fbpx
Сьогодні
Інтерв'ю 13:58 29 Чер 2022

Єврокомісар з питань довкілля: "Ми спостерігаємо в Україні те, чого не було з часів Другої світової війни"

Інструменти для фіксації воєнних злочинів росії проти довкілля України та економічна допомога в рамках програми LIFE — як допомагатиме ЄС у відновленні навколишнього середовища України?

English version here

У п'ятницю, 24 липня, "Рубрика" зустрілась з  Віргініусом Сінкевічусом, Європейським комісаром з питань довкілля, океанів та рибальства. Черговий візит політичного діяча в Київ пов'язаний зі значною подією для України — приєднанням до програми Європейського Союзу LIFE. 

Під час ексклюзивного інтерв'ю з комісаром ми з'ясували, в чому полягає ця програма та як ЄС буде допомагати Україні із відновленням довкілля та стягненням компенсації з росії за здійснені екологічні злочини.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

До нашого інтерв'ю пан Сінкевічус встиг відвідати міста, які найбільше постраждали від російської агресії: Бородянку, Ірпінь та Бучу. Як і інші високопоставлені особи, побачивши все на власні очі, Єврокомісар був вражений:

— Це жахливо, тут була скоєна ціла низка воєнних злочинів. Можна побачити зруйновану інфраструктуру, зруйновані будинки. Але, звичайно, це не найважливіше. Найважливіше те, що є багато втрачених життів людей. Також багато людей втратили свої домівки. Наприклад, ми вчора були в Гостомелі і бачили багато людей, які працюють там на заводі Антонова, — вони залишилися без будинків.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

Віргініус Сінкевічус також відвідав і ліси навколо Київської області. Цього вистачило, щоб зрозуміти: аби повернути їх навіть до довоєнного стану, знадобиться чимало часу:

— У лісі, який ми відвідали, є екологічні проблеми, і ті воєнні злочини, які були скоєні проти довкілля, матимуть довготривалі наслідки. Понад 700 гектарів лісу поцятковані траншеями та викопами, потрібно розмінувати всю цю територію. Все це означає, що вам доведеться зайнятися відновленням лісового покриву тощо. Але на це піде багато років. Ви можете робити це крок за кроком, але це все одно дуже довгий процес.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

— З чим можна порівняти ту шкоду, яку Ви побачили? Чи спостерігали Ви щось подібне раніше в інших країнах? 

— Абсолютно ні. Зараз ми, безперечно, спостерігаємо те, чого не було в Європі з часів Другої світової війни. З точки зору жорстокості, з точки зору мародерства тощо. Це огидно! Очевидно, що ця війна залишить глибокі шрами в історії Європи. Наступні після нас покоління не зможуть пробачити та забути цих воєнних злочинів.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

Що таке кліматична програма LIFE?

"Я не можу уявити кращого способу розпочати існування зі статусом кандидата в ЄС, ніж підписати угоду про приєднання України до екологічної та кліматичної програми LIFE"

"Рубрика" спілкувалась з Віргініусом Сінкевічусом в день, коли Україна приєдналась до природоохоронної програми LIFE, в межах якої зможе отримати ресурси та фінансування для усунення довгострокових наслідків російської агресії, а також відновлення довкілля в цілому. 

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

​​LIFE — це програма Європейського Союзу, присвячена виключно питанням збереження природи та кліматичних дій. За 30 років існування у її рамках успішно реалізовано понад 5600 проєктів у Євросоюзі та за його межами. Бюджет програми на 2021-2027 роки становить 5,43 млрд євро, що відповідає 0,48% загального бюджету ЄС.

— Тільки вчора ввечері було оголошено, що Україна отримала статус кандидата в ЄС, і я не можу уявити кращого способу розпочати існування зі статусом кандидата, ніж підписати угоду про приєднання України до екологічної та кліматичної програми LIFE. Загальний бюджет нашої програми – близько 5,5 мільярдів євро, і Україна тепер має прийняти частину цих коштів в повному обсязі для реалізації різних типів проєктів.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

За тридцять років існування програми були реалізовані проєкти щодо біорізноманіття, заповідників, рівнинних угідь, лісів, а також спрощення систем управління відходами.

— Я вже бачу великий потенціал тут. З Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України ми встигли обговорити можливості реалізації проєктів в Україні, що стосуються таких воєнних злочинів як постраждалий ліс, про який я згадував. Я думаю, що для початку ми можемо виділити ділянку цього лісу, повністю очистити його та відновити. Це вже великий крок відновлення краси України та повернення її українському народу. 

Наше інтерв'ю відбувалось в самому серці Києва, у готелі "Інтерконтиненталь". Біля нього, на Софійській площі просто неба стоять згорілі танки росіян — чергове нагадування про те, що в Україні триває війна. 

— Сотні і тисячі тонн металевого брухту, який ми можемо побачити навіть поруч із цим готелем, зараз знаходяться на території України, тож його потрібно належним чином утилізувати, щоб він не залишався в довкіллі та не поширював забруднення.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

Відтепер заявки до співпраці можуть подавати Уряд або громадські організації:

—  Я думаю, що це хороша можливість для зміцнення громадянського суспільства в Україні. На жаль, тоді я не мав достатньо часу, щоб зустрітися з ними, але минулого разу я мав круглий стіл з громадськими організаціями, і наша європейська делегація в Києві з ними тісно співпрацює. Я вже познайомився з багатьма дуже перспективними неурядовими організаціями, які працюють над проєктами, як-от Смарагдова мережа, її розширення та захист — саме такі програми фінансує LIFE. Тому я впевнений, що українські громадські організації за сприяння нашої делегації та з допомогою європейської спільноти також можуть отримати доступ до цих коштів.

Довідково: Смарагдова мережа — це мережа природоохоронних територій, створена задля збереження видів та селищ, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні. Смарагдова мережа формується у країнах, які не є членами ЄС, і є аналогічною до мережі Natura 2000, яка функціонує у країнах ЄС. Розробка Смарагдової мережі України розпочалася у 2009 році й триває досі. Наразі Смарагдова мережа в Україні включає близько 12% території країни, у тому числі чимало українських лісів.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

— Які, на Вашу думку, проблеми з довкіллям в Україні мають бути вирішені в першу чергу? 

— Насамперед скажу, що ми говоримо на тлі війни, тому говорити про екологічне законодавство, коли йде війна, дуже важко. Але зараз було зроблено вирішальний і дуже важливий крок — ухвалення закону "Про управління відходами". Його ідея хороша, це прекрасний закон, який узгоджується з директивами ЄС, і тепер дуже важливо, щоб він був належним чином реалізований. Але реалізація — це завжди важкий процес, який потребує залучення суспільства, залучення регіонів тощо. Я сподіваюся, що Україна успішно реалізує законодавство про управління відходами. По-друге, звичайно, кращий захист довкілля — це створення охоронних зон і забезпечення їх функціонування. Третій крок, про який я б, мабуть, згадав, — це охорона лісів. Особливо важливо — захистити старі природні ліси, які є частиною Смарагдової мережі.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

Екоцид росії в Україні та шляхи відшкодування завданих довкіллю збитків

Як допоможе Європа?

Окрім програми LIFE, Україна розраховує на відшкодування збитків, завданих росією, і від агресора. На початку липня Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Стрілець заявляв, що сума завданої шкоди вже перевищила 200 мільярдів гривень — і це лише ті кейси, про які відомо з застосунку для фіксування екологічних злочинів "Екозагроза".

— Віргініусе, чи можете Ви назвати те, що відбувається в Україні, екоцидом? Це доволі спірний термін, але зараз він, на жаль, набирає актуальності.

— Абсолютно. Я маю на увазі, що, з одного боку, поняття екоциду ще немає в нашому законодавстві, але нам зрозуміло, що це відбувається. Подивіться, бомби скидаються на хімічні підприємства, росіяни атакують очисні споруди, — це означає, що забруднювачі потрапляють просто у воду, в річки. Сотні гектарів лісів практично повністю знищено або забруднено, і розчистити їх неможливо, бо вся територія замінована. Тож, безперечно, їхні дії — це безпрецедентний тиск на довкілля.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

— Як Європейський Союз сприятиме збиранню доказів та допомозі у відшкодуванні завданих довкіллю України збитків?

— Це гарне питання, вирішення якого потребує проведення великого обсягу робіт. Нам потрібно опрацьовувати задокументовані військові злочини, скоєні проти довкілля. І я радий, що у нас є методологія — разом з українською владою ми працюємо над збором воєнних злочинів та доказів. Ми будемо використовувати нашу систему Copernicus для картографування та моніторингу довкілля в різних місцях по всій території України, які потім можна буде обробляти та використовувати для подальшого дослідження. Лише після того, як ми зберемо всі докази, ми можемо отримати відшкодування завданих довкіллю збитків. І один зі способів, яким це можна зробити, — це заморожування активів російської федерації. Але для цього потрібне рішення суду.

Єврокомісар Віргініюс Сінкевічюс

Довідково: Copernicus — це оновлена програма дослідження навколишнього середовища та безпеки, яка підтримується та керується Європейською Комісією разом з Європейським космічним агентством, державами-членами та агенціями ЄС. Мета полягає у використанні величезної кількості загальних даних від супутників та наземних, повітряних, морських систем вимірювань для отримання своєчасної й якісної інформації, послуг і знань, а також забезпечення незалежного доступу до інформації стосовно навколишнього середовища та безпеки на глобальному рівні, щоби допомогти постачальникам послуг, державним органам та іншим міжнародним організаціям покращити якість життя людей.

— Як Україні фіксувати екологічні злочини, які скоює росія на територіях, які зараз окуповані, куди не пускають українських спеціалістів?

— Саме система Copernicus, про яку я зазначив, може допомогти в цьому. Сподіваємося, ми зможемо нею скористатися. Але, звичайно, труднощі є завжди, і ми не можемо бути наївними та сподіватись, що абсолютно всі злочини росії буде висвітлено, проте ми точно використаємо максимум наших можливостей. 

Така підтримка надихає та дає сил і впевненості рухатись далі до Перемоги. Наостанок Віргініус Сінкевічус підбадьорив:

— Я впевнений, що ці території повернуться Україні, і я вірю в українську перемогу. Росіяни будуть витіснені на свої території, назад до кордонів України до 2014 року, — завершив Єврокомісар. 

2
18148

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: