fbpx
Сьогодні
Святкове 09:20 06 Бер 2020

Що казати і робити на 8 березня? 10 порад на Міжнародний жіночий день без стереотипів

Головне запам’ятати, що Міжнародний жіночий день — це не свято весни і краси, тоді все решта теж стає зрозумілим. Розповідаємо, як провести цей день сучасно і без сексизму

Міжнародний жіночий день

Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир ось повна назва того свята, яку так багато людей чомусь вирішило скоротити до "свята весни". Тож фемінізм, антисексизм та гендерна рівність закладені в саму основу цього дня. 

Звісно, від заснування свята минуло вже понад сорок років, багато речей змінилися на краще, але багато лишилися незмінними. Наприклад, жінки досі в середньому отримують меншу заробітну плату, ніж чоловіки. Із сексизмом більшість жінок і зараз стикається на щоденній основі (навіть, здавалося би, зовсім нешкідливе "Дівчино, посміхніться, у вас така красива усмішка!", сказане чоловіком, теж є проявом сексизму, так і знайте). Чоловіки досі можуть дозволити собі сказати "Не при жінках!" стосовно, скажімо, якогось міцного слова. Те, що до деяких речей ми звикли і не вважаємо їх чимось образливим, те, що ми не помічаємо у цьому проблеми, зовсім не означає, що її там немає. Де при жінці не можна чогось сказати, там чоловікам можна те, чого не можна жінкам.  

То як відзначити 8 березня, відірвавшись від шаблонної фрази "залишайтеся такими ж ніжними і красивими" та чергових порожніх усмішок? Ділимося ідеями. 

жіночий марш

1. Підіть на жіночий марш. Вийдіть на марш за права жінок у вашому місті, або подивіться онлайн-трансляцію такого маршу, аби зарядитися енергією жінок і чоловіків, які розділяють ваші цінності (= цінності сучасного світу). До речі, щоби піти на цей марш, зовсім не обов'язково бути жінкою достатньо лише підтримувати жінок у боротьбі за рівні права. У Києві, наприклад, Марш жінок відбудеться 8 березня з 12 до 14 години і починатиметься на Михайлівській площі.

2. Говоріть жінкам, які вони класні. Якщо ви жінка скажіть це в першу чергу собі. Почніть із цього свій день подивіться на себе у дзеркало, подумайте про те, яка ви, чим ви займаєтеся, чого вже досягнули, чого хочете досягнути, скільки всього ви можете, і зізнайтеся собі вже нарешті: ви таки крута. Звісно, говорити про це варто не один раз на рік, але якщо останнім часом ви забували нагадувати собі або іншим жінкам про це, то 8 березня чудове нагадування про важливість такого визнання. Чоловіки, вас теж це стосується: скажіть мамі, дружині, сестрі, бабусі, як пишаєтеся ними. 

3. Говоріть про жінок. Використайте соціальні мережі або особисті зустрічі, щоб поговорити про те, чому Міжнародний жіночий день важливий. Варто наповнювати простір навколо нас потрібними нам сенсами, а не лише впускати ті сенси, що їх диктують нам інші. Часто сприйняття його як "дня краси" зумовлене не злим умислом, а просто незнанням. Дружня розмова або нагадування завжди можуть це змінити. А ще ви можете розказати про жінок, які вас надихають, про їхні досягнення, про ваші досягнення врешті-решт. Світ має знати своїх героїнь!

Міжнародний жіночий день

4. Не читайте нотацій. Говорити важливо, та не менш важливо і слідкувати за тим, щоби вкотре не заганяти себе та інших до непотрібних рамок. Одна справа інформувати, просвітлювати. Зовсім інша читати нотації і шеймити. 8 березня це день про свободу, про рівність між нами. Немає потреби вкотре розповідати жінці, якою вона має бути і чого має хотіти, до якого шаблону повинна вкластися. "Працюй по чотирнадцять годин на добу, бо ж ти феміністка" нічим не відрізняється від сумнозвісних "Церква, кухня, діти". "То коли у тебе вже буде вища зарплата?" це те саме, що і "Коли вже дітей чекати?". Усе це обмеження, не варто насаджувати їх, навіть якщо робите це, як вам здається, доброзичливо. За вас суспільство зробило це тисячу разів, залиште вже жінок у спокої.

5. Не дозволяйте іншим себе визначати. Знову ж таки. Якщо хтось каже вам, якою ви маєте бути, нагадайте собі, що ви це ви, а не набір відмічених пташечкою пунктів. Кухня чи кар'єра. Діти чи гроші. Кросівки чи підбори. Ви не повинні втискатися у чужі рамки та стандарти, обираючи щось, а тим паче обираючи щось одне, живіть своє життя, з дітьми чи без, на підборах чи без, з кар'єрою чи без. І нікому не давайте себе обмежувати та визначати проти вашої волі, навіть якщо це роблять із щирою вірою у добрі наміри. Це порада на кожен день, але особливо хочеться нагадувати собі про це 8 березня, коли про те, "якою має бути жінка" говорять ледь не всі. 

6. Підтримайте благодійну організацію. Існує чимало благодійних організацій, які займаються допомогою жінкам: від просування питань прав жінок у публічній площині до допомоги жінкам, які постраждали від насильства. Наприклад, в Україні діє Український жіночий фонд. Використайте 8 березня як можливість зробити добру справу. Добру властиво множитися ви не пожалкуєте про це.

8 березня

7. Читайте, дивіться. Проникнутись духом фемінізму у цей день можуть допомогти хороші книги і фільми. Ми вже робили підбірки з феміністичними фільмами та книгами почати можете звідси 🙂 До речі, цього року Netflix об'єднався з ООН-жінки, щоб створити список з 42 фільмів до 8 березня, тож обирати справді є з чого. Вихідні будуть довгі дозвольте собі відпочити та наповнитися потрібними смислами зсередини. 

8. Згадайте про жінок, які вас надихають. І знову до теми наповнення, натхнення, мотивації. Це можуть бути ваші мама, бабуся, Мішель Обама, Мері Поппінс, Астрід Ліндгрен або та жінка з вашого будинку, імені якої ви не знаєте, але яка доглядає палісадник під вашими вікнами. Ця "вправа" корисна як для жінок, так для чоловіків: вона фокусує на важливому і змушує бачити те, що варто цінувати силу в собі та інших. Одного разу у письменниці Ізабель Альєнде запитали, як їй вдається створювати таких сильних жінок у своїх творах. На це авторка відповіла, що це запитання завело її в глухий кут: набагато складніше їй було би вигадати "слабку жінку", адже таких у своєму житті вона ніколи не зустрічала. Впевнені, що ви з нею теж погодитеся.

9. Радуйте. Будьмо добрими до себе та одне до одного. 8 березня без сексизму як день боротьби за права жінок зовсім не означає, що ми маємо провести його з урочистими обличчями та прісними фразами. Давайте святкувати цей день, святкувати наші досягнення, святкувати жінок. Якщо ви жінка, порадуйте себе: зробіть те, що так давно хотіли, купіть собі квітів, проведіть день у любові до себе, з повагою до себе. Згадайте про близьких і важливих вам жінок, зробіть те саме для них. Якщо ви чоловік, маємо для вас важливе повідомлення: по-перше, фемінізм це не страшно, а навпаки добре і для чоловіків теж (але якщо ви дочитали аж сюди, то ви і так це знаєте), а по-друге, 8 березня без сексизму геть не означає, що ви не можете привітати та чимось порадувати коханих та близьких. Звісно, варто робити добрі речі одне для одного не лише за календарем, але немає нічого поганого в тому, щоби зробити це і в день, який дає вам привід це зробити. Якщо ваша дружина любить квіти подаруйте їй квіти (проблема сексизму на 8 березня аж ніяк не у факті існування квітів, ви ж це розумієте); якщо ваша сестра любить походи в кіно подаруйте їй квитки на сеанс; якщо ваша бабуся давно не проводила з вами час порадуйте її безроздільною увагою бодай на півгодини. 

Міжнародний жіночий день

10. Будьте уважні. Просто будьте уважні до жінок поруч, їхніх бажань, устремлінь, вподобань. Слухайте. Справа не в тому, якою хочете бачити їх ви. Справа в тому, якими вони є. Кожна жінка окремо, а не як сукупне поняття. І це не лише слова до чоловіків а і до жінок теж. Прислухаймося до себе, щодня, і 8 березня.

Фото unsplash.com

7924

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: