fbpx
Сьогодні
Репортаж 13:25 22 Чер 2020

Лихо на Позняках: що відбувається на місці вибуху будинку в Києві і чи допоможуть постраждалим

Фото Reuters

В результаті вибуху в київській багатоповерхівці на Позняках загинули три людини. Ще троє залишилися під завалами. Їх намагаються знайти рятувальники. Основна версія події — вибух побутового газу.

Як кажуть сусіди, запах стояв в одній з квартир вже кілька днів. Що відбувається на місці трагедії, як влада допомагає постраждалим і як уникнути повторення трагедії в інших місцях — у репортажі "Рубрики".

Служба не відреагувала

Вибух стався приблизно о 10 ранку суботи, 21 червня в столичному мікрорайоні "Позняки". Спочатку деякі ЗМІ з посиланням на Державну службу надзвичайних ситуацій писали, що трагедія сталася за адресою Григоренко 41, але пізніше інформацію виправили. Постраждав один з під'їздів будинку на вулиці Соломії Крушельницької 1/5. Це буквально в 5 хвилинах ходьби від станції метро.

В результаті потужного вибуху зруйновані з 5 по 8-й поверхи під'їзду. Травми отримали п'ять осіб, троє загинули. Ще трьох мешканців будинку шукають рятувальники. Спочатку правоохоронці розглядали дві версії — газ або детонацію вибухового пристрою. Але після більш детальної роботи на місці події, версія навмисного вибуху неофіційно вже не розглядається.

"У квартирі, де стався вибух, жила бабуся. Ми її звали Яківна. Звичайна жінка похилого віку, активна, любила голубів і часто їх годувала. Останні кілька днів з її квартири відчувався запах газу. Сусіди викликали службу, але в підсумку ті нічого не зробили. Яківна ймовірно вранці прокинулася, не відчула запах газу і запалила сірник, стався вибух. Її тіло викинуло на вулицю", — пояснила "Рубриці" одна з мешканок двору Тетяна.

вибух позняки

Фото: Рубрика

За словами жінки, хлопець із сусіднього будинку, який першим і викликав бригади рятувальників, був безпосереднім свідком трагедії.

"Молодик, як я розумію, пив чай ​​на балконі і бачив все наживо. За його словами, він почув вибух, відразу ж подумав, що в будинку пожежа, бо було полум'я назовні. Але, думаю, в цьому випадку просто вийшов з квартири весь газ. Він відразу ж набрав рятувальників, буквально через кілька хвилин після події", — підкреслила жінка.

На користь "газової версії" говорить і те, що відразу після НП поліція за розпорядженням міністра Арсена Авакова провела обшуки в газорозподільної компанії і всіх комунальних службах, які обслуговували 10-поверховий житловий будинок.

"Проводиться експертиза стану будівлі на предмет подальшого руйнування. Після отримання експертного висновку ми зможемо дати доступ людям до їх квартир, щоб вони взяли з собою найнеобхідніші речі", — підкреслив глава МВС. Місцеві ж жителі додають, напередодні вибуху, буквально тиждень тому, газівники проводили перевірку лічильників. І тоді комунальники проблем не побачили.

Зараз же на місці події працюють рятувальники. Безпосередньо завали на поверсі розбирають всього троє рятувальників. Як пояснюють у службі, техніки бояться подальшого руйнування будинку, тому не ризикують пускати відразу багато людей на об'єкт.

Будинок на Крушельницької оточений правоохоронцями. З самого ранку до нього підходять як роззяви або журналісти, так і його жителі. Відразу ж після трагедії їх евакуювали, запропонувавши тимчасово оселитися на вулиці Харківське шосе 121, в місцевому інтернаті. Своє житло довелося покинути 45 людям.

"Хто міг, той поїхав до родичів. Інші ж поїхали в виділений містом нічліг. Умови там не дуже хороші. Тим більше, що в тій будівлі ще пару тижнів тому були люди, хворі коронавірусом, а зараз поселили нас", — розповідає "Рубриці" мешканка зловісного під'їзду.

вибух на позняках

Фото: Рубрика

За словами дівчини, вона нічого не встигла забрати з квартири. Вийшла в чому є. Навіть її кішка вже добу перебуває в помешканні, рятувальники поки не пускають людей.

"Ось уявіть, я — лікар, повернулася вранці зі зміни. У чому була, в тому і вибігла з квартири. Ні гроші, ні документи, ні одяг забрати не змогла. Ось буду чекати, коли нас пустять назад", — підсумувала дівчина.

Місцеві жителі з острахом сприймають новини про те, що будинок доведеться повністю зносити. У такому випадку їх повинні переселити і надати житло. Стовідсоткової віри як місцевій владі, так і державі немає. Люди бояться, що через якийсь час резонанс навколо події вщухне, а вони залишаться без своїх квартир.

"Я сподіваюся, що під вибори наша проблема буде актуальною і про нас не забудуть. Житло нададуть", — говорить одна з мешканок будинку.

вибух позняки

Фото: Рубрика

Справжньою трагедією цей вибух став для 18-річної Анастасії. В один момент вона втратила батька, матір і брата. Сама ж дівчина дивом врятувалася, бо зайшла у ванну і при вибуху присіла. Плита пройшла повз, поранивши тільки ногу.

Вона чула стогін мами і крики брата про допомогу.

Як пише у Facebook її родичка Світлана Дармостук, дівчина залишилася без грошей і квартири. Зараз відкрито збір коштів для Анастасії. Допомогти їй можна тут.

Хто винуватий і що робити

Як пояснила "Рубриці" нардеп-мажоритарник від "Слуги народу" Леся Забуранна, вранці в понеділок, 22 червня, відбулося засідання Кабінету міністрів спільно з київською владою, де і було прийнято рішення допомогти постраждалим. Їм виплатять компенсацію відповідно до ринкової вартості житла, а також одноразову матеріальну допомогу.

"Гроші дадуть найближчим часом, буду це контролювати. Компенсацію виплатять жителям 40 квартир у постраждалому під'їзді", — пояснила Забуранна.

Також вибух на Позняках знову підняв тему з безпекою в житлових будинках не тільки столиці, а й інших міст України. Наприклад, своє бачення проблеми в Facebook описав глава комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища при КМДА Олег Попенко.

За його словами, спочатку потрібно провести технічне обстеження будинків з висновком про його стан і розрахунком переліку заходів. Документ передається власникам для ознайомлення і прийняття рішення.

"Протягом певного часу вони зобов'язані прийняти рішення. Чи готові вони, спільно з державною і муніципальною програмами реновації зробити капітальний ремонт свого МКД. Якщо так, ОСББ створюється автоматично і робота продовжується власниками, муніципалітетом, державою. Нам не потрібні бідні ОСББ, потрібна підтримка на всіх рівнях.

Якщо власники не готові, то будинок виставляється на Prozorro.Продажі для подальшого функціонування як соціальне, муніципальне або орендне житло, з правом проживання власників квартир до 5 років і з зобов'язаннями нового власника зробити капремонт. Таким чином, біля житлового фонду з'явиться справжній ефективний власник, який буде відповідати за будинок", — підкреслив Попенко.

вибух на позняках

Фото: Рубрика

Трохи ясності в ситуацію навколо потерпілого житла вніс засновник однойменної "Школи ОСББ" Андрій Саука. За його словами, будинок не був на балансі жителів, а обслуговувався ЖЕКом. В аналогічних випадках, саме в старих будинках, ОСББ може вирішити проблему з якісною газифікацією, було б лише бажання жителів.

"Гроші у людей є. Квартира коштує чимало. І безліч випадків, коли на пиво вистачає, а на комуналку немає. Пенсіонери — найбільш дисципліновані платники. Для створення ОСББ потрібно в першу чергу бажання. Ресурси — наступний етап. Якщо люди не усвідомлюють себе власниками будинку і не відчувають відповідальності, то ніякий ремонт не врятує. і цей випадок чітко вказує на це", — підкреслив Саук в своєму Facebook.

Історія з трагічним вибухом на Позняках ще раз відкриває проблему з українським житловим фондом. Частина будинків все ще обслуговується ЖЕКами, які на ряду з іншими службами не завжди можуть устежити за всіма будинками, особливо старої споруди.

В даному випадку правоохоронці повинні встановити — чи дійсно газова служба халатно поставилася до своїх обов'язків, або це була трагічна випадковість. Правда, легше від цього родичам загиблих вже точно не буде.

21957

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: