fbpx
Сьогодні
еРубрика 13:45 17 Кві 2021

"Я жартома виставив фото колеги на NFT-аукціон і продав його за 40$". Як заробити на продажі картинок в інтернеті?

Розповідаємо про NFT-аукціони — що це, для кого і як розвиватиметься технологія

English version here

Український мем «Жуй сраку» — уривок з випуску «Телебачення Торонто» — був проданий з молотка на аукціоні, який проводився на платформі OpenSea за 2500 доларів.

Про це «Телебачення Торонто» повідомили в пості в Instagram. 

Прикладів майже безглуздих угод на нових NFT-аукціонах не злічити. Так, наприклад, в березні голова twitter Джек Дорсі продав свій перший твіт за 2,9 мільйона доларів у вигляді незамінюваного токена — NFT. З соцмережі при цьому твіт нікуди не пропав, а його новий власник — гендиректор малайзійського стартапу Bridge Oracle Сіна Еставі — не може його змінити або перевести в офлайн. 

NFT-аукціон

Твіт продавався на майданчику Valuables від Cent, аукціон тривав 2 тижні, а стартовою ціною був 1 долар. 

Двома тижнями раніше на аукціонному майданчику Christie's була продана картина «The First 5000 Days» художника Beeple — раніше він був невідомий, а вартість його робіт стартувала від 100 доларів. Але виставивши колаж з 5000 картинок, які він малював щодня з 2007 року у вигляді NFT-токена, художник заробив 69,3 мільйона доларів. 

NFT-аукціон

Фото: "The First 5000 Days", Beeple

Любитель підтримати тренди Ілон Маск також влився в тему продажу NFT в березні, коли ринок буквально вибухнув і щодня ставив нові рекорди за сумами лотів. Так, Технокороль Тесли теж виставив на продаж трек з відео за 1,2 мільйона доларів, але пізніше зняв лот з торгів.

Навіщо комусь знадобилося право володіння цифровим об'єктом, що таке NFT-токен і чому NFT-угоди стануть вагомою частиною смартконтрактів — розбираємося в «Рубриці».

NFT — що це таке?

Non-fungible token, скорочено — NFT, в перекладі — незамінюваний токен, є новим типом цифрових активів. По суті, NFT — це актив, який може бути зображенням, треком, відео та будь-яким цифровим твором мистецтва. Наприклад, на майданчиках, де продаються NFT-токени на об'єкти онлайн-світу, можуть бути розміщені оригінали «мемних» фото або уривки відео з записом легендарного кидка на чемпіонаті з баскетболу.

Купуючи NFT-токен, ви купуєте право володіння на будь-який цифровий об'єкт. Водночас він так само залишається в інтернеті, будь-який охочий може скопіювати його, відправити комусь, видрукувати, переслати або використовувати в інших своїх цілях. Однак це буде лише його копія, а оригінальна версія — ваша. Важко зрозуміти доцільність такої покупки, але все стає зрозумілим, якщо провести аналогію з реальним світом. Так, наприклад, в січні цього року з аукціону за рекордні 92 мільйони доларів була продана картина Сандро Боттічеллі «Молода людина з медальйоном». Хто завгодно, в будь-який момент може знайти зображення картини в інтернеті, замовити репродукцію або видрукувати зображення на полотні — але чи буде у них така ж ціна? Ні, тому що це — не оригінал. Роботу Боттічеллі перепродали вперше з 1984 року — тоді володар купив її всього лише за 1 мільйон доларів, і складно не погодитися з тим, що мистецтво — це інвестиції, а володіння оригіналом робіт дорівнює володінню активами. 

Питання полягає лише в тому, чи знайдеться покупець на оригінал запропонованого зображення, чи ні. Але попит формують самі люди і як ми бачимо зараз, поки що NFT-об'єкти продаються досить успішно.

Де можна продати та купити NFT?

Розміщувати свої об'єкти на майданчиках може хто завгодно. Київський блокчейн-розробник Олександр Сербінов, який зокрема працює з NFT, розповів: «Коли я розбирався в цій темі, жартома виставив на OpenSea фотку колеги — і продав її за 40 доларів». 

Стати щасливим правовласником NFT-токена на який-небудь об'єкт можна, купивши цей об'єкт на NFT-маркетплейсах. Це майданчики, які функціонують як інтернет-магазин, «товари» можна виставляти за фіксованою ціною або продавати з аукціону. Ось кілька найбільших з них:

  • Rarible — майданчик, де художники можуть створювати та продавати свої роботи. Його особливість полягає в тому, що у продавця є можливість збирати гонорари кожен раз, коли його робота перепродується.
  • OpenSea — на ресурсі представлені тисячі різних незамінюваних токенів, від ігрових карт до картин сучасних художників. Майданчик веде свій рейтинг і відстежує найпопулярніші NFT-токени.
  • NBA Top Shot — спортивний майданчик американської збірної, де продаються колекційні спортивні картки.
  • Nonfungible — сервіс так само підбиває статистику щодо найбільших лотів. На момент публікації за останні 7 днів на майданчику було укладено 44 угоди на суму 20,5 мільйона доларів.

Як продати або купити NFT?

Тепер поговоримо про те, як працюють торгові майданчики NFT. Для звичайного користувача розібратися в цьому не складе ніяких труднощів, особливо якщо у нього вже є криптогаманець і він колись розміщував свої товари на будь-якому торговому майданчику.

  1. Перш за все, потрібно зареєструватися на платформі та встановити цифровий гаманець для зберігання NFT і криптовалюти. Процес реєстрації на платформі безпосередньо пов'язаний з криптовалютним гаманцем, з його допомогою проходить авторизація. 
  2. Потім користувач створює колекцію, завантаживши елементи для показу своєї роботи. Можна вибрати, які платіжні токени він хотів би отримати за своє мистецтво (тобто вибрати валюту), і встановити додаткову комісію за продаж, якщо платформа пропонує це.
  3. Наступний крок — виставлення на продаж предметів. Користувач може вибрати ставку для аукціону або фіксовану ціну. Під час виставлення об'єкта на продаж створюється транзакція, що запускає особистий торговий смартконтракт для гаманця користувача. Платформа може запросити модерацію колекції, і після затвердження ваші NFT з'являться в списку для продажу, і ви зможете приймати ставки. Зазвичай торгові майданчики NFT стягують комісію з суми покупки. Крім того, платформи NFT обробляють переклад предметів і засобів, тому для користувачів весь процес виглядає досить простим.
  4. За виставлення об'єкта доведеться заплатити — це податок, необхідний для того, щоб «зацифрувати» об'єкт, зареєструвати лот на блокчейні. Наприклад, на майданчику OpenSea доведеться заплатити 0,055 або 0,052 Ефіріума (одиниці криптовалюти) — вартість залежить від швидкості, з якою буде створено код, за вибором 25 секунд або 2,5 хвилини. У перекладі на звичну валюту це складе приблизно 108-115 доларів.

NFT-аукціон

  1. Робота, яка вже є на аукціоні, виглядає так. Користувачі роблять пропозиції, а власник може відхиляти їх. Час аукціону, початкову і кінцеву вартість, а також валюту ви обираєте самостійно. А проте пам'ятайте, що пропозиції можуть бути відкликані іншими користувачами з часом.

NFT-аукціон

Чому майбутнє за NFT?

У реальному світі занадто великий розрив між спекуляціями та реальною корисністю активу становить ризик повної втрати вартості в довгостроковій перспективі. Тобто стверджувати, що картинки та гіфки виростуть в ціні в рази або хоча б не втратять свою вартість через рік або через місяць, — не можна. Поки навколо технології багато хайпу, це працюватиме, але мильна бульбашка в будь-який момент може лопнути. Однак це не означає, що технологія кане в лету після того, як люди перестануть продавати та купувати право володіння на картинки в інтернеті. 

З технічного боку угода купівлі NFT-токена відбувається через смартконтракт, який зберігається на блокчейні. Блокчейн — це ланцюжок блоків, які містять інформацію, він зберігається не на одному пристрої, а одночасно на багатьох, а значить, будь-яка зміна в токені зберігається — відстежити цей ланцюжок може кожен. Тобто, продати NFT-токен картинки, а потім змінити її або сам токен вже не можна. Все це робить систему максимально надійною, альтернатив якій на сьогоднішній момент немає.

Сашко Сербінов розповідає: «Народилася крута технологія і люди знайшли їй застосування. Зараз це використовується як продаж картинок, аби запустити цю тему. Приблизно так, як було колись з біткоїнами. Щоб запустити першу транзакцію, один розробник купив у іншого піцу за 10 тисяч біткоїнів. Зараз тут продають картинки, вони нічого не варті, але це зародження великої індустрії. Все ведеться не тільки до продажу картинок або музики, а до того, що ти можеш володіти цифровим активом, перепродавати його, здавати в оренду і використовувати його безпечно у своїх інтересах». 

Розробник пояснює, що незабаром «зацифрувати» можна буде будь-який предмет, продати його через смартконтракт і задокументувати це в блокчейні. «Поки що в Україні це не має ніякого сенсу, але як я бачу, потім юриспруденція адаптується під це все. Юристи вже можуть документувати угоди на блокчейнах, але до нас це поки не дійшло. Тепер володіння цифровою річчю стає настільки ж вагомим, як і володіння фізичною річчю. Раніше ти міг володіти картиною Мона Ліза і всі могли підтвердити, що це оригінал, а зараз те ж саме накладається на цифрові активи», — каже він.

Читайте також про все, що потрібно знати про біткоїни, або майнінг у квартирі.

91091

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: