fbpx
Сьогодні
Інфографіка 16:05 26 Лип 2019

4G і виборці. Як покриття LTE вплинуло на склад українського парламенту

Дослідили, як співвідноситься якість мобільного зв’язку та електоральні симпатії

Про вплив інтернет-технологій на виборах цього року не говорив тільки лінивий експерт.

Діджитал-кампанія Володимира Зеленського, армія прихильників Петра Порошенка у Фейсбуці, блоги Анатолія Шарія та Дмитра Гордона на Ютубі. Навіть старожили української політики, на зразок Юлії Тимошенко, почали все активніше освоювати такі майданчики, як Ютуб та Інстаграм.

При цьому Україна ще точно не є на 100% інтернетизованою країною, хоч частка користувачів мережі постійно зростає. Останні роки цьому сприяє поява та розширення стандартів мобільного інтернету 3G та 4G (LTE). Останній стандарт зв'язку для нас особливо цікавий, адже саме він дозволяє без проблем, їдучи в маршрутці на роботу подивися свіжий блог Шарія чи смакуючи шаурмою біля зупинки – новий сторіс Володимира Зеленського.

4G зв'язок в Україні

4G покриття в Україні забезпечують 3 основні телеком-оператори – Київстар, Vodafone та Lifecell. На їх офіційних сайтах можна знайти інформацію про покриття, що і було зроблено. З використанням цих даних з'ясували, наскільки межі кожної дільниці в Україні є покриті 4G-зв'язком. Технічні деталі можна знайти в репозиторії.

На карті можна побачити, яка ситуація з покриттям на усіх дільницях.

4G покриття в Україні і парламентські вибори 2019 дільниці

Натисність, щоб збільшити

В зоні хорошого покриття 4G живе майже половина тих, хто проголосував на виборах (близько 48% або майже 7 млн виборців).

Там, де немає навіть натяку на 4G, живе близько 11% виборців (або майже 1,6 млн).

Інші виборці проживають у межах дільниць, де покриття тільки часткове і надається не всіма операторами.

Схоже, що вплив інтернету на виборців уже має бути дуже відчутним, так як ми при цьому не можемо врахувати вплив провідного інтернету (відсутні настільки деталізовані дані).

Як голосували

Отже, наявність 4G дійсно пов'язана з прихильністю до певних політичних сил.

4g вплив на голосування парламентські вибори 2019

Так, фактор 4G суттєво не змінює підтримку Слуги народу та ОПЗЖ, однак є дуже відчутним для Європейської Солідарності та Голосу, підтримка яких зосереджена переважно на тих дільницях, де є хороше 4G покриття.

У той же час такі партії, як Батьківщина та особливо Радикальна партія отримали основну підтримку на дільницях з гіршим покриттям мобільного інтернету останнього покоління. Наприклад, радикали мають на дільницях без 4G більше 8% підтримки та 4 рейтингову сходинку.

Цікавим також є кейс партії Шарія, яка в сукупності дільниць з повним покриттям 4G інтернетом 3-ма операторами має майже в 4 рази більшу підтримку, ніж на дільницях, де покриття нема взагалі.

Таким чином, доступ до інтернету є одним із факторів, який впливає на вибори, хоча не потрібно його перебільшувати. З 5-ти прохідних партій тільки "Голос" не мав достатньої підтримки серед виборців, які прописані в межах дільниць без 4G інтернету, для проходу в парламент. Чисті інтернет-проекти, поки існує 5% прохідний бар'єр і поки якість покриття зв'язком не є ідеальною, не претендують на прохід в парламент. 

15606

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: