fbpx
Сьогодні
14:26 11 Гру 2021

Понад 1 млн українців скористалися інструментом Громадський бюджет на платформі е-DEM

Громадський бюджет — це інструмент електронної демократії на платформі e-DEM, який дозволяє мешканцям громади онлайн вирішувати, як розподіляти частину коштів бюджету громади. Громадяни можуть подавати власні проєкти та голосувати за них, щоб сприяти розвитку громади.

Громадським бюджетом скористалися понад 1 млн українців. За час функціонування інструменту подано понад 8000 ідей і реалізовано проєктів на 700 млн грн. Це один із найпопулярніших місцевих інструментів електронної демократії в Україні, який працює у 200 громадах, серед яких як обласні центри, так і села.

Завдяки цьому інструменту українці подають ідеї у вигляді проєктних заявок, що стосуються різноманітних суспільних сфер — освіти, культури, охорони здоров'я, дорожньо-транспортної інфраструктури, доброустрою, екології та соціального захисту.

Під час брифінгу перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб розповів, що під час карантину Громадський бюджет набув ще більшої популярності: за два роки кількість користувачів зросла у 3,5 раза.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Дудченко заявив, що зараз йде робота над створенням Всеукраїнського громадського бюджету. Україна є однією з перших країн, яка реалізує національний бюджет участі.

Старша радниця Посольства Швейцарії в Україні Айлін Хофштеттер підкреслила, що Україна є лідером у впровадженні громадського бюджету, і її приклад надихає громади Швейцарії.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях розповів про окремий напрямок — Шкільний громадський бюджет, який розроблено в партнерстві з Радою Європи. Завдяки цьому проєкту школярі можуть реалізувати власні проєкти — студії відеозапису, комп'ютерні класи, центри емоційного розвантаження, роздільний збір сміття в школах.

Щоб запустити Громадський бюджет у своїй громаді, достатньо надіслати запит від місцевої влади в електронній формі та підписати Меморандум про співпрацю з Програмою EGAP: https://budget.e-dem.ua/howworks

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: