fbpx
Сьогодні
Екорубрика 14:00 02 Сер 2020

Як налагодити сортування сміття у звичайній квартирі

Ми вирушили в гості до переселенки з Донбасу, яка вже 6 років здає на переробку відходи

Роздільним збором відходів сьогодні нікого не здивуєш, але тим не менш, далеко не кожен почав сортувати сміття у себе вдома. Багато все ще вважають, що це незручно, неприємно, та й просто — складно.

Олена Фоменко почала сортувати сміття у себе вдома 6 років тому, з того моменту, як переїхали із Донецька в Ірпінь. Сьогодні, система сортування сміття у неї вдома налагоджена максимально зручним чином і давно стала частиною повсякденного життя всієї родини.

Відлагоджена система

Система, яку Олена і її сім'я використовують сьогодні, не сформувалася відразу. Спочатку для кожного виду відходів у них на кухні стояв окремий контейнер. Потім вони прийшли до того, що таким чином сміття займає дуже багато місця, і набагато логічніше сортувати його безпосередньо перед здачею на переробку.

Усі відходи в будинку обов'язково миються і сушаться. Олена каже, що в родині вже виробилася відповідна звичка: помив тарілку — помий і пачку з-під молока. Вся упаковка миється з посудом вранці або ввечері, і до наступного миття встигає висохнути.

Как наладить сортировку мусора в обычной квартире

Стиснуту упаковку Олена складає в 2 великі сумки: одна — для тих відходів, які не приймаються в переробку, друга — для тих, які приймаються. Коли сумка заповнюється, сім'я їде на станцію, попередньо відсортувавши всі відходи так, щоб витратити на станції якомога менше часу. Сміття, яке не піддається переробці, віддається на спалювання — це платна послуга, яка дозволяє знищити такі відходи при високих температурах з якісними фільтрами. Олена каже, що за весь минулий рік у неї зібралася лише одна така сумка, утилізація якої коштувала 125 грн ($5).

Більшість же відходів сім'ї відправляються на переробку, але через те, що вони вибирають найбільш екологічні упаковки, у стислому вигляді вони не займають багато місця. У себе біля будинку Олена з сім'єю здають основні види відходів — скло, папір, ПЕТ-пляшки та металеві банки. Це сміття займає основний обсяг із загальної кількості відходів, і лише маленька його частина повинна їхати на спеціальну станцію. Завдяки цьому, сім'я відвозить сміття на сортування до Києва всього кілька разів на рік.

У сім'ї також збирають небезпечні відходи — батарейки, ртутні лампи, термометри і т.д. Такі відходи потрібно здавати окремим спеціальним переробникам за додаткову плату. Втім, і тут є цікаві пропозиції: переробник, якому Олена здає лампи, в якості сплати приймає макулатуру. Родині вдається віддати всі свої лампочки на утилізацію, не витративши ні копійки своїх грошей.

🎥   Дивіться наш відеорепортаж:

Як зробити сортування зручним для себе?

Олена каже, що макулатуру вона сортувала і здавала на переробку стільки, скільки себе пам'ятає. Серйозно сортувати відходи почали вже в Ірпені, після переїзду у 2014 році. "Я думаю, що якісь почали попадатися публікації на очі, як-то стала замислюватися більше над тим, куди це все дівається, і що залишиться дітям — чи залишиться їм місце на планеті без сміття," — каже вона.

Олена каже, що найважливіше в процесі сортування — це організувати його максимально зручним для себе способом. "Завжди, у всіх моїх знайомих, які починали сортування, і у нас теж періодами це трапляється — іноді опускаються руки, і хочеться, думаєш: "Нехай воно горить все!". Скинути все в один сміттєвий бак, і вже втомився, думаєш: "Ну його!" — але ні. Головне — це організувати якомога зручніше, щоб було якомога менше незручностей для себе. Тоді менше шансів, що ви це кинете".

Тим, хто не може регулярно відвідувати станцію глибокого сортування, Олена рекомендує знайти такий вид упаковки, який буде займати мінімальну кількість місця і не буде вимагати постійних походів на станцію. Інша порада — переглянути свої покупки і відмовитися від упаковки, яка не піддається переробці. Тільки такий крок допомагає скоротити кількість домашнього сміття на 30%.

Как наладить сортировку мусора в обычной квартире

Крім того, корисним буде знайти найближчих до себе приймальників вторсировини і дізнатися, що вони приймають у переробку. Навіть якщо це буде тільки папір, об'ємну макулатуру не потрібно буде накопичувати у себе вдома і возити на далеку станцію переробки. Ну а для тих, хто тільки роздумує над сортуванням, Олена радить почати з чогось простого: звикнути до того, що потрібно скласти, вимити і підготувати один певний вид упаковки і привчити себе здавати спочатку його.

Приклад Олени та її сім'ї показує, що для сортування сміття вдома не потрібно бути професіоналом або еко-активістом. А їх досвід може надихнути на сортування і вас — або підказати пару ідей про те, як можна вдосконалити систему, якщо ви вже сортуєте.

9828

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: