fbpx
Сьогодні
еРубрика 16:17 18 Лют 2021

Радіо для міленіалів. Повна інструкція для Clubhouse зсередини

Розповідаємо, як користуватися новою нашумілою мережею, а ще як зареєструватися в Clubhouse без інвайту

English version here

Нова соцмережа, в якій нескінченно зростає кількість користувачів — Clubhouse — поступово стає трендом.

Додаток, створений розробниками програмного забезпечення Alpha Exploration, існує з березня минулого року, і дуже до речі з'явився разом з введенням локдауну в багатьох країнах, але «бум» стався в кінці січня, коли на платформі з'явився Ілон Маск, про що він і повідомив в Twitter: після цього в соцмережі зареєструвалися мільйон нових користувачів, а її вартість зросла в 100 разів. Зараз додаток оцінюють в один мільярд доларів.

Clubhouse

Що робити в Clubhouse?

Новий майданчик являє собою платформу, на якій кожен користувач може створити кімнату для приватної розмови з однією людиною або групою людей і в залежності від налаштувань конфіденційності в розмову можуть включатися інші слухачі — підписники та незнайомці.

«Мілленіали придумали радіо», — так вже жартують про соцмережу в інтернеті.

У соцмережі не можна листуватися, обмінюватися картинками, відео або аудіо повідомленнями. Єдиний спосіб взаємодії — розмова в реальному часі в «кімнаті».

Теми для розмови позначені в назві кімнати. Вони присвячені найрізноманітнішим областям: маркетинг, спорт, мистецтво — обговорювати можна що завгодно. З боку це виглядає як подкаст, який можна прослуховувати в лайв-режимі або, якщо простіше, як радіо, де до ефіру може під'єднатися будь-хто, незалежно від місця знаходження. Єдине, що потрібно — бути зареєстрованим в соцмережі та мати доступ до інтернету.

Як отримати "інвайт"?

Є два способи потрапити в соцмережу, але зробити це можуть тільки користувачі iPhone, адже додаток доступний для завантаження лише на Appstore. Через це, а також через те, що потрапити в мережу може не кожен, мережа отримала назву «елітарної».

Перший спосіб потрапити в Clubhouse — отримати «інвайт» від знайомих. Кожен новий користувач соцмережі може покликати в неї ще двох друзів. Інвайт приходить у вигляді смс, де вказано ваш номер і посилання для завантаження програми. Потрібно тільки завантажити програму, ввести свій номер телефону, придумати нікнейм і завантажити фотографію — так ви потрапляєте в спільноту соцмережі — можете підключатися як спікер або слухач в інші кімнати, фоловити друзів і запрошувати нових користувачів. Спочатку ви маєте можливість запросити двох нових друзів, через час програма дає нові інвайти. В кінці лютого були навіть випадки, коли запрошення продавали — ціна досягала 800$ за інвайт. Так було тому, що багато користувачів не знали про альтернативу.

Другий спосіб — завантажити додаток, авторизуватися і чекати, поки хтось з ваших контактів «підтвердить» вас. Другу прийде повідомлення з пропозицією «впустити» вас — якщо він підтвердить його, ви станете повноцінним користувачем соцмережі.

Clubhouse

Як користуватися Clubhouse?

Спочатку додаток здається заплутаним, але простий інтерфейс дозволяє легко в ньому розібратися. Зверху на екрані є 5 кнопок (справа наліво):

Clubhouse

  • Особиста сторінка з вашим фото, де можна додати опис профілю і змінити настройки конфіденційності;
  • Дзвіночок — це рядок повідомлень;
  • Календар — тут можна подивитися, які бесіди йдуть просто зараз або проходитимуть найближчим часом. Це своєрідна «радіопрограма». Напроти назви кожної бесіди є дзвіночок, натиснувши на який, можна додати бесіду в google чи apple календар. Тоді за 5 хвилин до її початку ви отримаєте повідомлення на всіх своїх пристроях.
  • Лист — при натисканні відкривається список контактів, яким ви можете надіслати запрошення.
  • Кнопка пошуку, при натисканні якої відкривається меню, в якому можна  знайти та підписатися на нових користувачів або клуб.

У нижній частині екрана є ще 2 кнопки:

Clubhouse

  • Квадрат з 7 чорних і 1 зеленої кнопки. Натиснувши на нього, ви побачите користувачів, на яких ви підписані, дізнаєтеся, хто онлайн або як давно вони з'являлися в додатку. Навпроти кожного користувача є кнопка «+ Room» — так ви можете запросити їх в закриту кімнату і поспілкуватися з ними. Таке ж меню відкривається у разі змахування екрану вліво.
  • Зеленої кнопкою «Start a room» внизу екрану можна створити нову кімнату.

Коли ви заходите в кімнату, відкривається нове меню, в якому ви бачите спікерів і слухачів. Кнопками в кімнаті теж легко навчитися користуватися:

Clubhouse

  • Значок долоньки в правому нижньому кутку можна ввімкнути або вимкнути доторком. Коли ви натискаєте на долоньку, модератор бесіди бачить це і може під'єднати вас до обговорення, щоб ви висловилися або поставили запитання.
  • Значок «+» дозволяє вам відправити посилання на бесіду в будь-який месенджер своїм друзям, щоб вони могли легко знайти та приєднатися до бесіди.
  • Значок долоньки зі знаком «V» дозволяє вийти з бесіди.
  • Розмову можна змахнути вниз, не виходячи з неї — кнопки управління залишаться в нижній частині екрана, а ви потрапите на головну сторінку програми.

Види кімнати та клуби в Clubhouse. Є 4 типи кімнат:

Clubhouse

  • "Open" — будь-хто може приєднатися до кімнати. Відкриті кімнати популярні для проведення публічних бесід, шоу або зустрічей з великою кількістю нових людей, і це налаштування за замовчуванням для всіх кімнат в Clubhouse.
  • "Social" — в кімнату будуть допущені тільки ті люди, на яких ви підписані
  • "Closed" —  можуть приєднатися лише люди, яких ви спеціально додали в кімнату
  •  "Welcome" — повідомлення про таку кімнату з'являється в стрічці, коли в соцмережі реєструється новий користувач з ваших контактів. Ви можете увійти в неї, щоб привітати друга і допомогти йому зорієнтуватися на новому майданчику. Це закрита група, модератор якої може зробити її відкритою.

Кімнати об'єднані в клуби, — зібрання різних бесід, об'єднаних однією тематикою. Напроти клубу є значок зеленого будиночка. Підписавшись на клуб, в стрічці ви будете бачити все бесіди, які проходять в рамках цього клубу. Вони можуть проводитися з різною періодичністю, ви також можете пропонувати свої теми для проведення бесід.

Лайфхаки та етика Clubhouse

Новий додаток має свої «потаємні» кнопки, і звичайно, в ньому, як і в будь-якій інший соцмережі, з'являються свої фішки, про які варто знати користувачеві.

  • У розмові не можна «поплескати» або похвалити спікера чату сердечками, як в прямому ефірі Instagram. Замість цього користувачі, які мають право говорити в кімнаті, можуть «моргати» значком мікрофона, вмикаючи та вимикаючи його, або увімкнути мікрофон і кілька разів плеснути в долоні.
  • «Сплячих» користувачів можна «вкласти спати». Іноді в Clubhouse люди засиджуються занадто довго і буквально засинають «в кімнаті». Модератори можуть натиснути на фотографію профілю такої людину і перемістити її назад в аудиторію або з кімнати, тобто «укласти спати».
  • У Clubhouse немає формального способу поділитися зображенням або посиланням в кімнаті, але користувачі дуже часто змінюють зображення свого профілю як обхідний шлях. Швидкий спосіб зробити це — натиснути та утримувати мініатюру фотографії профілю в правому верхньому куті. Відпустіть, і він потрапить просто до вашої фотоплівки, щоб ви могли обрати свою фотографію. Щоб нове фото побачили інші користувачі, попросіть учасників кімнати потягнути екран вниз, щоб сторінка оновилася.
  • Якщо ви натиснете та утримуватимете значок долоньки в кімнаті, ви можете змінити колір руки на бажаний відтінок шкіри.

Clubhouse

Як не зійти з розуму в Clubhouse?

Владислав Черкасов, який займається просуванням технологічних стартапів, говорить: «Спочатку я сам не розумів, навіщо я сиджу в цій соцмережі, але потім усвідомив, що така кількість людей і такий тип взаємодії — ідеальний інструмент для побудови особистого бренду. Я кожен день знайомлюсь з купою людей, з підписниками, які готові взаємодіяти. Кожен день це нові зустрічі та нові зв'язки».

Блогерка Ангеліна Івашкевич теж відзначила, що соцмережа допомагає їй заповнити свою потребу в спілкуванні: «Мені здається, що той недолік спілкування, який був у мене у 2020 році, я доповнюю тут, зараз».

Але соцмережа затягує. Користувач під ніком ARTEM SHATILOV, який встиг стати модератором найпопулярніших кімнат в Clubhouse, розповів, що не спав вже 48 годин, оскільки постійно приєднується до різних розмов, і у нього не залишається часу на інші заняття.

Психологиня Ірина Березина пояснює, що подібне надактивне залучення в онлайн-простір може негативно позначитися на здоров'ї:

«Увага втрачається, ви вже не здатні утримати нитку розмови, увага розсіюється. Якщо ми не зберігаємо наш основний ресурс, що не приділяємо час прогулянкам, спілкуванню з людьми, які фізично близько з вами знаходяться і можуть вас обійняти, помітити, що ви не в собі, нагодують вас або відправлять відпочивати, ви можете зіткнутися з емоційним і психічним вигоранням», — говорить Ірина.

За словами психологині, деякі користувачі вже відчули симптоми тривожності. Основними маркерами тривожності можуть бути:

  • Емоційна нестабільність, наприклад, вибухова реакція на подразники, агресивність, плаксивість;
  • Порушення сну і харчування;
  • Втрата концентрації, втрата уваги та здатності виконувати повсякденні завдання.

Clubhouse

Якщо ви зрозуміли, що соцмережа вас затягує, і ви вже відчули перші симптоми тривожності, необхідно визначитися з наступним:

  1. Потрібно розуміти, навіщо ви заходите в соцмережу: конкретно з якою людиною ви хочете поговорити, яка інформація вам потрібна, і що ви хочете отримати від спілкування. Якщо ваша мета — набрати підписників на новій платформі, необхідно визначити, на які теми ви будете спілкуватися і з якими людьми. В кінці дня або сеансу, задайте собі питання: «Чи отримав я те, що хотів? Чи задоволена якась важлива ваша потреба: в спілкуванні, в розумінні себе, в розвитку в професійному плані?»
  2. Ставте дедлайни і визначайте час, який можете виділити для соцмережі.
  3. Не забувайте про інші сфери свого життя. Згадайте про розклад дня, сходіть на прогулянку, займіться спортом — виділіть час на діяльність, в якій ви можете відірватися від бесід. Дістаньте навушники та задумайтеся над тим, наскільки корисно ви витрачаєте свій час.
  4. Людям, які знаходяться з вами в одному приміщенні, наприклад, членам вашої родини, важливо пояснити, з ким ви розмовляєте, як довго це триватиме. Можливо, варто показати їм, як працює додаток і пояснити його механіку. Це допоможе уникнути тривожності — вашої та ваших близьких.
  5. Пам'ятайте, що ви нічого не втрачаєте і нічого не пропускаєте. Ваше життя не зміниться, якщо ви будете тут сидіти 24 години на добу. Головне — вчасно лягайте спати.

Фото Getty Images, Unsplash

2041

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: