fbpx
Сьогодні
Поради 09:40 06 Кві 2020

Щоб не з'їхав дах. Як не розлучитися і зберегти стосунки на карантині

Повна зміна рутини — це виклик не лише для робочих процесів, але і для подружнього життя. Розпитали психологів про те, як впоратися з новою реальністю у парі та сім’ї.

Фото Getty Images

В Україні продовжує зростати кількість інфікованих коронавірусом. Ми залишаємося вдома, працюємо дистанційно та плекаємо надії, що ця ситуація скоро покращиться. Для багатьох карантин став неочікуваним шансом проводити більше часу з рідними та близькими. Раніше ми бачилися буквально пару годин на добу. Тепер ситуація змінилася кардинально, але як до неї пристосуватися? Як зробити постійне перебування разом позитивним досвідом запитали в експертів та подружніх пар.

КОМУНІКАЦІЇ – КЛЮЧ ДО ВИРІШЕННЯ НАВІТЬ ТІЄЇ ПРОБЛЕМИ, ЯКА ЩЕ НЕ ВИНИКЛА

Сімейний психолог Алла Линок вважає, що більшою мірою те, як родина переживе цей непростий період, залежить від якості спілкування між її членами. Уміння й бажання говорити, чути та домовлятись, терпимість й дотримання балансу у всіх сферах життєдіяльності та необхідна основа, яка допоможе зберегти гармонію.

Саме зараз час переглянути сімейні правила та обов'язки хто чим займається, зони відповідальності, як допомагати один одному та чи влаштовує це всіх членів родини. Рівномірний розподіл обов'язків та взаємодопомога зараз особливо важливі. 

ОРГАНІЗАЦІЯ ОСОБИСТОГО ТА РОБОЧОГО ПРОСТОРУ

Одним із наріжних каменів під час карантину є питання створення робочої рутини. Як пояснює пані Линок, його теж необхідно обговорити заздалегідь. Якщо житлова площа не дозволяє усамітнитися для виконання завдань складіть графік: коли хтось працює, інший проводить час із дітьми, гуляє навколо будинку чи виконує не надто шумні хатні обов'язки (спойлер: умикати пилосмок під час Skype-дзвінка точно не варто).

кава онлайн

Організуйте робочий простір, щоб він дійсно нагадував офіс. Якщо житлова площа невелика і виділити на це кімнату немає змоги, проявіть креатив. Відмежуйте робочу зону шторами, подушками, працюйте кілька годин на балконі, оберіть собі «крісло для офісних справ» або виділіть окремий простір на кухні. Якщо до ваших обов'язків входить постійна комунікація з клієнтами, подбайте про нервову систему партнера і подаруйте йому чи їй навушники. Мінімізуючи рівень шуму, ми однозначно допомагаємо збалансувати роботу один одному та підтримати докарантинну продуктивність.

КУЛЬТИВУЙТЕ ЯКІСНЕ СПІЛЬНЕ ПРОВЕДЕННЯ ЧАСУ

Дитячий та сімейний психолог Неженцева Віка радить пригадати, як ми проводили час із найріднішими два місяці тому: у кожного своя робота, обов'язки, хоббі, багато соціальних ролей. запитайте себе:

  • Чи легко Вам було знайти вихідний, щоб цілий день провести разом, або хоча б якусь частину дня?
  • Чи легко Вам було знайти час погратися з дитиною, поговорити з найріднішими не тільки про проблеми та стратегії їх вирішення, а про цінності, почуття один одного?
  • Чи легко Вам було знайти час для себе, для того щоб подумати як я живу і про що мрію?

Саме тому період карантину можна розглядати як період можливостей реалізації важливих сімейних цінностей: увага, турбота, душевна близькість.

Алла Линок вважає, що попри те, що улюблені люди поруч майже 24/7, це не означає, що між вами не може виникнути певного дистанціювання. Щоб запобігти цьому, спробуйте разом створити нові сімейні традиції. Психологи радять зробити акцент на спільних сніданках та вечерях. І особливо важливо без гаджетів. Натомість діліться емоціями, враженнями й думками, які виникали протягом дня. У нашій культурі це навіть у найтіснішому колі не завжди прийнято. Часом спроби поділитися саме особистими переживаннями та сприйняттям трансформується в нарікання. Зловживати цим точно не варто. Натомість розповідайте, що здивувало, схвилювало, засмутило чи розвеселило. Бажано, щоб дорослі починали, передаючи естафету молодшим. Таким чином можна показати приклад здорової комунікації всередині родини для дітей, а ще елементарно зрозуміти, як кожний із вас переживає цей турбулентний час.

родина пара

Пробуйте готувати разом. Цей процес також дуже зближує та допомагає відчути, наскільки суттєвими є, на перший погляд, абсолютно буденні речі. Разом розберіть старі шухляди та шафи. Продемонструйте турботу один про одного та допомагайте в подібних ситуаціях, оскільки це дасть відчуття команди та показує, наскільки важливою для досягнення гармонії та спокою є хатня робота як така.

Не забувайте і про традиційні сімейні ролі. Ви та ваш партнер не лише батьки своїм дітям, а й чоловік та дружина. Варто намагатися виділяти час і для себе та власних турбот, обговорювати важливі для вас речі, просто залишатися наодинці. 

БУТИ НА САМОТІ ЦЕ НОРМАЛЬНА ПОТРЕБА

І знову ж таки, про вміння домовлятися. Навіть в умовах постійного перебування з родиною бажання залишитися на самоті абсолютно природне. І це теж слід обговорити. Півгодини чи година в день виключно на себе, свої хобі практика, необхідна для здорового співіснування. Спробуйте нове хобі. Реалізувати те, про що давно мрієш чудова емоційна розрядка, а ще допомагає часу пролетіти непомітно. Ситуація з поширенням коронавірусу всім нагадала про важливість турбуватися про себе. Не слід нехтувати можливістю подбати не лише про гігієну тіла, але і думок. До того ж, навіть якщо раніше ви не задумувалися про необхідність цього часу на себе чи не відчували в ньому гострої потреби, в умовах саме обмеженого простору вона посилюватиметься. Тому не спішіть з висновками. Це не є проблема та свідчення кризи у стосунках, а радше підсвідоме бажання підтвердити факт особистої свободи. Влаштовуйте «години тиші», читайте книжки або малюйте, займайтеся тим, що не потребує активної взаємодії з іншими членам родинами на певний момент і ви відчуєте, що навіть будучи з ними цілодобово, сумуватимете за розмовами з цими людьми. 

книга

ПІДТРИМУЙТЕ СОЦІАЛЬНІ КОНТАКТИ З ІНШИМИ

Кава у Viber, вечірки у Skype, теревені у Messenger та численні вебінари – сучасні технології дозволяють вести активне соціальне життя, не виходячи з дому. Безумовно, замінити повноцінне спілкування вони не можуть, однак це досить цікавий досвід та можливість збалансувати дружні стосунки, відновити родинні, згадати про тих, із ким давно не говорив. А ще – джерело натхнення та, нехай і умовна, але зміна обстановки. Нині ми перебуваємо у скрутному становищі, однак розуміння, що ти не сам-на сам із негараздами, дуже допомагає справлятися з труднощами та віднаходити позитив. 

Неодмінно складіть список тих речей, які зробите та місць, які відвідаєте після завершення карантину. Не просто мрійте про це, а складіть план, придумайте кого запросити, поділіться ним та розробляйте подальшу стратегію. Така діяльність допомагає боротися зі стресом, оскільки ми створюємо відчуття контролю над ситуацією та можливість її змінювати – а саме цього нам зараз бракує чи не найбільше. 

ЦІНУВАТИ ОДИН ОДНОГО

Психологи та подружні пари визнають: якщо в стосунках були певні складнощі до карантину, то під час вони мають усі шанси загостритись. Крім того, соціальна ізоляція хороше підґрунтя і для посилення старих образ, недомовок або взаємних претензій, що тривалий час удавалося притлумлювати. У такі ситуації найкраще відверта розмова, хоч підготуватися до неї непросто.

пара родина

Крім того, у моменти найбільшого напруження варто нагадувати собі, що карантин мине, а от образи чи недоречно сказані слова залишаться. Елементарне правило – подумати, перш ніж сказати, тут працює безвідмовно. Говоріть про те, що вас турбує, але залишайтеся ввічливими й турботливими. Нагадуйте собі про сильні, позитивні сторони вашого партнера і чому ви його любите. Шануйте різне ставлення до ситуації. Хтось не вважає епідемією проблемою та сподівається на власний імунітет, а інша людина перебуває в групі ризику через попередні хвороби – не влаштовуйте скандали, а спокійно обговорюйте ситуацію. Не забувайте про те, що часто нашого терпіння вистачає на всіх, крім найрідніших. Починайте з іншого боку та дослухайтеся до тих, із ким живете під одним дахом. 

Жартуйте. Добрий гумор рятівник у багатьох кризових ситуаціях. А якщо вже зовсім біда не соромтесь звернутися до спеціалістів. Онлайн-консультації у психологів зараз більш, ніж актуальні та популярні. 

Загалом, карантин нам усім показав, що ми як ніхто інший відповідальні за власне життя, здоров'я та благополуччя. Це чудова нагода по-новому подивитися на звичні речі та переглянути власне ставлення до них. Зробіть це разом, адже долати труднощі в команді значно приємніше. І пам'ятайте, карантин закінчиться, а робота над стосунками та гармонією ні. Тому не ставте на паузу життя, а шукайте шляхи радіти йому разом.

Фото unsplash.com

Читайте також:

Часова діра: як не втратити темпу життя та організувати себе на карантині

Коли життя виходить із-під контролю: поради психологів

Чи є життя після карантину?

44947

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: