fbpx
Сьогодні
Небайдужа 14:00 27 Кві 2020

Що спільного у країн, які найкраще відповіли на виклик коронавірусу? Жінки-лідерки

Шукаєте приклади справжнього лідерства в умовах кризи?

Forbes знайшов спільне у різних країнах, а ми переклали для рубрики #Небайдужа.

Від Ісландії до Тайваню та від Німеччини до Нової Зеландії жінки показують світові, як нашій людській сім'ї впоратися з цими безладними часами. Додайте Фінляндію, Ісландію та Данію, і виявите, що ця пандемія свідчить про те, що у жінок є те, що потрібно, коли в урядах країн накаляється атмосфера. Багато хто скаже, що це маленькі країни, острови або інші винятки. Але Німеччина велика і провідна, а Великобританія — теж острів із сильно відмінними успіхами. Ці лідерки дарують нам привабливий альтернативний спосіб управління владою. Чого ж вони нас навчають?

🙌  Правді

Ангела Меркель, канцлерка Німеччини, відреагувала на ранніх етапах і спокійно сказала своїм землякам, що це серйозний вірус, який може заразити до 70% населення. «Це серйозно, — сказала вона, — сприйміть це серйозно». Вона так і зробила. Тестування розпочалося невідкладно. Німеччина перестрибнула через фази заперечення, гніву та недобросовісності, які ми бачили в інших країнах. Чисельність заражених у країні набагато нижча від її європейських сусідів, і є ознаки, що, можливо, відносно невдовзі там вдасться розпочати запровадження послаблення обмежень.

💪  Рішучості

Серед перших і найшвидших реакцій була реакція Цай Інг-Вень з Тайваню. Ще в січні, при перших ознаках нової хвороби, вона ввела 124 заходи для блокування розповсюдження і так уникнула необхідності локдайнів, які стали поширеними в інших місцях. Зараз вона надсилає 10 мільйонів масок для обличчя в США та Європу. Цай керувала тим, що CNN назвав "однією з кращих у світі" відповідей на коронавірус, тримаючи епідемію під контролем, і все ще повідомивши лише про шість випадків смерті.

Джасінда Ардерн у Новій Зеландії рано закрила країну і чітко позначила максимальний рівень готовності, який вона ставила перед країною, а також причини такого серйозного ставлення. Вона зобов'язала до самоізоляції людей, які в'їжджають до Нової Зеландії, напрочуд рано, коли в усій країні було всього 6 випадків, і зовсім заборонила в'їжджати іноземцям незабаром після цього. Чіткість і рішучість рятують Нову Зеландію від лиха. Станом на середину квітня країну спіткали лише чотири випадки смерті, а там, де інші країни говорять про скасування обмежень, Ардерн додає нові, зобов'язавши всіх новозеландців, що повертаються додому, залишатися на карантині у визначених місцях впродовж 14 днів.

📲  Технологіям

Ісландія під керівництвом прем'єр-міністра Катрін Якобсдоттір пропонує безкоштовні тести на коронавірус для всіх своїх громадян, і стане ключовим прикладом дослідження справжнього рівня поширення та смертності Covid-19. Більшість країн проводять обмежене тестування лише для людей з активними симптомами. В Ісландії ж вони проводяться масово. За пропорцією населення в країні вже було проведено тестів у п'ять разів більше, ніж у Південній Кореї, та запроваджено систему ретельного відстеження, що означає, що їм не довелося закривати школи.

Санна Марін стала наймолодшою у світі главою держави, коли її обрали минулого грудня у Фінляндії. Лідерка-міленіалка використала інфлюенсерів у соціальних медіа як ключових агентів у боротьбі з коронавірусною кризою. Зрозумівши, що не всі читають пресу, фінський уряд запрошує інфлюенсерів будь-якого віку розповсюджувати інформацію на основі фактів про те, як впоратися з пандемією.

❤️  Любові

У прем'єр-міністерки Норвегії Ерни Солберг з'явилася новаторська ідея використовувати телебачення, щоби прямо спілкуватися з дітьми в країні. Ідея з'явилася на основі короткої трихвилинної прес-конференції, яку провів прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен за пару днів до цього. Солберг провела спеціальну прес-конференцію, на яку не пускали дорослих. Вона відповідала на запитання дітей з усієї країни, не шкодуючи часу, щоб пояснити, чому це нормально почуватися наляканим. Оригінальність та очевидність ідеї захоплює. Скільки ще простих, гуманних інновацій зможуть запропонувати жінки-лідерки? 

Взагалі, емпатія та турбота, які транслювали всі ці лідерки, здається, походять із іншого іншого Всесвіту, ніж того, до якого ми звикли. Це ніби через їхні відео вони обіймають вас, зі всім теплом та любов'ю. Хто ж знав, що лідери можуть звучати так? Тепер ми знаємо.

А тепер порівняйте цих лідерок та істрії з сильними чоловіками, які використовують кризу, щоб прискорити страхітливі атрибути авторитаризму: звинувачуйте «інших», захоплюйте судову владу, демонізуйте журналістів, і загорніть свою країну у темряву слів «я ніколи не піду у відставку (Трамп, Болсонаро, Обрадор, Моді, Дутерте, Орбан, Путін, Нетаньяху…).

Протягом багатьох років несміливо висловлювалися думки, що стилі лідерства у жінок можуть відрізнятися та піти нам на користь. Натомість занадто багато політичних організацій та компаній все ще працюють над тим, щоб змусити жінок поводитись більше як чоловіки, якщо вони хочуть лідирувати чи досягати успіху. І все ж ці національні лідерки — це справжні еталони семи лідерських рис, яких чоловіки можуть захотіти навчитися у жінок.

Настав час нам це визнали — і обирати це частіше.

Переклад: Марина Смагіна

17654

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: