fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 17:15 16 Гру 2021

Знову це ІТ! Або навіщо створювати офіси, в яких хочеться лишитись жити

English version here

Не всі люблять офісну роботу. Значною мірою через те, що ніхто не любить сколіоз, до якого вона, як правило, призводить. Але як показують дослідження і об'єктивна реальність, люди працюють ефективніше, якщо знаходяться в теплі, серед хорошого освітлення, з можливістю якісно відволіктися і, звичайно, з доступом до кави. 

Та деякі компанії йдуть далі і створюють для своїх працівників умови, в яких хочеться не лише працювати, а й жити. "Рубрика" почала шукати рішення проблеми нелюбові до офісів і знайшла кейс ІТ-компанії SoftServe. На її прикладі і розкажемо, що можна зробити у вашому офісі, аби почуття до нього стали трошки ніжнішими.

У чому проблема?

Болить спина і шкутильгає ефективність

Всі проблеми з хребтом родом зі школи і з пози креветки за партою, правда ж? Та якщо школу активно реформують, передбачаючи для дітей більше руху і зручніші столи, то дорослі офісні працівники у своїй переважній більшості далі згорблено нависають над своїми ноутбуками. Все б нічого, якби через кілька років такої роботи це не виливалось у постійні болі. 

Також існують сотні опитувань і досліджень, які показують, що наша продуктивність залежить від наших робочих місць. Компанії, які це почали враховувати, вже відчувають, що вони у виграші. 

SoftServe

Яке рішення?

Простір, стій-столи і бігові доріжки

"Я був радий прийти в офіс після локдауну. У нас там є бігові доріжки, завдяки яким ти мене зараз бачиш без мого карантинного животика", — жартує один з працівників SoftServe, коли мова заходить про офіси. 

Руслан працює в ІТ-компанії вже кілька років і має купу історій про колег, які після нарад влаштовують п'ятнадцятихвилинні концерти з гітарою і барабанами, про бронювання улюблених диванчиків та про можливість знайти місце, де буде тихо, навіть у ті дні, коли в офісі кипить робота. 

SoftServe

SoftServe — найбільша ІТ-компанія з українським корінням, що входить до переліку найкращих ІТ-роботодавців України за версією DOU. Фірма працює як на американському, так і європейському ринках, а кількість її працівників вже перевалила за 12 000. 

"Не кожен робочий день ідеальний. Це нормально для будь-якої роботи. Але коли якісь трабли стаються хоча б у комфортному офісі, це якось і сприймається легше. Коли я приїжджаю в офіс і сідаю на своє робоче місце, яке у мене може бути будь-де, то почуваюсь цінним кадром. Це мотивує лишатись у компанії", — ділиться Руслан. 

То у чому ж можна брати приклад з офісів SoftServe? 

Як це працює?

І хіба це не зайві витрати?

В Україні SoftServe має офіси в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Івано-Франківську, Рівному та Чернівцях. Керівники фірми зазначають — всі офіси різні, проте створені за однаковими критеріями, які дають працівникам можливість і бути ефективними для команди, і робити щось корисне для свого здоров'я.

SoftServe працює з 1993-го року і вже добре бачить, як важливо вміти втримувати фахівців у команді. Компанія почала з малого — закупила для своїх співробітників ергономічні крісла, що дбають про спину. Більше того, якщо член команди обирає працювати дистанційно, то своє "законне" крісло може забрати додому і тримати у себе стільки, скільки працюватиме в SoftServe. А тоді компанія вирішила піти далі.

З 2020-го, коли на віддалену роботу перейшли всі, хто мав таку можливість, ІТ-компанія вирішила скористатися моментом і обладнати для своїх працівників інноваційні коворкінг-спейси. 

Бігові доріжки, стій-столи, які можна регулявати під свій зріст і працювати стоячи, кімнати з музичними інструментами, комфортні дивани, умовно класичні столи і, звичайно ж, оупен-спейси. 

Завданнями SoftServe було зробити так, аби кожен міг не просто знайти собі місце, а обрати найбільш комфортні для себе умови — максимальне наближення до колег або ж тихе місце.

Комфорт це не тільки офіс

Сьогодні в Україні та решті світу айтішники констатують — фахівців бракує, тож їх намагаються втримувати і створювати якомога кращі умови праці, що поступово диктує нові правила і для інших галузей. Але так званий "секрет успіху" не тільки в зручних диванах і вдалих краєвидах з вікна. 

Керівництво SoftServe пояснює — їм важливо, аби компанія вирізнялася власним стилем ведення проєктів і дотриманням принципів балансу між роботою та особистим часом. Коли формується нова команда, вона ніколи не складається повністю з нових працівників, там обов'язково мають бути люди, що вже добре знають філософію SoftServe і готові ділитися нею з іншими. 

SoftServe

А це точно працює?

Про в'язницю, тисячі людей та американський ринок

Влітку 2021-го SoftServe придбав приміщення колишньої в'язниці у Львові і тепер збирається створити на її місці інноваційний кампус. Там планують розташувати нові львівські офіси і облаштувати інші об'єкти інфраструктури, необхідні для роботи, відпочинку, розвитку та проведення корпоративних заходів.

Найімовірніше, проєкт триватиме від п'яти до шести років. Саме там компанія планує консолідувати всі свої найкращі ідеї в плані облаштування простору. 

Ще більше корисних рішень!

З чого почати, якщо ви хочете змінити свій офіс

Очевидно, що не кожна організація потягне закупівлю бігових доріжок, скажімо. Але почати можна з менших, проте не менш важливих кроків. Отож, якщо ви хочете зробити свій офіс більш комфортним, для початку:

  • подбайте про його чистоту і забезпечте регулярне вологе прибирання (в умовах пандемії цей пункт особливо вагомий);
  • дозвольте працівникам самостійно облаштовувати свої робочі місця, вішаючи картини або приносячи квіти (бажано гіпоалергенні);
  • за змоги облаштуйте офіс хорошими кондиціонерами, що дозволять регулювати температуру у будь-якій порі року;
  • створіть куточок, де можна буде випити кави без ноутбуків і паперів, а просто розслабитись;
  • подбайте про якісне освітлення, обравши енергозберігаючі лампочки з ефектом денного світла;
  • запитайте у команди, чого їй бракує і спробуйте втілити це разом. Адже офіс і компанія загалом — це, у першу чергу, люди.
1
7641

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: