fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 13:50 23 Чер 2020

"Чотирьом дорослим людям стало погано від великої кількості газу": інтерв'ю з мешканцем будинку на Позняках, що постраждав від вибуху

Вибух будинку на київських "Позняках" забрав життя 5 осіб. Незважаючи на кілька версій події, мешканці будинку прямо вказують на проблему з газопостачанням. Виразний запах газу стояв не тільки у квартирі пенсіонерки, де стався вибух, але і по всьому під'їзду.

Як насправді жив будинок на вулиці Соломії Крушельницької ⅕ за миті до трагедії, хто винен і що буде далі — "Рубрика" запитала в одного з мешканців будинку, Миколи Рожкова.

– Розкажіть, що у вас відбувається зараз? Як жителі реагують на ситуацію?

– Люди бояться втратити свою власність. Мені простіше, я знімаю квартиру, а вони не хочуть втратити майно і тому побоюються говорити погано про можновладців. Мене сьогодні критикували під час зустрічі мешканців, коли я обурився, що моє житло розкрили.

Коли ми з сусідом виходили з квартири відразу ж після вибуху, я сказав прибулим МНС-никам, що на поверсі не залишилося людей і все порожньо. Вони ж все одно розкрили квартири. Це подвійне почуття: по-перше, коли тобі не довіряють. А друге, раптом у мене щось в квартирі приватне було, адже нас ніхто не попередив.

– Вибух стався в 6-му під'їзді. Там же знаходилася ваша квартира?

– Так, живу в 6 під'їзді, на 9 поверсі, у 231 квартирі. Я не її власник, а лише знімаю.

вибух на позняках

– Давайте докладніше про ситуацію за кілька днів до трагедії. Відомо, що до вас приїжджали газівники. Що тоді сталося?

– Приїхали товариші з "Київгазу" 17 червня. Газівники говорили абсолютно різні речі, причому кожному жителю вони висували свої претензії. Мені сказали, що поганий газовий кран, сусідам говорили покласти пляшку під шланг, якщо буде пропускати. У підсумку вони поставили гумові трубки з хомутами, після них смерділо газом і ніхто не міг зрозуміти, що це таке. Протягом 3-х днів відчувався запах в квартирах.

У мене є сусід, він постійно ходив і закривав цей кран. Я вже в суботу не витримав і висловив йому, адже навіть включити конфорку і щось приготувати не міг. Він каже: "Слухай, я боюся вибуху. У мене є відчуття, що газ труїть". Але пізніше виявилося, що і інші сусіди також намагалися закривати у себе крани.

Вранці в неділю я прокинувся від гуркоту, думав, що вибухнуло щось у моїй квартирі, але в підсумку вийшов на балкон по розбитому склу та побачив, що частина будинку просто відвалилася. Зібрав документи, гроші, забрав свою кішку і вийшов на парадну, а там немає сходів

У підсумку ми стояли і годину просили рятувальників дати нам можливість вийти через дах, вони ж сказали стояти на місці і чекати. Реально було страшно, адже будинок міг впасти. У сусіда підлога провалилася, дивуюся, як він на місці там не зійшов з розуму.

– За словами мешканців, вони заздалегідь зверталися в службу у зв'язку з підозрою на витік газу. Чому ніхто не відреагував?

– У нас були збори сусідів і там стверджують, що бабуся, у чиїй квартирі і стався вибух, дзвонила в суботу сусідці навпроти, а в неділю вона нібито зверталася в газову службу. Газа реально було багато, і у мене виникає питання, як бабуся, у якої в квартирі були зачинені вікна, а газ протягом доби надходив в квартиру, залишилася жива так довго?

У цей же момент 4-м дорослим людям стало погано в під'їзді через таку велику кількість газу. Як вона могла залишитися живою протягом тривалого часу у приміщенні, де багато газу? При цьому вона скаржилася ввечері в суботу і о 9 ранку (вибух стався в 10 ранку. – Ред.) у неділю і говорила всім, що у неї труїть газ. За ніч до трагедії вона дзвонила в газову службу і говорила їм, що вентиль у неї закритий, а запах відчувається.

вибух на позняках

Ще один момент: у неділю, після трагедії прийшла якась жінка на місце вибуху і давала інтерв'ю "Інтеру", де говорила, що газом нібито не смерділо. При тому, що запах стояв у всіх квартирах, сусідці навіть погано стало…

– Ви згадали чотирьох людей, яким стало погано. Коли саме?

– Коли ми протягом години чекали рятувальників після вибуху. При цьому вікна були відкриті, їх розбило хвилею. Давайте порівняємо: коли 4-м дорослим людям під 40 років стало погано після вибуху від газу, а літній жінці в момент вибуху ні?

І кілька слів про саму бабусі. Вона не була божевільною. Вона – директор школи на пенсії, була дуже активною, організовувала роботу по дому. При всіх розбіжностях і тому факті, що не було у нас ОСББ, завдяки їй поставили двері, зробили ремонт у парадному, поставили домофон і багато іншого. А голубів вона любила і годувала, можливо, тому що була самотньою.

– А як люди реагували на те, що в будинку пахне газом?

– Сусіди казали, що газівники порадили просто закривати загальний розподільний кран. Комусь радили поставити пляшку, деяким просто помазали милом і сказали, що газ не труїть. Людям доводилося бігти за комунальниками і просити перевірити ще раз. Звичайно, не можу однозначно говорити про халатність, тут вирішить слідство, але була ось така ситуація.

І ще компанія, яка нас обслуговувала, що не була авторизована "Київгазом". У них не було контракту знімати лічильники, про це також говорять сусіди.

– Що зараз відбувається з мешканцями?

– Ситуація трохи дивна. Частина людей зацікавлена ​​повернути своє нерухоме майно, є певний пресинг на нас, адже ми орендували квартиру. У вівторок буде брифінг, де вже скажуть, що буде далі. З сусідом по квартирі трохи в підвішеному стані, адже в даному випадку ми лише орендуємо житло.

вибух на позняках 

– Ще говорили про виплату грошової компенсації для постраждалих, жителям близько 40 квартир. Ви щось чули про це?

– Не можу точно сказати, але градус параної зберігається. У понеділок приходив якийсь адвокат, який всім сказав, що навіть якщо покійну бабусю зроблять винною, то вам все одно видадуть компенсації. Люди ж переживають, що нічого не отримають.

– А в чому параноя проявляється?

– Ніхто нікому не вірить. Починається скандал з розряду – ми живемо тут десятки років, а ви знімаєте квартиру, тому ваше барахло не має значення.

Хоча я своє майно ціную, як і всі інші. Так, мені в якомусь плані простіше, що це не моя квартира, але все ж я колекціонер вінілу, старих ігрових консолей і взагалі-то мої речі так само цінні.

Люди не довіряють нікому так само, як і я вам не довіряю. Кажуть ще – ви сильно не висловлюйте права на приватне життя, не піднімайте тему зі зломом. Параноя як по відношенню до нас у питанні розподілу майна, так і з приводу всіх чужих людей, які підходять. Наприклад, не довіряють тим, хто своїх адвокатів кличе. Мало не пересварилися. В принципі зрозуміло чому, всі бояться що чийсь адвокат буде гірше представляти всіх постраждалих.

8736

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: