fbpx
Сьогодні
Екорубрика 18:18 28 Бер 2024

Давні пестициди та відходи, що можуть потрапити в їжу: науковці дослідили відклади з Каховського водосховища

Чеські та українські експерти проаналізували серію зразків відкладів з дна Каховського водосховища в Запорізькій області, взятих у липні 2023 року. Аналіз відібраних проб робили у Чеській Республіці та Нідерландах. Що він показав та про що свідчить — далі.

English version here

У чому проблема?

Прогулянка давніми пестицидами та промисловими відходами

Дослідники виявили тривожні рівні ДДТ (хлорорганічний пестицид, який вважають канцерогенним) та  інших токсинів на громадському пляжі, таких як миш'як, ртуть, хром.

Експерти проаналізували сім зразків: п'ять із Дніпра та два із вирв, залишених російськими ракетними обстрілами С-300. Безумовно найгірші результати дали обстеження території, раніше вкритої водою, безпосередньо на центральному міському пляжі в Запоріжжі — місці, яке мешканці міста використовували для відпочинку. Так, лише під час забору проб води, експерти виявили поблизу пляжу великі каналізаційні труби. Є серйозна підозра, що ряд місцевих підприємств незаконно підключені до каналізації, тому неможливо точно знати, що саме тече і звідки воно береться.

"По ряду забруднювачів в осаді є перевищення лімітів. Принаймні тих, що порівнювалися з такими ж лімітами, які є в Чеській Республіці, і які не відповідають нормам американської Environmental Protection Agency. Йдеться про вуглеводні нафти (перевищення у декілька разів обмеження санітарних лімітів, які є в Чехії), поліциклічні ароматичні гідрокарбонати. Також високі показники важких металів — миш'яку та хрому. Найбільше занепокоєння викликало виявлення в пробах осаду ДДТ — небезпечної речовини, забороненої в більшості країн", — розповідає Марцела Чернохова, представниця чеської неурядової організації "Арніка". 

ДДТ (дихлордифенілтрихлоретан) і його різноманітні споріднені сполуки колись були хімічним препаратом, який широко використовували у сільському господарстві та для боротьби з хворобами на кшталт малярії. Однак його серйозний вплив на неврологічну, репродуктивну, імунологічну та печінкову системи людини та розмноження птахів і його тенденція накопичуватися в ґрунті протягом десятиліть призвели до суворого обмеження його використання. 

ДДТ накопичується в харчових ланцюжках, що призводить до проблем зі здоров'ям як у тварин, так і в людей. Ця речовина є дуже стійкою, і може мігрувати саме біологічними ланцюжками.

Стан Каховського водосховища

Оголене дно Каховського водосховища, Запорізька обл., жовтень 2023 року. Фото Majda Slamova

Є припущення, що відкладення накопичили ці токсичні речовини протягом довгих років експлуатації дамби, особливо в епоху радянського сільського господарства. Але дослідники вказують на необхідність визначення конкретного джерела.

"Такий високий рівень забруднення в місцях відпочинку людей викликає серйозне занепокоєння. Концентрації ДДТ і ГХЦГ (гексахлоран – отруйний інсектицид, який впливає на нервову систему) говорять про близькість сильно забрудненого місця, наприклад, звалища застарілих пестицидів. Ми не хочемо викликати паніку, але ми повинні поінформувати місцеве населення та визначити джерело.

Було б дуже небезпечно, якби токсини потрапили в харчовий ланцюг, або якби, наприклад, люди взяли осад у свої сади та вирощували на ньому овочі. Потрапивши в харчовий ланцюг, ДДТ може осідати в організмі людини та мати негативні наслідки для здоров'я", — каже Олексій Ангурець, експерт з питань екології та сталого розвитку кампанії "Чисте повітря для України".

Стан Каховського водосховища

Марецела Чернохова та Олексій Ангурець відбирають донні відклади на дні р.Дніпро, Запорізька обл., жовтень 2023 року. Фото Majda Slamova

Проби, взяті на пляжі в Запоріжжі, показали екстремальний рівень кількох інших небезпечних забруднюючих речовин. У випадку  бензопірену (речовини, яка здатна викликати онкозахворювання), їхні рівні були перевищені більш ніж у 2300 разів. Передбачуваний канцероген, бенз(а)антрацен, який може призвести до раку щитоподібної залози, виявили у концентрації, яка більш ніж у 500 разів перевищує встановлений поріг. Аналіз також виявив значне забруднення мінеральними мастилами, які зазвичай пов'язані з важкою промисловістю або нафтопереробними заводами.

Другу за забрудненням локації виявили в місці злиття річок Суха Московка та Дніпро в Запоріжжі. Осади сильно забруднені важкими металами, особливо миш'яком, марганцем і хромом. Причина, ймовірно, відрізняється від причини "ДДТ-пляжу" і пов'язана з тим, що промислові підприємства зливають стічні води у струмок, роблячи його воду червонувато-коричневою та високомінералізованою.

Стан Каховського водосховища

Дані з дослідження донних відкладів

Завантажити та прочитати повністю оцінку хімічних аналізів донних відкладів річки Дніпро та проб ґрунту Запорізької області ТУТ.

Наприкінці жовтня 2023 року експерти проєкту разом із представниками Держекоінспекції Південного округу вдруге обстежили річку Дніпро та гирло Каховського водосховища після підриву дамби. Як і попереднього разу, відібрали зразки ґрунтів, осаду та води на різних локаціях поблизу Запоріжжя, зокрема і на міському пляжі у самому місті. За проміжковими даними, експерти поки не мають результату аналізів щодо важких металів. Але хороша новина — у зразках за жовтень жоден з них не перевищував допустимий ліміт ДДТ. 

Стан Каховського водосховища

Відбір донних відкладів на пляжі м. Запоріжжя., жовтень 2023 року. Фото Majda Slamova

"Але хочу наголосити, що найбільш забруднені ділянки — це центральна частина міста. І одним з забруднюючих елементів, які перевищували ліміти, є це поліароматичні вуглеводні. Вони є канцерогенними та мутагенними. А також на двох ділянках було виявлено нафталін. Саме цей елемент використовується в виробництві мастильних матеріалів, клеїв, ліків. Але чекаємо на остаточні результати по жовтневих пробах", — пояснила Марцела Чернохова "Рубриці".

Яке рішення?

  • Картографування екологічних загроз.

Програма "Чисте повітря для України" в основному була зосереджена на агітації за суворіше регулювання промислового забруднення повітря та розвитку громадської мережі моніторингу. В цьому році проєкт презентував новий застосунок EcoCity, який сповіщає населення про забруднення повітря, включаючи хімічні загрози та радіацію. Та після повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року, команда Чистого повітря також почала боротися зі збитками, спричиненими війною, та займатися захистом населення від нових екологічних загроз.

Так, відбір проб є частиною довгострокової програми "Чисте повітря для України" та проводився в рамках ширшої співпраці українських громадських організацій,  чеських НУО "Арніка" та компанії "Деконта", щоб допомогти Україні зробити середовище безпечнішим для населення.

Стан Каховського водосховища

Українські і чеські експерти на дні Каховського водосховища, Запорізька обл., жовтень 2023 року. Фото Majda Slamova

"Війна посилює наслідки старих екологічних тягарів і примножує раніше створені екологічні ризики. Але наші результати також підтверджують, що усунення історичного екологічного тягаря має бути важливою частиною обговорення планів післявоєнного відновлення.

Це свідчить про те, що коли Україна відіб'ється від загрози російських ракет і вторгнення як такого, нам потрібно поговорити про те, як забезпечити захист її людей від невидимої, але ще більш підступної загрози токсичних речовин. Для нас велика честь, що ми можемо допомогти українському громадянському суспільству зробити це", – підсумовує Марцела Чернохова, координаторка проєктів "Arnika" в Україні.

Стан Каховського водосховища

Оголене дно Каховського водосховища. Запоріжжя, жовтень 2023 року. Фото Majda Slamova

  • Зелена відбудова постраждалих від війни регіонів

Дослідження відкладів дна Каховського водосховища створене як перша частина нового довгострокового проєкту "Зелена відбудова України: стале відновлення постраждалих від війни регіонів". Він триватиме до 2025 року в Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та частково Херсонській й Донецькій областях. 

"Ми хочемо створити та опублікувати карту з екологічними загрозами й таким чином створити основу для подальших досліджень й подальшого розв'язання цих проблем. Тобто, що потрібно зробити для відновлення екосистем, скільки це буде коштувати тощо. Наші екологи будуть досліджувати й надалі території, де велись бойові дії, та регіони, які постраждали від них", — розповіла представниця "Арніки"

Звіт оцінки рівня ризику, спричиненого потенційним забрудненням відкладень відкритого дна річки, стане частиною подальших досліджень, зосереджених на збитках, завданих військовими діями. 

Стан Каховського водосховища

Українські і чеські експерти на дні Каховського водосховища, Запорізька обл., жовтень 2023 року. Фото Majda Slamova

Фахівці вже працюють над створенням картографування екологічних проблем, проводять індикативні дослідження та консультування місцевої влади при розробці стратегій з вирішення цих загроз. 

Авторка: Олександра Тронь

Рубрика:
Екорубрика
1027

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: