fbpx
Сьогодні
Корисності 10:45 02 Кві 2020

Коли життя виходить із-під контролю: поради психологів

Коли відміняють події та рейси, закривають кордони та двері ресторанів, усі плани руйнуються і ми залишаємося сам на сам із ситуацією, вирішити яку не можемо, — може виникнути відчуття втрати контролю над власним життям та бажання його повернути. Знайомо? Поговорили про те, як (не) контролювати наше життя, з психологами.

Напевно всі пам'ятають Моніку Геллер з відомого ситкому "Друзі". У нашій уяві сформувався образ героїні, яка обсесивно слідкувала за кожною крихтою та плямою у своїй затишній квартирі та прискіпливо розплановувала кожну деталь будь-якої події або вечірки. Моніка навіть контролювала "веселощі" на своїх вечірках, не допускаючи ні краплі спонтанності, але її друзі та життя все одно вносили коррективи до її ідеального світу.  

Виникають ситуації, коли контроль абсолютно необхідний, але, як у випадку з Монікою, іноді він може бути зайвим. Як зрозуміти, коли контроль над ситуацією надмірний? І чому іноді корисно його відпустити? На ці питання "Рубриці" допомогли відповісти експерти клінічний психолог Ольга Косяк та сімейний психолог Наталія Гаєвська.

Коли життя виходить із-під контролю

Навіщо нам контроль?

Якщо задуматися над цим питанням, стає зрозуміло, що без контролю все ж таки ми не змогли б існувати. Контроль допомагає нам справлятися з життєвими труднощами та особистими слабкостями, як, наприклад, робочими обов'язками або прокрастинацією. Ольга Косяк пояснює:

"Контроль допомагає людині не втратити нитку реальності та не скотитися в хаотичне існування. Самоконтроль допомагає, наприклад, вчасно зупинити свою агресію і зуміти відреагувати на неї конструктивно, без шкоди для себе та оточуючих. Власне, контроль пов'язаний з плануванням дій та передбаченням наслідків дій. Без цієї функції наше життя було би не послідовним".

Педантично плануючи кожен маленький аспект свого життя, як Моніка, ви можете втратити відчуття легкості та спонтанності, іноді навіть радість до життя. Хоча в серіалі надмірний контроль героїні став об'єктом для гумору, в реальному житті їй, напевно, не було б до сміху. До того ж, у разі виникнення обставин поза вашим контролем, які поставлять хрест на всьому вашому кропіткому плануванні, справді є ризик відчути себе цілком безпорадними. Тож у той час як контроль допомагає нам структурувати наші життя, надмірне захоплення цим може вам і зашкодити.

Коли життя виходить із-під контролю

Першопричиною надмірного контролю експерти-психологи вважають високий рівень тривоги. "Коли людина намагається контролювати все і всіх, це викликає дуже сильну напругу, що і виснажує психічні сили, пояснює Ольга Косяк. Людина починає надміру контролювати для того, щоб знизити інтенсивність тривожних почуттів".

Психолог Наталія Гаєвська вважає, що у формуванні надмірного контролю також беруть участь установки, успадковані з дитинства, а частково набуті в дорослому віці. "Я маю бути хорошою мамою", "ні на кого в цьому житті не можна покластися, нікому нічого не можна довірити", "успіх ніколи не приходить без зусиль", "за все потрібно платити" тощо, – наводить приклади пані Наталя. Всі ці установки тісно переплітаються зі страхами, тривогами, а часом і реальними травматичними ситуаціями в житті людини, що залишили свій слід."

У результаті надмірного контролю ситуації або людини, або навіть самого себе витрачається колосальна кількість психічних ресурсів і наступає виснаження. Першим сигналом, що психіка втомлена, Ольга Косяк вважає агресію і роздратованість. Наталія Гаєвська називає такі симптоми, як сильна втома, поганий сон та надмірна емоційність.

Нам здається, що, якщо тримати все під контролем, то ми захищені від випадковостей, і наші страхи позаду, але навпаки ми постійно перебуваємо в стані стресу. Надмірний контроль та повне розслаблення два абсолюти. Перший може призвести до неприємних або серйозних наслідків для нашого психологічного та фізичного здоров'я, а другого майже неможливо досягти, особливо в випадках, коли потрібна наша швидка реакція, увага та чіткі дії. 

Коли життя виходить із-під контролю

То як відпустити надмірний контроль та зрозуміти здоровий ліміт, який дозволить нам функціонувати без виснаження та стресу?

Психологині Наталія Гаєвська та Ольга Косяк пропонують рішення, які допоможуть побудувати здорові відносини з контролем та віднайти баланс.

1. Що вам під силу?

Напевно, у більшості випадків у повному контролі ми можемо тримати лише власні дії, хоча стовідсоткового впливу на події в нашому житті ми не маємо. Поза зоною нашого контролю інші люди, чи-то незнайомці чи близькі, яких ми не можемо змусити до певних дій або змін. Ми не контролюємо глобальних подій, наприклад, пандемій, тому намагатися контролювати подібні ситуації немає сенсу.

"Треба розуміти, що відчувати безпорадність і беззахисність перед обставинами це нормально, каже Ольга Косяк. – Є речі за межею нашого впливу. Наприклад, наявність чи відсутність туалетного паперу в супермаркеті, але ж можна знайти вихід і адаптуватись навіть до цієї ситуації". 

"Медитуйте, вчіться бути тут і зараз, радить Наталія Гаєвська. Прийміть той факт, що все проконтролювати просто неможливо, завжди буде елемент невизначеності. Уявіть собі ситуацію, яку ви не можете проконтролювати, у вигляді повітряної кульки, яку ви відпускаєте в небо, якийсь час просто спостерігаєте за нею, а потім вона просто зникає з вашого поля зору".

Коли життя виходить із-під контролю

2. Звідки тривога?

Щоби розслабитися та відпустити ситуацію, треба зрозуміти першопричину вашого страху, тривоги чи напруження. Ольга Косяк вважає, що необхідно проаналізувати вашу тривогу та віднайти тригери, які її запустили, порівняти ваші очікування від подій або людини та реальну ситуацію. Часто запускають процес сумніву в собі та надмірної тривоги токсичні люди, тому психологиня радить з такими людьми не спілкуватись.

Пані Наталія пропонує проаналізувати свій страх та уявити, що станеться, якщо ви перестанете контролювати ситуацію. Теперь задайте собі питання: чи дійсно наслідки будуть настільки страшними і трагічними, як це малює ваша уява? Напевно, ні. 

3. Людський фактор

Побачити в собі контролера це найскладніше завдання, оскільки контроль працює автоматично. Чим важливіша людина, об'єкт чи подія для нас, тим більш ми вкладаємо сил та напруження в контроль ситуації. У такі моменти корисно спробувати уявити себе на місці людини, яку ви намагаєтеся надмірно контролювати, або проаналізувати, до яких наслідків призводить ваш контроль на емоційний стан, або загалом життя людей, яких ви ставите в зону вашого впливу. 

Пані Ольга радить: "Намагайтеся дивитися на будь-яку ситуацію з різних точок зору, тоді можна побачити неочікувані переваги навіть у складних випадках". 

Коли життя виходить із-під контролю

4. Починайте з малого

Пам'ятайте, що робота над собою займає час та почніть з маленьких кроків у ситуаціях, у яких ви вже сьогодні дійсно можете відмовитися від надмірного контролю. "Немає нічого страшного, якщо дитина, повернувшись зі школи, спочатку пограється з друзями, а вже потім зробить уроки, або також нічого страшного не відбудеться, якщо чоловік зателефонує не в обідню перерву, а тоді, коли закінчить роботу", каже Наталія Гаєвська.

Експертка закликає всіх "контролерів" бути більш гнучкими та пропонує таку вправу: "Почніть делегувати повноваження, тобто, передайте частину своїх обов'язків комусь і подивіться, чи впорається ця людина з цим завданням, а також неупереджено проаналізуйте, чи будуть наслідки такими вже катастрофічними, якщо вона не впорається. Проте, уникайте того, щоб міняти свої старі звички занадто різко, бо якщо вибрати справу, яка без вашого контролю дійсно зазнає невдачі, це може лише підтвердити ваше переконання, що довіряти не можна нікому і нічого не може обійтися без вас".

5. Піклуйтесь про себе

Клінічний психолог Ольга Косяк наголошує на важливості відновлення психічних сил. Оскільки надмірний контроль призводить до виснаження тіла та психіки, і як наслідок, до роздратованості, варто шукати ресурси енергії, які будуть приносити вам задоволення. 

Для кожної людини джерело задоволення може відрізнятися. Для когось догляд за кімнатними рослинами або вечір з книгою чи серіалом це найкраща терапія. Задумайтесь, що вам приносить найбільше розслаблення та задоволення. Що для вас означає self-care? Ми радимо теплу ванну с бульбашками, приємну музику або довгу прогулянку на природі. Зі збудженням також може допомогти йога, поєднана з практиками дихання, і також допомагає у боротьбі з тривожними відчуттями здоровий міцний сон. 

Що б ви не спробували для зменшення рівня напруги та стресу, головне, щоб це заняття приносило радість особисто вам.

Читайте також:

Просто дихай: як почати медитувати у заклопотаному світі

Любов до себе під час коронавірусу: 10 порад

71449

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: