fbpx
Сьогодні
Говорити 09:10 17 Лют 2020

Добрі слова, які врятують світ (або принаймні нас)

Усім нам потрібна час від часу підтримка: нам самим і нашим близьким теж. Не варто про це забувати. Саме тому в першу чергу потрібно бути добрими одне до одного і до самих себе. Це, здавалося би, зрозуміло і без зайвих пояснень, але чомусь не завжди вдається справді дотримуватися цього простого правила. То з чого почати? Напевне, зі слів.

Фото unsplash.com

Про те, яку слова мають силу, можна сперечатися, але з тим, що слова важливі, погодимося всі ми. Те, що ми говоримо одне одному, і те, що ми чуємо у відповідь, важливо. Так ми створюємо реальність навколо себе.

Бути добрими одне до одного здавалося би, нічого складного. Коли ми робимо добрі справи або промовляємо добрі слова, ми множимо добро навколо, а отже робимо цей світ трохи кращим. Та все ж, цього треба постійно вчитися. До Дня спонтанного прояву доброти ми підготували для вас підбірку простих слів доброти до себе та інших, а також місць, де їх шукати, коли їх бракне на думці. То що говорити, аби бути добрими до себе та інших?

Робіть компліменти

1. Робіть компліменти. Ви колись помічали, як приємно отримувати похвали та компліменти? Не обов'язково чомусь новому або грандіозному, це може бути будь-що. Те, як блищать очі у вашого співрозмовника, коли він говорить про свої захоплення; те, як колега впоралася з завданням навіть найбільш рутинним та звичним; чиясь доброта чи гострий розум. Можливо, ви давно хотіли сказати про це людині, але чомусь ніколи не мали приводу; а може, це якась дрібна деталь, яку ви щойно помітили. Говоріть про те, що вам подобається в інших людях, а собі говоріть про те, що вам подобається в собі. Головне тут бути щирими. Робити компліменти приємно переконайтеся в цьому самі: той сплеск позитиву, який ви отримаєте від людини вартуватиме набагато більше, ніж просто кількох слів. Найвеселіше те, що компліменти можна робити і цілковитим незнайомцям. Спробуйте!

2. Кажіть людям, яких ви любите і про яких дбаєте, про це. Іноді може здаватися, що все і так очевидно і немає сенсу повторювати очевидні речі. Звісно, ви любите маму/брата/дружину! І напевне, їм про це теж давно відомо. Але не варто недооцінювати силу цих слів: навіть отримати просте "Я люблю тебе" у повідомленні посеред робочого дня може надати крила людині, якій ви це адресуєте. Потрібно час від час чути від важливих людей про те, що ви їм також важливі. Навіть якщо все само собою зрозуміло. 

3. Кажіть, що ви розумієте, і що це нормально. Усі ми час від часу опиняємося у ситуаціях, які здаються нам дуже складними, ледь не винятково тривожними, які вимагають від нас максимум уваги і сил. Врешті-решт, усі ми постійно стикаємося з власними страхами. Тоді дуже легко відчути себе самотніми, один на один зі світом та його загрозами. У такі миті дуже важливо почути, що це не так, що насправді ви не самотні, що з цим стикалися і стикаються інші люди, і хай там як але напризволяще ніхто вас не покине. Якщо ви думаєте, що комусь у вашому житті можуть знадобитися ці слова ви знаєте, що робити. 

добро

4. Кажіть, що переживати різні почуття це нормально. Ми люди, а отже щодня переживаємо цілу купу різних емоцій. Не завжди ці емоції та переживання є позитивними. Це здається очевидним, але проблема в тому, що багатьох з нас привчили до того, що переживати негатив це погано. Злитися погано, дратуватися погано, розчаровуватися погано. Звісно, неприємно переживати такі речі, але куди гірше намагатися їх просто поховати і не проживати взагалі. Скажіть тому, хто цього може потребувати, що нормально іноді позлитися. Не варто давати таким переживанням владу над собою, повністю їх ігноруючи. Нагадайте, що людина це більше, ніж те, що вона відчуває просто зараз. Будь це позитивна чи негативна емоція – не важливо. Нагадайте про це і собі. Ви більше, ніж те, що ви відчуваєте.  

5. Кажіть, що ви поруч. Прості слова, які можуть багато змінити для когось, хто їх потребує. Бути поруч для когось зовсім не обов'язково навіть означає фізичну близькість, а радше готовність вислухати, допомогти, бути тим, кому не все одно. Усе просто. Достатньо думати про цю людину. Достатньо бути поруч.

добро

Деякі слова просто треба чути і говорити у певні життєві моменти. Де їх можна знайти, коли не знаєш, з чого почати? Спробуйте ці ресурси:

💛 Мама в телеграмі телеграм-канал, у якому щодня отримуєш порцію слів, що заспокоюють, надають впевненості та обнадіюють. Як слова люблячої мами. Є версії каналу українською та російською мовами, для хлопчиків і дівчаток (будь-якого віку – адже емоції важливі на будь-якому етапі життя).

💛 Kind words це мобільна гра, суть якої в тому, щоб писати добрі листи реальним людям і отримувати такі листи самому. Слова підтримки та заохочення ніколи не будуть зайвими, а можливість чути і говорити їх ще більше це завжди добра можливість.

💛 Quotes  це додаток, який щодня надсилатиме вам мотивуючи та надихаючі цитати, які не лише поліпшать вам настрій, але і налаштують на нові звершення. 

добрі слова

Додатки і канали це добре, але краще поговоріть з близькими. І з собою теж. Що можна сказати вже зараз?

  • Як ти?
  • Я люблю тебе.
  • Я поруч.
  • Я вірю в тебе.
  • Я поважаю тебе.
  • Я бачу в тобі найкраще.
  • Я пробачаю тебе (себе).
  • Мені не байдуже до тебе.
  • Ти мене надихаєш.
  • Що я можу зробити, щоб підтримати тебе?
  • Це нормально припускатися помилок.
  • Ти сміливіший(а)/розумніший(а)/сильніший(а), ніж думаєш.
  • Я теж через це проходив(ла).
  • Тобі не потрібно бути кимось іншим.
  • Тебе достатньо.

Фото unsplash.com

56901

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: