дитина 11 років. Влучання відбулися в тому числі на території приватних будинків. У Золочеві після обстрілів пошкоджені 6 житлових будинків, залізнична ст. Одноробівка.

Загалом за добу внаслідок російської агресії поранення отримали 6 цивільних, чоловік 55 років загинув в Ізюмському районі.

На Харківщині 29 червня доставили гумдопомогу до тимчасово окупованої російськими військами Борової. Попередні дві спроби були зірвані. Нині жителі окупованої громади отримали інсулін, інші медпрепарати, продукти та посилки від рідних, – повідомила селищна рада.

Внаслідок російського обстрілу селища Печеніги Чугуївського району 30 червня загинув 50-річний чоловік, поранена літня жінка, – повідомив голова громади Олександр Гусаров.

Також сьогодні російські окупанти з артилерії обстріляли села Калинове та Уди на Золочівщині, повідомив голова громади Віктор Коваленко. У Калиновому зруйновані п'ять будинків, пошкоджено автомобіль. В Удах майже не залишилося вцілілих споруд.

Сумщина

Дві людини загинули, вісім людей отримали поранення внаслідок обстрілів Білопільської, Краснопільської та Великописарівської громад 29 червня. 

Після 20:00 по області рашисти випустили ще 4 ракети, — повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Ніч на 30 червня була тихою: ворог вогонь не відкривав. Але ранок у Юнаківській громаді розпочався з 4 пострілів із САУ. Жертв та руйнувань, на щастя, немає.

Полтавщина

Рятувальники розібрали вже 80% завалів торговельного центру у Кременчуку. Про це повідомила речниця ДСНС Полтавщини Світлана Рибалко. За її словами, на місці ворожого ракетного удару рятувальники знаходять частини тіл, належність яких має встановити експертиза.

росіяни свідомо вдарили по торговельному центру у Кременчуку. Всі їхні заяви щодо обстрілу – фейк. В СБУ заявили, що встановили обставини запуску ворожих ракет по ТЦ. Ось, що кажуть у спецслужбі:

  • На відео з моментом удару чітко видно – окупанти влучили саме у ТЦ, де перебували відвідувачі.
  • Щодо обстрілу заводу, то жодних складів із військовою технікою там не було: він виробляв асфальтозмішувальні установки.
  • Армія росії – це збіговисько терористів, які обов'язково отримають покарання за свої злочини. Всі докази наразі ретельно документуються, – додав глава СБУ Баканов.

Human Rights Watch заявляє, що знищення торговельного центру у Кременчкуі слід розслідувати як потенційний воєнний злочин. Крім того, після огляду місця події 28 та 29 червня Human Rights Watch не вдалося виявити жодних свідчень того, що на промисловому комплексі зберігалися боєприпаси.

17:30 – на місці зруйнованого ТЦ у Кременчуку виявили ще 14 фрагментів тіл. Кому вони належали, з'ясовуватимуть під час експертизи. Про це повідомила речниця рятувальників Полтавщини Світлана Рибалко. Загалом знайшли 22 частини тіл.

Дніпропетровщина 

війна в Україні день 127

У Дніпропетровській області окупанти знищили склад з 40 тоннами зерна. Росіяни поцілили в сільгосппідприємство в Зеленодольську, знищивши склад з зерном. Вибух спричинив пожежу. За попередньою інформацією, люди не постраждали, – повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Окрім цього, зі ствольної артилерії противник обстріляв центр Великої Костромки. Інформація щодо постраждалих і масштабів руйнувань встановлюється. 

У Дніпрі 29 червня перейменували 21 вулицю, назви яких були пов'язані з рф. Відтепер вони носять імена українських героїв, важливих для Дніпра діячів та знакових місць повномасштабної війни.

А на фото вище – наслідки обстрілу Зеленодольська. Фото оприлюднив начальник Криворізької РВА Євген Ситниченк.

Запоріжжя

війна в Україні день 127

У Запоріжжі у дворі багатоквартирного будинку в Хортицькому районі створили мурал із найвідомішим псом країни – Патроном. Раніше художники намалювали на Бабурці мурал із зображенням марки "російський військовий корабель" та з літаком Ан-225 "Мрія".

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін, – повідомляє ЗОВА. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 35 обстрілів позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

Із окупованого росією Бердянська вийшло перше торгове судно із 7 тис. тонн зерна. Про це заявив призначений росіянами "голова адміністрації Запорізької області" Балицький. Куди прямує награбоване зерно, Балицький не уточнив, зазначивши лише, що це "дружні країни".

Херсонщина

війна в Україні день 127

Херсонські партизани зробили термінове звернення, в якому засудили відкриття російського банку "Промсвязьбанк" в Херсоні та закликали блокувати усі дії окупантів з інтеграції Херсону до рф:

  • Не відкривати рахунки в банках рф!
  • Не брати паспорти рф!
  • Зривати російські листівки в Херсоні!
  • Зривати російські прапори!

Потрібно робити все, щоб окупанти не змогли провести "референдум" у Херсоні.

"Голові комісії" з псевдореферендуму "херсонської народної республіки" Інні Поляренко повідомили про підозру у колабораційній діяльності. "За даними слідства, підозрювана упродовж травня-червня 2022 р. дала згоду на співпрацю з представниками країни-агресора. Перебуваючи на тимчасово окупованій території Херсона, вона добровільно обійняла посаду в незаконно створеному органі влади та була проголошена головою обласної комісії з проведення так званого "референдуму" на окупованій території Херсонської області", – йдеться у повідомленні відомства. Раніше зрадниця неодноразово брала участь у виборчих процесах за українським законодавством, очолювала Херсонську міську виборчу комісію.

Окупаційна "влада" в Херсоні призначила керівником "Херсонгазу" колишнього заступника голови правління компанії Володимира Крамаренка. Про це повідомляє херсонське видання МОСТ. Крамаренко, за даними МОСТа, – "доблесний комсомолець" у молодості, випускник Вищої комсомольської школи, згодом – керівник парткомом колгоспу ім. Чкалова, перший секретар Новотроїцького райкому комсомолу. До 2014 року був членом "Партії регіонів", з 2014-го – "Удару".  У компанії "Херсонгаз" він працював з 2004 року.

На зборах трудового колективу було вирішено, що Укрпошта призупиняє роботу в Херсонській області. Про це йдеться на телеграм-каналі Херсонської міської ради. У повідомленні зазначається, що Укрпошта відновить свою роботу на Херсонщині та виплатить заборгованість за соціальними виплатами тільки після звільнення регіону. Усі пенсійні кошти зараз акумулюються на рахунках в Ощадбанку. Їх можна отримати у відділенні банку на підконтрольній території України. "Весь колектив робив все можливе, щоб пенсіонери отримували пенсію чотири місяці окупації. На жаль зараз це робити стало неможливим", – повідомив представник Укрпошти.

Погані новини і в АК "Херсонобленерго". Підприємство не може нараховувати та виплачувати заробітну плату своїм працівникам. Законні представники товариства не мають доступу до документів та втратили контроль над  бухгалтерією після захоплення окупантами АТ "Херсонобленерго".

ЗСУ повідомили про звільнення села Потьомкіне Херсонської області. "Село Потьомкіне Херсонської області під контролем ЗСУ. Військовослужбовці 60 ОПБР провели успішний наступ, під час якого відбили кілька контратак ворога, знищили БМП і танки, а також "зловили" одного "Тигра", – повідомляє на сторінці у Facebook ЗСУ.

Миколаївщина

Станом на 8 годину рятувальники продовжують роботу з пошуку загиблих та розбору конструкцій зруйнованого російською ракетою житлового будинку. Вилучено тіла 6 загиблих людей. Постраждало 6 осіб.

16:00 – у Миколаєві зросла кількість загиблих внаслідок ворожого удару по багатоповерхівці. Щойно рятувальники виявили тіло жінки. Таким чином, станом на зараз відомо вже про сімох загиблих та шістьох постраждалих, повідомляє ДСНС.

Одещина

Пляжі в Одесі та області відкривати не будуть, – саме такою є позиція ДСНС. Рятувальники повідомили, що інформація, яка була опублікована мерією раніше, не відповідає дійсності. Питання про можливі сітки, що уловлюють міни, та інші заходи безпеки порушували, але рішення не знайшли. Жоден із пляжів не обстежили заздалегідь наявність небезпечних предметів. Доступ до будь-якої води у регіоні небезпечний.

На сайті Президента України створили петицію за знесення пам'ятника Катерині II в Одесі. Станом на 30 червня петицію підписали майже три тисячі людей. Аби звернення розглянули, необхідно зібрати 25 тисяч голосів протягом наступних 90 днів.

Захід України

У Львові заборонили діяльність УПЦ московського патріархату та "групи Догнала". Про це повідомив депутат Львівської міської ради Юрій Ломага.

Львівська міськрада також погодила перейменування перших восьми вулиць. Так, наприклад, вулиця Льва Толстого тепер носитиме ім'я Любомира Гузара, вулиця Петра Козланюка стала вулицею Героїв Маріуполя, а Чуваська – Чорнобаївською. Загалом у Львівській громаді планують перейменувати 53 вулиці.

1
261

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: