fbpx
Сьогодні
16:37 30 Чер 2022

Україна розриває дипломатичні відносини з Сирійською Арабською Республікою, - МЗС

Україна розриває дипломатичні відносини з Сирійською Арабською Республікою та розпочинає запровадження торговельного ембарго у зв'язку з визнанням цією країною "незалежності" "лнр" та "днр".

Про це повідомляє МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує рішення Сирійської Арабської Республіки визнати т.зв. "незалежність" тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях", – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

Міністерство зауважило, що розглядає це рішення як недружній акт щодо України, посягання на її суверенітет та територіальну цілісність, грубе порушення українського законодавства, статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права.

"Не маємо сумнівів, що сирійський режим намагається надати псевдосуб'єктності російським окупаційним адміністраціям на Донеччині та Луганщині на замовлення своїх кураторів в кремлі", – підкреслюється у заяві.

У відповідь на цей недружній акт Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з Сирією без розриву консульських відносин, відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року, поінформувало міністерство. Українська сторона також розпочинає процедуру запровадження торговельного ембарго щодо Сирії, а також накладення інших санкцій щодо сирійських юридичних та фізичних осіб.

"Наша позиція чітка – ми максимально жорстко реагуємо на будь-які спроби підірвати суверенітет і територіальну цілісність України та захищаємо національні інтереси всіма доступними способами, зокрема і на дипломатичному фронті", – наголосив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Водночас у зовнішньополітичному відомстві нагадали, що у зв'язку зі злочинами режиму Башара Асада проти сирійського народу українська сторона закрила посольство України в Дамаску іще в 2016 році, а також в 2018 році наказала закрити посольство Сирії в Києві.

Захист інтересів українців в Сирії здійснює українське посольство в Лівані.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: