fbpx
Сьогодні
Партнерський матеріал 14:05 02 Лис 2023

Перші дні цуценя в оселі: що робити

Рішення взяти цуценя – радісне та відповідальне. Переїзд молодого собаки в нову квартиру або будинок може спричинити стрес як в улюбленця, так і у власника. Щоб цуценя у будинку максимально швидко адаптувалося, скористайтесь простими рекомендаціями.

Перша ніч на новому місці

Одні цуценята освоюються в будинку відразу, інші — деякий час можуть поводитися неспокійно. В останньому випадку запасіться терпінням та скористайтеся рекомендаціями:

  • облаштуйте цуценяті спальне місце неподалік вас – так він зможе бачити вас і відчувати себе в безпеці;
  • якщо щеня скиглить, це може свідчити про те, що він голодний або йому страшно і він відчуває самотність. Запропонуйте улюбленцю їжу. Якщо щеня ситий і все одно скиглить, заспокойте його погладжуванням, поки він не засне знов.

Будьте готові до кількох безсонних ночей, доки тварина не адаптується.

Як годувати цуценя

Улюбленцю потрібно створити певні умови для прийому їжі. У перші два тижні годуйте цуценя тим, чим він харчувався до переїзду. Здебільшого заводчики чи притулки дають із собою корм, чи кажуть, який раціон був кращим.

Чутливе травлення молодого собаки може негативно відреагувати на різку зміну харчування. Тому для правильного переходу на новий раціон проконсультуйтеся із ветеринарним фахівцем. Для щенят до двох місяців компанія Royal Canin розробила сухий повнораційний корм Starter Mother & Babydog. Пізніше можна перевести тварину на корм із гами ROYAL CANIN® Puppy.

Поставте миски щеняти подалі від обіднього столу та місця, де вживають їжу інші тварини. Поки щеня їсть, не турбуйте його. Годування має відбуватися за строгим графіком: улюбленця, відлученого від матері, в середньому годують 4-6 разів на добу, з чотирьох місяців – три рази.

Соціалізація

З перших днів на новому місці потрібно соціалізувати цуценя. І тому є різні способи. Нижче наведено основні моменти, на які необхідно звернути увагу у процесі соціалізації:

  • Звуки. Познайомте улюбленця зі звичайними звуками у новому будинку: робота пральної машини, телевізора, дверного дзвінка. Підкріплюйте похвалою спокійну реакцію на ці звуки чи їх ігнорування.
  • Дослідження. Дозвольте цуценяті самостійно дослідити нове приміщення. Якщо є кімнати, де перебування собаки небажане, тримайте їх закритими або поступово привчіть тварину не заходити туди.
  • Поїздка. Привчіть цуценя до поїздок у машині: для цього краще облаштувати йому місце на задніх сидіннях або в багажнику. Бажано привчити собаку до перенесення, щоб під час подорожі він був у максимальній безпеці. Підкріплюйте спокійну поведінку похвалою та ласощами.
  • Дотику. Улюбленець повинен навчитися нормально реагувати на дотики та огляд. Важливо, щоб він дозволяв відкрити пащу, доторкнутися до вух, животу. Це допоможе йому зберігати спокій у лікаря, грумера.
  • Безпека. Кінологи радять поступово привчати цуценя до клітини, яка є безпечним місцем для собаки. За вашої відсутності перебування улюбленця в клітці – гарантія того, що він нічого не проковтне і не травмується. Тут тварина відпочиває, почувається спокійно (особливо під час візитів сторонніх людей).
  • Прив'язаність. Для успішної соціалізації приділяти час щеняті має вся сім'я. Але домовтеся заздалегідь, як ви озвучуватимете команди і що можна дозволяти робити, а що залишається під суворою забороною. Важливо, щоб ніхто не дозволяв улюбленцю порушувати встановлені правила. Також рекомендується заздалегідь подумати, хто відповідає за годівлю тварини.

У щеня в новому місці одразу мають з'явитися правила поведінки. Наприклад, заборона забиратися на ліжко, заходити до певних кімнат і т.д.

Візит до ветеринару

Через 1-2 тижні відведіть улюбленця до ветеринара. Лікар дасть поради щодо утримання та догляду, складе план вакцинації, а також розповість, коли і як часто потрібно приходити на профілактичні огляди.

Перші прогулянки

Після планових щеплень виводьте цуценя гуляти кілька разів на день, щоб привчити до туалету на вулиці та різних активностей. Що потрібно для успішної прогулянки?

Придбати аксесуари. Цуценятам, залежно від породи та анатомічних особливостей, підходять нашийники, анатомічні шлейки, які не нашкодять улюбленцю. Для різного типу прогулянок бажано мати два повідці: короткий (1-1,5 м) та довгий (3-5 м). Вибрати аксесуари може допомогти кінолог.

Дресирувати вдома. Почніть привчати собаку до нашийника/шлейки та повідця в комфортних домашніх умовах. Регулярне дресування у віці від 8 тижнів допоможуть у соціалізації, виробленні правильної поведінки.

Вибрати «правильне» місце. Здійснюйте перші прогулянки в спокійному місці, подалі від доріг і натовпу, тобто, там, де мінімальна кількість подразників і стресових факторів (машини, гучні звуки, велика кількість незнайомих людей та інших тварин).

Обмежити час. Перші прогулянки мають тривати не більше 20 хвилин, надалі — 20-30 хвилин із поступовим збільшенням часу до години.

Привівши цуценя в будинок, дуже важливо не прогаяти цінний час і з першого дня допомогти йому з адаптацією на новому місці. Вашої уваги вимагають усі аспекти життя улюбленця – від харчування та сну до прогулянок та соціалізації. Якщо все буде зроблено правильно і в потрібні терміни, собака виросте здоровим, врівноваженим і щасливим.

На правах реклами

18746

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: