fbpx
Сьогодні
Небайдужа 20:08 07 Лис 2019

5 книг про фемінізм

Що почитати небайдужим до прав жінок

Фемінізм часто обростає міфами та упередженнями, які зовсім йому не личать; і це повсякчас просочуються і до нашого сприйняття. Тоді можна (і треба!) освіжити свої знання, або доповнити їх, або змінити перспективу, з якої дивишся на звичні, здавалося б, уже речі. Ці книги вчасно розказали мені про те, яким є і яким може бути фемінізм, і завжди зможуть нагадати мені про важливе. Усі вони різні, кожна по-своєму яскрава, жодна не є занудною збіркою правил – як, врешті, і ми з вами.

1. "Феміністки не носять рожевого та інші вигадки", уклала Скарлет Кертіс

"Нас штовхає вперед відчайдушне прагнення рівності"

Збірка 50 есеїв видатних жінок нашого часу. Це не посібник, не підручник, не історична розвідка, не зібрання настанов. Натомість це зібрані голоси різних жінок, які говорять про те, як це бути жінкою, і про те, чим для них є фемінізм. Активістки, письменниці, акторки, підприємиці, журналістки – це їхні історії, щирі та відверті. Якісь із них здаватимуться смішними, інші – дещо трагічними; якісь із них – це глибокий аналіз, інші – замальовки з життя, але всі ці історії об'єднує те, що вони розповідають правду про фемінізм, такий, яким він є. Її буде цікаво читати у будь-якому віці та з будь-яким обсягом знань про фемінізм, і ви точно дізнаєтеся з неї щось для себе нове.

Феміністки не носять рожевого та інші вигадки

2. "Друга стать", Сімона де Бовуар

"Жінкою не народжуються – нею стають"

Класика феміністичної літератури. Це два томи про жінок і жіночність, місце жінки в суспільстві та її роль у ньому в різних аспектах, проблеми утиску жінок, гендерної нерівності, причини та механізми такого стану речей, і це далеко не все, чого торкається авторка, – тож обсяг роботи цілком виправданий її змістом. Попри те, що це філософська праця, "продиратися" крізь ці книги зі стиснутими зубами не доведеться – вони справді захоплюють від початку. Ці книги дадуть відповіді на ті запитання, якими ви задавалися; які вас турбували, але які ви не могли сформулювати; і про які ви, можливо, навіть ще не замислювалися. Вона спонукатиме і до подальших пошуків та рефлексії. Це потрібна книга, і як на мене, кожна жінка може винести з неї щось особливе для себе. І кожен чоловік, до речі, теж.

3. "Нам усім слід бути фемініст(к)ами", Чімаманда Нґозі Адічі

"Культура не створює людей. Це люди створюють культуру"

Короткий есей нігерійської письменниці, чия робота просякнута ідеями фемінізму. Авторка наголошує на інклюзивності сучасного фемінізму і на важливості бути свідомими. Це есей, який розповідає про особистий досвід, але водночас у ньому йдеться про часто непомітні механізми, які працюють у глобальному суспільстві, і які сконструйовано так, що вони дискримінують жінок. Чімаманда Адічі торкається питання, що означає бути жінкою в сучасному світі, і переконує нас усіх бути фемініст(к)ами. Треба сказати, що їй це добре вдається.

Нам усім слід бути фемініст(к)ами

4. "Дика: загубитися та знайтися на Тихоокеанському верховинному шляху", Шеріл Стрейд

"Я – вільний дух, який ніколи не мав сміливості, щоб бути вільним"

Коли я лише подумала про те, щоб створити короткий список з п'ятьох книг, які відкривають нам трошки більше про фемінізм, я знала, що обов'язково включу до нього цей роман. Так, це художній твір про жінку, яка вирішує самотужки відправитися у подорож завдовжки 1770 кілометрів по Тихоокеанському верховинному шляху (гори, пустеля і небезпеки). Це книга про силу і рішучість, а ще про те, що можна зробити все, от будь-що взагалі, навіть якщо тобі кажуть, що ти не зможеш, бо ти жінка. Це книга про подолання себе та перешкод, про нові початки та зміни в житті, про виклики собі та віднайдення себе. А ще це просто захопливий роман, який я щиро можу порадити.

Дика: загубитися та знайтися на Тихоокеанському верховинному шляху

5. "Молоко і мед", Рупі Каур

"Ти так боявся мого голосу, що я теж вирішила його боятися"

Напевне, ще один несподіваний пункт у цьому списку. Це збірка віршів, яка розкриває досвід переживання насильства, болю, зцілення, любові, досвід буття жінкою як такий. Відверта поезія, у якій Рупі Каур говорить про особисте і торкається тем жіночності, відмовляючись слідувати обмеженням, з якими жінки стикаються в усьому світі, коли йдеться про їхню поведінку, зовнішність, соціальну роль. Її слова сміливі і пронизливі, вони змушують відчувати і проживати, краще розуміти себе. У них знаходиш себе. Щоразу.

Цей список можна було би продовжувати ще довго, адже чудових книг, які торкаються фемінізму, у світі, звісно, більше, ніж п'ять. Проте це саме ті книги, які до цих пір справили на мене найбільше враження. Діліться тими книгами, які розказали про фемінізм вам, адже поширювати знання та свідомість серед людей – це найменше, що ми можемо зробити одне для одного.

6234

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: