fbpx
Сьогодні
7 фактів 11:00 04 Бер 2020

Чим запам'яталося прем'єрство Гончарука?

Сьогодні уряд майже у повному складі на чолі з прем’єр-міністром іде у відставку. Згадуємо про найяскравіші моменти наймолодшого прем’єра України та його міністрів.

Фото 24tv.ua

Учора стало відомо, що наймолодший прем'єр країни, голова уряду Олексій Гончарук написав заяву про відставку, і вже сьогодні її прийняла Верховна Рада. Гончарук пробув на посаді всього півроку. За цей час він встиг опинитися у центрі гучного скандалу, стати героєм вірусних відео з самокатом та кілька разів опинитися на межі звільнення (принаймні так це виглядало у медіа). Чим запам'ятався Олексій Гончарук за півроку свого прем'єрства розповідаємо далі.

1. Чашка прем'єра

Чашка прем'єра

Олексій Гончарук мав свій канал на YouTube, де розповідав про те, чим займається уряд, про його успіхи та поточні проблеми. Такий медіа-канал задумувався як один з кроків "осучаснення" влади, перетворення уряду на більш відкриту структуру. Щотижня прем'єр заливав чергове відео, у якому за чашкою чаю або кави (звідси і назва серії Чашка прем'єра) ділився з українцями новинами з уряду. Виходило у нього хоча і переконливо, та не особливо розважально. Тож очікуваної популярності канал прем'єра не здобув: підписників він має всього трохи більше чотирьох з половиною тисяч. 

2. Самокат

Самокат Гончарук

Як молодому прем'єру та голові молодого уряду, пану Гончаруку треба було якось транслювати свою сучасність та відкритість, а самого Ютуб-каналу для цього, здається, було не достатньо. Тож вочевидь, аби розбавити помпезні інтер'єри Кабміну, було вирішено поставити прем'єра на сучасний самокат, на якому той пересувався будівлею. Молодому прем'єру молоду атрибутику!

3. Скандали, інтриги, розслідування 

Гончарук відставка

А саме скандал зі злитими записами приватної наради. 15 січня у мережу почали зливати записи наради нібито прем'єр-міністра Гончарука, міністра фінансів Маркарової і двох заступників голови Нацбанку Рожкової та Сологуба. На записах обговорюють економічну ситуацію в Україні та Зеленського. Нібито прем'єр називає себе «профаном в економіці». Невдовзі після того поширилися чутки про відставку прем'єра, які виявилися хибними. У відповідь на скандал Гончарук записав відео, у якому відповів на звинувачення та плітки (тому що записувти відео – це сучасно та молодіжно). Врешті електронний слід записів привів СБУ до студії програми "Гроші" на 1+1, звідки записи заливали в Інтернет.

4. Епопея з відставками

Гончарук відставка

"Скільки себе пам'ятаю мене звільняють", це цитата самого Олексія Гончарука, коли він вкотре заперечив чутки про свою відставку. Дійсно, за час його перм'єрства кілька разів ширилися чутки про його звільнення, про написані та подані заяви про відставку. Зокрема, і після вищезгаданого скандалу. Тоді прем'єр подав президентові, а не, як передбачено законом, до Верховної Ради, а пізніше виявилося, що і в Адміністрації Президента цю заяву не було зареєстровно. Втім, зараз усе серйозно: Гончарук дійсно пішов у відставку, тож більше новин про її імовірність ми не побачимо.

5. Зміцнення гривні 

Гончарук відставка

Прем'єрство Олексія Гончарука сильно запам'ятаться і тим, як у цей час сильно зміцнилася гривня. Саме при ньому курс гривні змінивс з 26-27 грн/дол до 23,3-23,7 грн/дол. Гривня тоді не лише зміцнилася, але і стала світовою лідеркою серед валют за темпами зміцнення. Цьому сприяло багато факторів, серед яких, зокрема, можна виділити зростаючий інтерес іноземних компаній в ОВДП (облігаціях внутрішньої державної позики), сприятливі ціни на міжнародних ринках на товари експорту України (зокрема, в аграрному та металургійному секторах) та рекордний врожай цього року, а також приплив валюти до країни. 

6. Діджиталізація

Гончарук відставка

Одним з найяскравіших напрямків роботи уряду Гончарука був напрямок діджиталізації країни. Ще під час президентських виборів Зеленський обіцяв перенести державу у смартфон, і за останні півроку для цього було зроблено справді не мало. Зокрема, почав працювати додаток "Дія", що переносить всі документи у смартфон в електронному вигляді та в якому можна спілкуватися з державними органами; запустили програму еМалятко у пологових, яка покликана спрощувати комунікацію батьків та держави і оформлення всіх відповідних народженню дитини документів; спільно з бібліотеками було створення програму зі здобуття цифрової грамотності і багато іншого. Щомісяця "Рубрика" робить огляд новин діджиталізації України, зокрема з лютневими новинами можна ознайомитися тут

7. Прогрес у введенні вільного ринку землі

Гончарук відставка

Саме за прем'єрства Гончарука Україна досягнула небаченого ще у нас прогресу зі введення у нас вільного ринку землі. Земельна реформа вже довгий час була на часі в Україні, та лише зараз прогрес із нею зайшов так далеко: наразі Верховна Рада розглядає поправки до законопректу, триває друге читання законопроекту. Передбачається, що на цій сесії Верховної Ради цей закон приймуть і в Україні нарешті відкриється ринок землі. Саме це лобіював Гончарук від початку свого терміну прем'єрства.

23422

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: