fbpx
Сьогодні
Корисності 16:45 08 Жов 2020

Мої права порушили: де знайти безкоштовну юридичну допомогу в Україні

Часто ми не знаємо, куди звернутися, щоб розв'язати задачу яка вимагає допомоги юриста. Ми зібрали кілька порад для тих, хто опинився в такій ситуації.

English version here

8 жовтня — День юриста в Україні, з цього приводу «Рубрика» підготувала кілька корисних порад про те, де шукати безкоштовну юридичну допомогу і як самостійно розібратися в законах і судах.

На жаль, в сучасному світі обійтися без професійної юридичної допомоги неможливо, адже існує безліч нюансів, не врахувавши які, можна остаточно заплутатися в законах, постановах і кодексах. Втім, попри це, існує обов'язковий мінімум, знати який зобов'язаний кожен громадянин. Таким мінімумом вважаються норми, що містяться в основному, головному законі будь-якої країни — в Конституції. Саме цей документ вважається основоположним, і жодна норма в законодавстві не може суперечити нормі конституції. Зрозуміти, як функціонує державний апарат і судова система, які основні права, свободи та обов'язки є у громадянина, можна, заглянувши до відповідного розділу. Що стосується інших, глибших аспектів законодавства, крім основних кодексів, існує безліч підзаконних актів: постанов, наказів, інструкцій. Прочитати їх всі неможливо — не те, щоб знати про їхній зміст. Ви не знайдете юриста, який розбирається в податковому праві так само добре, як і, скажімо, в сімейному, оскільки різні сфери вимагають застосування абсолютно різних знань. Але попри це, серед юристів існує негласне правило: «Потрібно знати не саму норму, а де її знайти». Саме цьому юристів здебільшого вчать в університетах — структурі законодавства, основним принципам і логіці.

Тому обивателю так важко буває розібратися навіть при складанні звичайного судового позову. Доводиться звертатися за спеціалізованою допомогою, але куди? Щоб не заплутатися в тоннах інформації, яка є в інтернеті, і не послатися на норми, які вже втратили свою юридичну силу, ми склали підбірку безкоштовних ресурсів, де ви зможете отримати консультацію, знайти зразки необхідних документів і дізнатися, як захистити свої права.

Центри безкоштовної юридичної допомоги

Перше, що вам необхідно зробити, якщо у вас є проблема, що вимагає поглибленого юридичного втручання, — це звернутися до юриста. Іноді після розмови з ним з'ясовується, що легше і дешевше було б не розв'язувати проблему: юрист підкаже, які реальні шанси відстояти власні інтереси, і чи варто починати це робити, адже іноді в процесі консультації з'ясовується, що ніякого посягання на права зовсім і не було. Багато які юрфірми пропонують першу безкоштовну консультацію, однак, отримати конструктивну інформацію або детальний план дій не вийде, адже мета цих компаній — роздобути вас як клієнта. Замість цього існують центри безоплатної правової допомоги. Останніх в Україні 535 у всій країні, у всіх її регіонах. Адреси таких центрів ви можете знайти на сайті Мін'юсту. Спеціалізована допомога в таких центрах надається коштом державного або місцевого бюджету.

Юридичні клініки при університетах

Як хворому радять сходити до декількох лікарів для того, щоб отримати різні точки зору на одну й ту ж проблему, так і людині з питанням в області юриспруденції потрібно порадитися з кількома професіоналами. Особливо, якщо кваліфікована допомога надається безкоштовно.

При юридичних факультетах в університетах та інститутах часто відкриваються юридичні клініки — тут студенти під контролем викладачів займаються практикою, надаючи юридичну допомогу відвідувачам. Це безкоштовно, до того ж до клінік часто ходять проактивні студенти, зчаста тямущі. Тому, якщо у вас є можливість, спробуйте звернутися і туди. Так ви не тільки отримаєте консультацію, а й допоможете майбутнім професіоналам. Наприклад, така клініка є при університеті Тараса Шевченка в Києві, університеті Ярослава Мудрого в Харкові, в Одесі — клініка при Юридичній академії.

Безкоштовні консультації онлайн

В Україні за останні кілька років з'явилися організації, які беруть на себе роль налагодження доступу до правосуддя наших громадян. Саме вони й надають безкоштовні юридичні консультації. В окремих випадках до них можна звернутися навіть за екстреною юридичною допомогою.

Серед таких організацій — Мережа правового розвитку, де можна отримати допомогу в області сімейного, земельного, житлового, трудового права, допомогу учасникам АТО та інше.

Як і до якого суду слід звертатися?

Коли у вас вже є стратегія подальших дій, і ви вирішили звертатися до суду, щоб захистити свої права, для цього потрібно визначитися з підсудністю, тобто вирішити, який саме суд вам потрібен: адміністративний, цивільний або господарський, за місцем знаходження відповідача. Знайти потрібний суд можна тут.

Потім слідує саме звернення. Нескладні за змістом позовні заяви та інші процесуальні документи можна скласти самостійно. Водночас на сайтах судів є зразки заяв за різними типами позовів. На офіційному сайті судової системи України вже зібрані типові заяви, зразки позовів і оскаржень судових рішень.

Коли документ складено, необхідно розрахувати судовий збір, оплатити його, а квитанцію додати до позову. Дізнатися розмір судового збору можна тут. Інструкція про те, як направити заяву до суду та інші важливі поради є тут. Після того, як суд отримає позов, він повідомить вас про це, давши необхідні реквізити — номер справи та судочинства, за допомогою яких пізніше ви зможете перевірити стан своєї справи на сайті суду. Якщо ви оплатите не той збір або оплатите в недостатньому розмірі, суд після отримання позовної заяви повідомить вас про це.

За бажання і наявності електронного цифрового підпису можна скористатися також і електронним судом. Зараз, в умовах пандемії, можливість отримати потрібну інформацію особливо корисна, до того ж це неабияк економить час, оскільки пошта доставляє кореспонденцію не завжди в строк.

Досить тривале існування таких ресурсів і центрів доводить їх корисність, тому не варто ними нехтувати. Важливо повірити у власні сили та взяти ситуацію у свої руки, щоб відстояти свої законні права.

2561

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: