fbpx
Сьогодні
Актуально 15:30 25 Бер 2020

Надзвичайна ситуація в Україні: що це означає?

Не те ж саме, що надзвичайний стан. Як зміниться життя в Україні в умовах нового режиму до 24 квітня.

Фото Reuters

Сьогодні, 25 березня, по всій Україні запровадили режим надзвичайної ситуації. Він триватиме до 24 квітня. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів. На цей же строк продовжать і карантинні заходи.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив,що йдеться саме про надзвичайну ситуацію.

Наголосимо на тому, що надзвичайна ситуація не обмежує конституційні свободи громадян.

Оголошуючи надзвичайну ситуацію, уряд фактично констатує її виникнення, загрозливість масштабів та розробляє стратегію по ліквідації наслідків. 

Тобто стан речей не є апокаліптичним, він просто потребує більшого рівня консолідації на загальнодержавному рівні. Нагадаємо,що до цього режим надзвичайної ситуації запровадили в окремих областях.

Як зазначив сьогодні на засіданні прем'єр, в уряді Не виключають можливість продовження карантинних заходів і в подальшому. Однак не виключають і зворотнє, тобто скасування відповідних заходів, якщо епідемію вдасться подолати раніше.

Якщо зовсім простими словами, то для пересічних громадян на сьогоднішній день не передбачають обмежень більше, ніж уже є зараз.

карантин коронавірус

Фото Reuters

Що ж передбачає режим надзвичайної ситуації?

1. Влада організовує безперервний контроль за розвитком надзвичайної ситуації

2. Продовжує діяти заборона на проведення масових заходів, руху громадського транспорту, закриття кордонів

3. Крім того, населення посилено та своєчасно інформують про перебіг ситуації

4. В нинішніх умовах це, а також забезпечення громадян необхідними засобами захисту та дезінфекції є нашим беззаперечним правом

5. Зупиняється діяльність суб'єктів господарювання, розташованих в особливо небезпечних зонах надзвичайної ситуації. 

6. Ухвалюється комплекс санітарно-гігієнічних протиепідеміологічних та лікувальних заходів, здійснюється дезінфекція територій і техніки. 

7. У посиленому режимі охороняють громадський порядок.  

Попри те, що ці інструкції можуть видаватися суворими та загрозливими, по факту, вони вже були введені в окремих областях України. Тому для багатьох людей відчутними зміни не будуть.

Додатково уряд також ухвалив рішення посилити протиепідеміологічні заходи на КПП.Зокрема, перед пропуском громадяни повинні пройти медичний огляд, а транспорт дезінфікуватимуть. Залучають до роботи на об'єктах працівників і техніку МОЗ, Госпродпотребслужби, Нацгвардії та Національної поліції.

Також обіцяють надавати посилену допомогу малозахищеним громадянам, для цього працюватимуть соціальні служби, волонтерів та громадські організації.

І наостанок. Надзвичайна ситуація і надзвичайний стан різні речі.Останній варіант незрівнянно гірший, оскільки передбачає реальне обмеження прав та свобод громадян. Запроваджують його за Указом президента та після затвердження Верховною Радою. Тобто, процедура складніша і до Кабміну відношення не має.

Серед найжорстокіших проявів надзвичайного стану примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб, евакуація людей, переорієнтація виробництва на потреби подолання наслідків кризової ситуації, перевірки документів громадян та огляд їх речей, розподіл продуктів за квотами, надання додаткових повноважень виконавчим органам влади.

Таким чином, введення надзвичайної ситуації не є причиною для нової хвилі паніки.

нс уряд

Читайте також:

Йога через інтернет, флешмоби та гумор: як бізнес переходить на дистанційну роботу

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

69580

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: