fbpx
Сьогодні
Що відбувається 08:41 26 Лип 2019

Бути чи не бути коаліції у новій Верховній Раді?

Більшість місць у Верховній Раді 9-го скликання матиме партія "Слуга народу" – 254 нардепів. Коаліція наче вже і не потрібна. Розбиралися, чи є шанс побачити її взагалі

Має право на коаліцію чи немає?

Екс-заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера днями заявив, що фракція "Слуга народу" в разі отримання понад 226 голосів буде мати права коаліції. Більш того, він вважає що в новому парламенті не може бути створена коаліція з іншими фракціями.

За словами Магери, така ж ситуація в історії України була в 1990 році, коли більшість парламенту сформувала так звана "Група 239" – комуністична фракція I скликання.

Голова Центру політико-правових реформ Iгор Коліушко заперечив неможливість створення коаліції.

"Це ніяким чином не випливає з Конституції. Коаліція депутатських фракцій має єдину вимогу – щоб до її складу входила більшість від конституційного складу ВРУ. І ніяких обмежень чи заборон. А те, що "депутатська фракція, до складу якої входить більшість нардепів від конституційного складу ВРУ, має права коаліції депутатських фракцій" означає, що вона може не об'єднуватися ні з ким у коаліцію. Проте це зовсім не забороняє їй це зробити. Читайте статтю 83 Конституції України", – наголошує він.

Член Венеціанської комісії у 2009-2013 роках Марина Ставнійчук погоджується також , що фракція "Слуга народу" може і не створювати коаліцію, якщо у неї вистачить власних парламентрів для більшості у парламенті. "Але логіка парламентаризму спрямована на об'єднання зусиль політичних парламенських сил. Тому стверджувати, що Конституція заперечує чи навіть забороняє таке об'єднання переможців парламенських виборів з іншими фракціями, означає не розуміти суті парламентаризму ні з політичної, ні з правової точки зору. Більш того, таке мислення є небезпечним чи навіть шкідливим для держави за нинішніх політичних умов", – вважає Ставнійчук.

Все ж формально у "Слуги народу", згідно ст. 83 Конституції України, немає обов'язку створювати коаліцію, але у них є на це право.

Що говорять у "Слузі народу?"

Протягом всієї виборчої кампанії в партії говорили, що хотіли формувати коаліцію тільки з новими політичними силами, які потраплять до парламенту. Такою політсилою є "Голос" Вакарчука. У день виборів у штабі "Слуги народу" навіть хвилювалися через можливе їх непроходження до Ради, але тоді, здається, недооцінювали і свої шанси, що зможуть сформувати монобільшість.

"У нас немає такого підходу, що "ми не будемо напружуватися". Ми були готові і готові зараз говорити про коаліції з політичними силами, які близькі нам за ідеологічними підходами, за ціннісними речей. Дійсно, ми хотіли б бачити в коаліції нові політичні сили, такі ж, як і ми. Єдине, у них повинно бути адекватне бажання співпраці. Бути в коаліції і працювати разом в парламенті – це не завжди одне і те ж. Є речі, як, наприклад, та ж депутатська недоторканність. В цьому плані ми впевнені, що, принаймні, це повинні підтримати інші політичні сили, тому що вони про це говорили, точно так, як і ми. Їм буде важко пояснити, чому вони не голосують за ці речі, незалежно від того, чи є вони частиною коаліції, або вони є частиною опозиції", – розповів лідер "Слуги народу" Дмитро Разумков вже після виборів.

Однак, на даний момент партія не веде переговорів про коаліцію з партією "Голос" співака Святослава Вакарчука.

Водночас, Разумков заявив, що до їхній фракції зможуть увійти самовисуванці, але їм треба буде пройти "вхідний контроль" – десь за тим принципом, як відбиралися кандидати в нардепи до партії.

Нагадаємо, що своїх "слуг" у партії зараз 254, до Ради проходить 46 самовисуванців і 10 представників з інших партій. Тут і без коаліційної угоди можна до конституційної більшості добити (300 нардепів).

Що говорять у "Голосі"?

Вакарчук раніше заявляв, що до оголошення остаточних результатів парламентських виборів не буде коментувати, чи готова його партія увійти до складу коаліції з "Слугою народу".

Після результатів виборів Вакарчук назвав чотири "червоних лінії" в питанні формування коаліції з іншими політичними силами: рух України до Європи, ЄС і НАТО; принцип рівності всіх перед законом і невідворотність покарання; економіка без олігархів і спуск депутатів "з неба на землю".

"Якщо ми з цих питань знаходимо спільну мову, то з тими партіями ми готові сідати і домовлятися", – зазначив Вакарчук.

Лідер "Голосу" підкреслив, що поки тільки одна партія з п'яти, які проходять в Раду, "абсолютно відпадає" через різні цінності.

Як оцінюють шанси на коаліцію?

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель вважає невисокою ймовірність формування парламентської коаліції у форматі двох фракцій.

"У мене залишається дуже невеликий відсоток сподівань і надій на те, що буде принаймні коаліція у форматі двох. Тому що для "Слуги народу" було б добре залучити до себе достатньо фахову команду "Голосу". І, знову ж таки, команда "Голосу" – це буде такий собі стримувальний фактор", – пояснив Кошель.

Політолог Олексій Мінаков вважає, що попри формальну монобільшість, "Слуга народу" все одно піде на формування коаліції з "Голосом".

"Щоб, з точки зору іміджу, продемонструвати відкритість і готовність об'єднуватися з новими обличчями. І щоб зробити самим собі запобіжник на майбутнє, за умови відокремлення якихось груп впливу всередині. Тоді збережеться спроможність ухвалювати законопроекти. Але чи погодиться "Голос" долучитися до розділення відповідальності за все, що відбувається в країні – це велике питання", – зазначає Мінаков.

11375

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: