fbpx
Сьогодні
How-To 09:58 11 Січ 2019

Розчленувати, зварити чи нагодувати тварин? Що робити з ялинкою

Свята закінчилися, і ваше різдвяне дерево чи гілки не можуть стояти постійно. 7 ідей другого життя для них

Як не прикро – приходить час прибирати ялинку. Зі штучною красунею все зрозуміло – зняв іграшки і відклав до наступного року, а живі найчастіше просто викидають на смітник. Це не зовсім правильний шлях з точки зору екології, адже дерево ще може бути корисним.

"РУБРИКА" розібралася, чим ялинка ще вас може втішити, і що з нею зробити.

Здати на екологічну переробку

прийом ялинок

Фото radiosvoboda.org

Дізнайтеся, чи є пункти утилізації новорічних ялинок в вашому місті.

Наприклад, у всіх районах Києва із 2 січня працюють 15 спеціальних пунктів прийму ялинок, де їх зможуть екологічно утилізувати з користю для інших рослин та дерев.

Дерева збирають, аби потім переробити на тирсу, яку навесні використають для захисту ґрунту від пересихання і перегріву.

Адреси пунктів приймання, контакти та години роботи тут.

Пункти прийому ялинок у Києві працюватимуть до кінця січня.

За інформацією управління екології, минулого року комунальне об'єднання "Київзеленбуд" прийняло від громадян на утилізацію понад 10 тисяч ялинок, а у 2017 році – 5 тисяч ялинок.

Переробити ялинку самостійно

ялинка

Фото Тoday.com

Це настанова для тих, хто живе у приватному будинку або має дачу. Тоді ви можете переробити ялинку в добриво.

Зберіть гілки хвої, порубайте їх на друзки і вкривайте клумби в холоди. Крім того, це відмінний органічний матеріал для дерев і квітів в домашньому саду. Використовувати голки також можна при вирощуванні зернових культур або полуниці.

Використати ялинку як добриво можна і в умовах квартири – вкрийте голками землю в горщиках домашніх рослин.

Прийняти ванну

хвойная ванна

Фото karpaty-ua.org.ua

Натурально, ароматно, седативно.

Для цього вам потрібно буде відокремити голки від стовбура ялинки, залити їх водою і кип'ятити півгодини. Потім вилити до ванни.

Аромат хвої точно дозволить вам розслабитися і поліпшить сон.

Зварити мило

мыло

Віддаєте перевагу натуральній косметиці? Ця порада саме для вас!

Якщо дерево порядком висохло, краще попередньо замочити голки в воді, а потім подрібнити їх у блендері або кавомолці.

Розтопіть спеціальну мильну основу або звичайне дитяче мило на водяній бані або в мікрохвильовій печі і на кожні 100 г додайте 1 чайну ложку голок. Добре помішуйте, поки основа не почне трохи застигати: так голки рівномірно розподіляться по милу. Потім вилийте суміш у форму і залиште на пару годин.

Використовувати для прикраси мила ручної роботи можна і ялинові шишки, і подрібнені голки.

Прихворіли? Ялинка допоможе

хвоя

Ефірні масла, що містяться в ялинці і сосні, розслаблюють, знімають головний біль і попереджають застуду.

Ялинкова хвоя містить багато корисних для здоров'я речовин і вітамінів, тому її використовують для лікування від різних захворювань. Так, при бронхіті допомагають хвойні інгаляції. Треба взяти 200 грам ялинкових гілок, покласти їх в каструлю і залити окропом. Потім потрібно накритися рушником і вдихати пару, що виходить від хвої.

Для того, щоб вилікувати застуду та кашель, можна приготувати ялинкову пасту. Треба взяти 300 грам подрібненої хвої, 200 грам меду і 50 грам прополісу. Все змішати і зберігати в холодильнику. Приймати пасту по 1 столовій ложці тричі на день перед їжею, запиваючи теплою водою.

Від болю в суглобах допоможе позбутися саморобний матрац, набитий ялинковими голками. Щоб матрац не коловся, зверху варто покласти вовняну ковдру.

Прикрасити будинок

декор дома

Трохи часу і фантазії – і новорічна ялинка може знайти друге життя у різних елементах декору вашої оселі.

Стовбур зеленої красуні можна розпиляти на невеликі круглі дощечки, які можна використовувати в якості підставок під різні ємності.

Варіант для тих, хто завжди хотів спробувати свої сили у флористиці – композиція з ялинових гілок і сухих квітів у вазі або кошику може прикрашати ваш будинок не тільки в зимовий період. Щоб голки не опадали, використайте звичайний лак для волосся.

ветки хвои

Ще один варіант – зробити гелеву свічку в прозорому стакані. Для неї знадобляться невеликі гілки, ягоди або інший декор, а також спеціальний прозорий гель для свічок і ароматизатор.

декор хвоя

Запах свята буде завжди з вами, якщо ялинкові голки покласти в красивий тканинний мішечок і зав'язати стрічкою. Туди ж можна додати корицю, апельсинові кірки або лаванду. Для мішечків або подушечок краще брати дрібну канву: тоді запах буде сильніше. Готові "саше" можна або повісити в спальні, або покласти між стопками постільної білизни.

Головне – не забувати час від часу розминати їх, щоб ефірні масла виходили назовні і зберігався аромат.

мешочек из хвои

До речі, особливо вдячними за спільне виготовлення виробів з голочок будуть діти.

Помити підлогу

помыть пол

Все-таки після свят треба прибирати. Ще один корисний спосіб утилізації ялинки – використовувати її у виготовленні засобу для прибирання і миття підлоги з приємним ароматом.

Знадобиться півсклянки мильної стружки, чверть склянки господарської соди, стакан солі і дві склянки хвойного відвару. Все нагрівається до розчинення інгредієнтів, остуджується і застосовується під час прибирання.

елка

🚫  Що заборонено

Існує поширена думка, що ялинку можна віддати на корм тваринам до зоопарків, розплідників чи фермерських господарств.

Проте київський зоопарк зробив звернення не приносити у заклад новорічні ялинки для утилізації. Пояснення – ветеринари забороняють використовувати такі дерева для годування тварин. Адже при вирощуванні ялинок на продаж використовують прискорювачі росту та інші небезпечні для тварин речовини. Крім того, на деревах часто залишаються фрагменти дощику, конфеті, вати та інших прикрас, які також є для них шкідливими.

⚠️  «Все-таки винесу на смітник»

Ну ок, якщо пунктів утилізації у вашому місті не знайшли, а робити усяки цікавинки немає часу, то, звісно, дорога ялинки – на смітник. Але у цьому випадку залиште дерево без прикрас і упаковки біля сміттєвого контейнеру. Не кладіть ялинку в сміттєвий бак і не викидайте в сміттєпровід: так вона точно виявиться на звалищі і не принесе ніякої користі.

♻️  А як в Європі?

DW розповів, куди німці дівають новорічні ялинки. Цей процес у Німеччині чітко регламентований.

Позбутися вже непотрібного дерева можна лише у два дні, які вказані у річному календарі вивезення сміття. Цей календар поштою отримує кожен житель ФРН.

Перший день збору ялинок зазвичай у перший-другий тиждень січня. Наступна можливість – у другій половині січня.

Куди німці дівають новорічні ялинки?

Викидати 🌲 на вулицю в Німеччині можна. Але тільки 2 дні на рік. Дерева перероблять на паливо і добрива. Вже вирішили, куди подінете свою 🌲? В Україні їх теж приймають у спецпунктах.

Posted by DW українською on Thursday, January 3, 2019

 

Дерево має бути без залишків прикрас і декору. Його не можна розламувати на частини або викидати у пластикових пакетах. На сміттєзаводі ялинки подрібнюють, потім відділяють деревину і голки. Тріски спалюють на теплоелектростанціях, де виробляється тепло та електрика. Голки йдуть на компост, щоб стати біодобривом на полях та городах.

Штраф за несанкціоноване викидання ялинки – 300 євро. Ті, хто прогавив дату збору ялинок, можуть самостійно відвезти їх на станцію прийому спеціального сміття.

9581

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: