fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:45 27 Бер 2020

Ліки для економіки: як Україна намагається отримати кредит від МВФ

Наша країна може отримати від Фонду рекордні 10 мільярдів доларів – але потрібен ринок землі і "антиколомойське" законодавство

Фото Reuters

Коронавірус і спроби нашої країни його зупинити – ось головна (а часто і єдина) тема для журналістів і пересічних громадян. Тим часом "за кадром" триває ще один серйозний процес: уряд України намагається отримати новий кредит Міжнародного валютного фонду.

І саме через епідемію COVID-19 гроші МВФ раптом стали надважливими. Україні потрібна фінансова підтримка, адже жорсткий карантин і боротьба з вірусом може коштувати нам від 1,5 до 7 мільярдів (!) доларів. Якщо коротко, шанси отримати кредит гарні, але є кілька умов.

МВФ пропонує 5,5 мільярдів доларів, Кабмін сподівається на 9,5

Ціна питання наразі – 5,5 мільярдів доларів, саме стільки нам обіцяв дати Міжнародний валютний фонд на 2020 рік (Україна вже просить збільшити до 9,5 мільярдів). Співпраця з МВФ була улюбленою темою експрем'єра Олексія Гончарука, але і його наступник Денис Шмигаль запевняв, що перемовини йдуть за планом, і Україна має намір продовжити співпрацю та отримати кредит.

В Уряді хваляться, що виконали вже 6 із 8 вимог МВФ. Наприклад, Рада повернула відповідальність за незаконне збагачення.

На що підуть ці гроші? Як пояснював ексміністр економіки Тимофій Мілованов, кошти МВФ потраплять до резервів Нацбанку України, і не будуть витрачені, умовно, на соціальні виплати чи нові лікарні. Зазвичай НБУ зберігає їх на випадок криз, а продає лише для того, аби підтримати курс гривні – наприклад, 17 березня Нацбанк продав 300 резервних мільйонів доларів, аби зупинити гривнепад.

Кредит буде "страховкою" для економіки і це не зрада, адже ми матимемо більше вільних грошей на ту ж медицину.

Для України будь-які кошти зараз критично важливі. Лише нашій медичній системі можуть знадобитися додаткові 100 мільярдів гривень, плюс Уряд планує допомагати бізнесу і громадянам. Через карантин доходи падають: тільки київський бюджет за два тижні недоотримав мінімум мільярд гривень. У владі прогнозують незаплановані витрати від 1,5 до 7 мільярдів доларів. А є ще і заплановані – мільярдні виплати за старими боргами. "Країна балансує на межі дефолту", – пише видання "Ліга.нет" (а дефолт може означати гривню по 50, порожні магазини і міжнародну ізоляцію).

Але кредит від МВФ хочуть не всі. У партії влади наразі є своєрідний "Рух опору МВФ". Головним борцем з Фондом став нардеп Олександр Дубінський, який веде цілу медійну кампанію проти кредиту – наприклад, лякає "зовнішніми управлінням" і "розпродажем країни" через МВФ.

Олександр Дубинський, до речі, є соратником бізнесмена Ігоря Коломойського. А сам  Коломойський раніше давав інтерв'ю, де закликав відмовитися від кредитів МВФ, а натомість позичити 100 мільярдів доларів у Росії. Або взагалі оголосити дефолт і нікому не платити.

…а заодно кредит МВФ відкриє дорогу до інвестицій і фінансової допомоги

Але ставки тут насправді вищі за 5,5 мільярдів, адже співпраця з Фондом є своєрідним "знаком довіри" до української влади. "Є підтримка МВФ – є довіра внутрішніх та міжнародних інвесторів до стану української економіки. Великі інвестори, власники великого українського та міжнародного бізнесу, а також внутрішні експерти орієнтуються на позицію МВФ", – коментував Тимофій Мілованов. Тож якщо умовний ЄС вирішуватиме, чи давати Україні новий кредит, а умовна "Тесла" – чи будувати тут свій завод, то дивитимуться саме на висновки Фонду.

До речі, зараз Україна планує отримати ще один пакет допомоги. 17 березня відомство Крісталіни Георгієвої оголосило, що готове надати постраждалим від коронавірусу країнам трильйон доларів – так МВФ хоче зупинити світову кризу. Україна, за словами Дениса Шмигаля, вже веде перемовини з Фондом, причому успішно, нам готові виділити мільярд доларів.

І навіть це не кінець подарунків від МВФ. Для Євросоюзу і Світового Банку угода з Фондом стане "зеленим світлом" і Україні видадуть ще два пакети фінансової допомоги – у сумі, це 1,5 мільярда доларів.

МВФ

Однак Міжнародний валютний фонд у обмін вимагає законів – реформаторських і "антиколомойських"

Здавалось би, Кабмін і Рада мали б давно виконати і перевиконати умови МВФ – як-не-як, тут є можливість легко отримати приблизно 250 мільярдів гривень (це більше, ніж оборонний бюджет-2020). От тільки дві останні вимоги Фонду для частини "Зе-команди" дуже болючі.

Адже Фонд дасть Україні гроші лише якщо Верховна Рада ухвалить "антиколомойський закон" – документ, який завадив би олігарху повернути собі "ПриватБанк" (тому Коломойський і проти).

"Мотивація МВФ – прозора. Вони не хочуть підтримувати наших «нещасних олігархів» [кредитними грішми – авт.], а українським судам на даний момент довіряти у них підстав немає", – коментує політолог Петро Олещук.

Це взагалі давня історія: свого часу МВФ підтримував націоналізацію "Привата": представник Фонду Девід Ліптон зазначав, що банк поставив під загрозу всю фінансову систему України, а Уряд його врятував (нагадаємо, держава "влила" в "Приват" 155 мільярдів гривень). А от Ігор Коломойський не раз заявляв, що його змусили віддати успішний банк – і намагається повернути його через суд. У активі олігарха вже є перемога у Окружному адмінсуді міста Києва, який 18 квітня визнав-таки націоналізацію незаконною.

Так от Уряд у відповідь написав законопроект 3260, який виконує "домашнє завдання" МВФ, бо власне, узгоджувався з Фондом. У документа довга історія (попередню редакцію взагалі не підтримав Комітет ВРУ з фінансової політики), але зараз важливо, що 23 березня Кабмін затвердив проєкт і передав до Верховної Ради. Тепер все залежить від депутатів (спочатку – комітет, а далі голосування у залі).

Якщо спростити юридичну мову, то законопроєкт №3260 допоможе державі поставити шах і мат Коломойському. Так, колишній власник уже не зможе повернути собі націоналізований банк, максимум – отримати через суд компенсацію (якщо доведе, що забрали "Приват" з порушеннями).

Причому виставити державі рахунок у 2 мільярди євро, як планував бізнесмен, теж не вийде, суму збитків має визначити міжнародна аудиторська компанія (інших банків і їхніх власників це теж стосується).

Ну, і бонус: навіть перемога ексвласника банку у суді не звільнить його від відповідальності, якщо потім інший суд доведе факт викачування грошей з банку. А державний "Приватбанк" у Лондонському суді намагається відсудити у ІВК 1.9 мільярда доларів.

Але чи проголосує Верховна Рада за дві вимоги (так-так, є ще одна) – поки питання

Чи голосуватиме "Слуга народу" за "антиколомойський" законопроєкт – тут єдиної позиції поки явно немає. Так, група нардепів CН на чолі з Гео Леросом вже закликали негайно зібратися і ухвалити проєкт (мовляв, інакше – дефолт). Цю ініціативу підтримували 30-40 народних депутатів. Нардепи Юлія Клименко та Олексій Гончаренко ("Голос" і "ЄС" відповідно) також заявили, що їхні фракції готові голосувати за документ.

Зрозуміло, Коломойському і його соратникам вигідно голосування заблокувати. 25 березня депутати Олександр Дубінський, Ольга Василевська-Смаглюк та Ігор Палиця (усі близькі до ексвласника банку) зареєстрували одразу три законопроєкти, альтернативні до №3260. Це, до речі, відомий спосіб затягнути розгляд оригінального документа, тим більше, Палиця і Дубінський входять до керівництва профільного комітету.

Усього ж, за оцінкою "Ліга.нет", Коломойський може розраховувати на підтримку 30 нардепів, тож 226 голосів "Слуги народу" тут зовсім не гарантовані.

До речі, у МВФ є ще друга вимога – ухвалити-таки законопроєкт про ринок землі, але тут Фонд готовий дати відстрочку. За даними "Ліга.нет", голоси під закон є, ухвалити його могли ще 17 березня, але слугонародівці хотіли отримати від МВФ гарантії (!!!), що кредит точно буде (ймовірно, або потім казати виборцям, що ринок землі – не "зрада", а вигідна угода).

Верховна рада

Зеленському лишилося зібрати Верховну Раду… але все може зірвати карантин

Здавалось би, у українців є вагомий привід для оптимізму. Президент Володимир Зеленський, за даними "Дзеркала тижня", рішуче вимагає від Ради зібратися і проголосувати (справа не лише у МВФ і дефолті, розгляду чекають зміни до бюджету і економічний пакет підтримки для бізнесу). Однак тут виникла проблема.

Бо народні депутати не на жарт злякалися коронавірусу – і багато хто може не прийти до Ради. Наразі COVID-19 підтвердився у нардепів Сергія Шахова та Руслана Горбенка, але видання "Гордон" стверджує, що заражених уже біля двадцяти. Видання "Дзеркало тижня" повідомляє, що Ігор Коломойський користується моментом і домовляється з фракціями, аби нардепи "пішли на лікарняний" і не з'явилися.

У "Слузі народу", втім, зберігають оптимізм і готові провести у суботу, 28 березня, засідання Верховної Ради (зараз депутати поспішно готують законопроєкти). За даними нардепки "СН" Лади Булах, ВРУ засідатиме у "карантинному режимі": парламентарям видадуть маски, рукавички, а може й окуляри. У партії говорять навіть про засідання на стадіоні чи у концертній залі – аби розсадити нардепів подалі одне від одного.

Депутати заодно тестують і відеозв'язок, але Дмитро Разумков на "скайп-голосування" навряд чи погодиться. Керівництво Ради принципово виступає за дотримання регламенту (а він – про особисте голосування у парламенті), хоча б для того, аби Конституційний суд потім не скасував усі рішення ВРУ. Словом, перемовини поки тривають, Зеленський уже домовлявся з лідерами фракцій і груп.

Між тим, саме карантин може стати вирішальним фактором, який таки змусить нардепів прийти і проголосувати за "пакет МВФ". Кабінет Міністрів продовжив антивірусні обмеження, економіка не зростатиме і потреба у грошах ще гостріша. І для Ради це може стати вирішальним аргументом.

Читайте також:

Корономіка: як епідемія коронавірусу загрожує світовій економіці?

Світова криза: 2 причини неминучого падіння української економіки

Легко не буде: які тренди очікувати українцям в економіці

3159

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: