fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:45 29 Бер 2022

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 29 березня і вже тридцять чотири дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Військовослужбовцями угруповання Об'єднаних сил протягом поточної доби було успішно відбито 7 атак ворога. Протягом доби українські захисники знищили:

  • 12 танків, 
  • 10 БМП, 
  • 3 одиниці автомобільної техніки,

Захисники з Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уразили 17 повітряних цілей – 8 літаків (!!!), 3 вертольоти, 4 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил завдавала ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення техніки та живої сили ворога. Втрати окупантів уточнюються. Але загалом, з самого початку російського нападу ВСУ вспокоіли навічно вже 17 200 окупантів. 

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив нові дані по втратах росіян у війні проти України: 

🔻особового складу ‒ 17 200 осіб

🔻танків – 597 

🔻бойових броньованих машин ‒ 1710

🔻артилерійських систем – 303

🔻РСЗВ – 96 

🔻засоби ППО  – 54 

🔻літаків  – 127

🔻гелікоптерів – 129 

🔻автомобільної техніки – 1178 

🔻кораблі /катери  – 7

🔻цистерн з ПММ – 73,  

🔻БПЛА оперативно-тактичного рівня – 71 

🔻Спеціальна техніка – 21

🔻Пускові установки ОТРК/ТРК – 4

"Ситуацію слід сприймати виважено та мудро – без надмірної ейфорії від успіхів, але й без самонакручування. Нам ще потрібен час, потрібна зброя, ми повинні боротися і повинні терпіти. Не можна завищувати очікування, просто щоб не перегоріти", – сказав Володимир Зеленський у своєму зверненні.

Близько 40 тисяч українців опинилися на чужині не з власної волі – із тимчасово окупованих та заблокованих міст України російські військові масово вивозять їх за кордон – на територію росії. 

А країни ЄС вже прийняли близько 3,8 мільйона українських біженців. Половина з них — діти. 

Матеріальні втрати України через загарбницький напад росії перевищують один трильйон доларів, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Маються на увазі як уже завдані збитки інфраструктурі та економіці, так і майбутні втрати протягом наступних років, у тому числі, падіння ВВП.

Щоб детально підрахувати усі збитки, в Україні створили реєстр втраченого майна. Українці зможуть повідомити про зруйноване або пошкоджене житло через "Дію".

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону публічного використання, виготовлення та розповсюдження символів "Z", "V" і "O", що вже стали фашистськими, як вираження підтримки росії – пропонується карати позбавленням волі на 5 років.

Україна візьме участь у наступному засіданні НАТО 6-7 квітня, повідомив Подоляк. Перший день відбудеться у форматі закритої робочої вечері. На другий день плануються дві сесії. На першу, крім безпосередньо членів НАТО, запрошені також глави МЗС країн-партнерів — зокрема Україна, Грузія, Фінляндія і Швеція.

Гуманітарні коридори 

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Автівка, якій пощастило виїхати з Маріуполя. 

Гуманітарні коридори 29 березня:

  • Маріуполь – Запоріжжя

Виїзд з міста власним автотранспортом. Евакуація автобусами буде проводитися з м. Бердянськ. За вул. Мелітопольське шосе 87б для маріупольців працює безкоштовна дозаправка. У місті також є гуманітарні штаби для оперативної допомоги.

  • Мелітополь – Запоріжжя

Місце збору у Мелітополі – біля відділення 10 ДСНС, вул. Алєєксєєва, 12.

  • Енергодар – Запоріжжя

О 10:00 у супроводі ДСНС виїзд колоною власного автотранспорту. Місце збору – навпроти міськради, вул. Курчатова 14.

Олексій Кулеба, голова Київської ОДА наголошує, що сьогодні в Київській області евакуація не відбувається. У регіоні відсутні офіційно погоджені гуманітарні коридори. Прохання до всіх мешканців області поставитися до цього відповідально і дочекатися відкриття офіційних зелених коридорів.

Те ж саме говорить і Голова Станіславської громади Херсонської області Іван Самойленко: офіційно евакуацію жителів Станіславу відповідальні за це відомства не оголошували."Всі інші повідомлення є чиїмись особистими, що є під великим сумнівом щодо безпечності таких поїздок під час евакуації. Прошу не піддаватися на провокації", – написав Самойленко на сторінці у Facebook.

13:00 – Іван Федоров, мер Мелітополя зазначив, що більше 14 тонн продуктів харчування, засобів особистої гігієни та ліків вже прямують до міста та Мелітопольського району. 

Міністерство з питань реінтеграції України створило бот для організації евакуації наслення. За допомогою @Evacuation2022_bot та сайту підтримки кожен охочий може дізнатись наявну інформацію про евакуацію населення із зон бойових дій, а також отримати гуманітрану або медичну допомогу.

21:00 – 29 березня трьома гуманітарними коридорами на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 1 665 людей. З них 936 людей з Маріуполя та 729 мешканців міст з Запорізької області, повідомила міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук. 

Офіційно оголошений зелений гуманітарний коридор з Енергодара до Запоріжжя не спрацював, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Автоколона з Енергодара, як і з інших міст України, що рухалися в напрямку Запоріжжя, не змогла пройти Василівку. Заради власної безпеки всім, хто намагався виїхати та знаходився у Василівці, рекомендували повернутися додому.

"Ми ведемо перемовини і вимагаємо від окупантів розблокувати роботу на Василівці у напрямку Бердянська", – запевнила Верещук.

Перемовини України з росією

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Голова МЗС України Дмитро Кулеба про плани на сьогоднішні переговори української та російської делегацій у Стамбулі:

  • Програма-мінімум – вирішення гуманітарних питань, програма-максимум – припинення вогню та досягнення стабільної домовленості про це.
  • На даний момент жодного пункту сторони не домовилися.
  • Українська сторона не відмовлятиметься від суверенітету, територій та людей.
  • Якщо росія знову говоритиме мовою ультиматумів та пропагандистських штампів, переговори закінчаться нічим.

Вимоги рф визнати анексію Криму та незалежність Донбасу – нереалістичні, – заявив прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калін. "Це червоні лінії для українців у Криму та на Донбасі, і це правильно, бо вони безпосередньо стосуються територіальної цілісності та суверенітету України.  Ми не визнали анексію Криму, як і решту світу, навіть Китай не визнав анексію Криму… Їм (росіянам) справді слід вигадати якісь інші ідеї", — сказав Калін CNN у кулуарах Дохінського форуму.

"Україна не повинна бути продана на мирних переговорах з росією, а путін не повинен отримати вигоду від вторгнення". Про це заявила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. "Ми маємо забезпечити, щоб будь-які майбутні переговори з росією не закінчилися продажем України або повторенням помилок минулого", – сказала Трасс.

ООН ініціює укладання угоди між Україною та росією про "гуманітарне перемир'я". Генсек ООН Антоніу Гутерріш сподівається, що перемир'я дозволить забезпечити доставку гуманітарної допомоги, а також безпеку мирних жителів.

10:15 – розпочалися перемовини України з росією у Стамбулі. Україна наполягає на міжнародних гарантіях безпеки.

15:00 – головні тези Давида Арахамії на брифінгу української делегації за результатами перемовин.

  • Українська делегація заявила, що запропонувала нову систему гарантій безпеки. Країнами-гарантами можуть стати США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Ізраїль. Щоб не повторювати помилку, яка була колись у Будапештському меморандумі — це виявився просто папірець.
  • Країни гаранти за аналогом 5 статті НАТО протягом 3 днів будуть проводити консультації. Країни гаранти будуть зобов'язані надати допомогу.

"Хочу наголосити, що договір про гарантії безпеки – це можливий дипломатичний формат закінчення війни. Це можливість відновити дипломатією територіальну цілісність та безпеку України", – пояснив представник України Олександр Чалий.

Чалий також зазначив: "Ми оголосили найбільш принципові вимоги. Найближчі 2 тижні будемо проводити перемовини. Думаю, що через 2 тижні запросимо країни гаранти до перемовин."

Тези члена української делегації Михайла Подоляка:

  • імплементація договору по гарантіях безпеки для України передбачає винесення питання на всеукраїнський референдум, після цього його мають ратифікувати парламенти країн-гарантів та України
  • по Криму – українська делегація пропонує зафіксувати позиції України та рф, і протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя. Впродовж цього терміну країни зобов'язуються не вирішувати це питання військовим шляхом
  • по ОРДЛО – питання винесене в окремий пункт, який буде обговорюватися безпосередньо між Зеленським та путіним.

А це заява голови делегації рф: "росія запропонувала, що зустріч путіна та Зеленського можлива одночасно з парафінуванням мирного договору главами МЗС", – сказав Мединський.

Борис Джонсон заявив, що потенційна угода про припинення вогню в Україні є недостатнім заходом для скасування санкцій, які Великобританія ввела проти рф. Тиск на путіна має бути посилено як за рахунок подальших економічних заходів, так і за рахунок надання військової допомоги Україні, щоб гарантувати, що росія повністю змінить свій курс.

Продовження переговорів у Стамбулі завтра скоріш за все не відбудеться. "Росіяни полетіли думати". Результати перемовин Україна-рф прокоментував Радник глави МВС України Вадим Денисенко: "Поки слова росіян, що вони зменшать інтенсивність бойових дій, — тільки слова. Чуємо канонаду в Приірпінні. В Маріуполі — бої весь час", — сказав він в ефірі телемарафону UA Разом.

"Сигнали, які ми чуємо з переговорного майданчика, можна назвати позитивними. Але ці сигнали не заглушають розривів російських снарядів", – з вечірнього звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 34 доби вторгнення агресора.

 Атомні об'єкти

вибух

Чорнобиль допомагає нищити окупантів. 24 лютого російські солдати, які захопили Чорнобильську АЕС, проїхали бронетехнікою через високотоксичну зону "Рудого лісу" та підняли хмари радіоактивного пилу, повідомили співробітники АЕС виданню Reuters. Солдати рф не використовували жодного протирадіаційного спорядження. За словами працівників АЕС, для бійців це "самогубство", оскільки радіоактивний пил, який вони вдихали, імовірно спричинив внутрішнє опромінення у їхніх тілах.

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прибув до України, де має провести перемовини з українськими чиновниками та відвідати одну з атомних електростанцій. Про це повідомляє пресслужба організації. Він має обговорити з чиновниками надання від МАГАТЕ технічної допомоги для гарантування безпеки ядерних об'єктів та запобігання виникненню аварії. По допомогу до агентства звернулась Україна.

рф свідомо базується біля ЧАЕС, оскільки ЗСУ не можуть відкривати у небезпечній зоні вогонь. Ризик детонації російських боєприпасів високий і без ведення бойових дій.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

На Львівщині розгорнули ще один польовий госпіталь. Шпиталь передали Україні рішенням уряду Королівства Нідерландів. Він призначений для лікування і реабілітації поранених військових та тимчасово переміщених осіб, які виїхали з домівок через повномасштабне вторгнення рф. 

Вся зброя, що приїхала з мордору до України, щоб вбивати її жителів, рано чи пізно розвернеться проти самого агресора. "Укроборонпром" повідомляє: наразі  українські підприємства успішно ремонтують захоплену у російських окупантів важку військову техніку. Зокрема, йдеться про реактивні системи залпового вогню "Смерч" та "Ураган", а також зенітно-ракетний комплекс "Оса".

Державний інститут ядерного, хімічного та біологічного захисту Чехії надав Україні захист від хімічної зброї. Це захисні маски з комбінованими фільтрами, хімічні костюми, рукавички та взуття, системи виявлення небезпечних речовин і засоби для їх дезактивації.

Допомога від Франції: Україна отримає 300 млн євро пільгових кредитних коштів.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Срібний призер лондонських Олімпійських ігор-2012 Тоні Мартін виставив на аукціон свою олімпійську медаль. Усі отримані гроші 36-річний німецький велогонщик віддасть на допомогу жертвам війни в Україні.

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Польща заявила, що готова продовжувати приймати українських біженців стільки, скільки потрібно. Про це в інтерв'ю Politico сказав віцепрем'єр-міністр Петро Глінський. "У нас є можливості, і ми все ще готові прийняти більше біженців", – сказав він. Ще зовсім недавно у Польщі зізнавалися що приймають біженців на межі своїх можливостей. Але справжні друзі завжди знайдуть місце і ресурси для тих, хто просить про допомогу.

Новини від партнерів

Європейська комісія закликала держави, що входять до її складу, припинити користування схемами "золотих паспортів" та "золотих дозволів на проживання". Такі схеми дають можливість білоруським та російським інвесторам отримати громадянство країни-члена ЄС чи дозвіл на проживання. Комісія також закликає позбавити підсанкційних осіб "золотого" громадянства чи дозволу на проживання, якщо вони вже їх мають.

ашан

У Польщі люди пікетують магазини "Ашан", "Leroy Merlin" та інші магазини, які відмовились припиняти роботу в російській федерації. Дякуємо, брати!

В Естонії готують законопроєкт, який заборонить символ Z. Загалом заборона стосуватиметься символів, які виправдовують військову агресію та закликають до війни. До них також належить георгіївська стрічка,  радянська зірка та свастика.

"Можливе застосування росією хімізброї в Україні призведе до істотної відповіді з боку США", – знову заявив Байден. Джо, а може хоч раз превентивно?

А так виглядає посольство України в Вашингтоні зараз. Весь світ підтримує Україну! 

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Євросоюз, як і країни G7, відкидає вимогу росії оплачувати російський газ у рублях,  — заявила Єврокомісія.

Словенія підтримує Україну та відновлює роботу посольства у Києві.

Що там на росії?

росія продовжує групувати війська та накопичувати застарілу техніку. Зараз у Курській області, біля українського кордону, налічується більше техніки, ніж було 24 лютого. Про це заявив речник міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm Михайло Макарук. При цьому експерт зазначив, що про стан та боєздатність російської техніки важко щось сказати.

шойгу знайшовся і заявив, що українській армії "завдано суттєвої шкоди", тому можна знову "звільняти Донбас". По факту "суттєвої шкоди" завдано армії окупантів, а може за це й самому і шойгу, бо чогось його давно не було видно.

"Шкоди" побоюються і рядові військовослужбовці рф. 58 контрактників із Калінінградської області відмовилися їхати на війну в Україну. "Відмовники" поспілкувалися з солдатами з іншої дивізії, ті розповіли їм про "гарячий" прийом окупантів в Україні.

Через введені санкції на московії зривається виконання оборонного замовлення. В орді терміново збирають дані про державні контракти в рамках оборонного замовлення, які знаходяться на грані зриву через санкційний тиск. Як випливає з Вимоги начальника управління військових представників МО орди, яка надійшла до оборонних підприємств держави окупанта, нездатність продовжувати виробництво пов'язана зі зростанням цін на сировину, матеріали і комплектуючі.

На росії презентували заміну Instagram під назвою "Росграм". Дизайн програми, очікувано, майже повністю копіює оригінальний дизайн Instagram. Забороняти, красти і підробляти – ось девіз московитів ще з часів совка. 

З'явилася інформація, що дані росавіації були знищені в результаті кібератаки на інфраструктуру федерального агентства повітряного транспорту.  З серверів видалено всі документи, файли, реєстраційні дані повітряних суден та пошта.  Усього стерто близько 65 терабайт даних. Влада шукає резервну копію.  The Aviation Herald пише, що резервної копії цих даних не існує – Мінфін росії не виділив на неї кошти. 

Російський авіарегулятор  після кібератаки групи Anonymous, яка стерла всі дані, збирається переходити на папір. Правда, доступ до паперу на росіі закінчився ще минулого тижня. Тож і "папірізація" під загрозою.

Міноборони рф переконує, що росія виконала "основні завдання першого етапу операції". На росії і не здогадуються, що серед завдань росіян було більше 17 тисяч ліквідованих військових і величезна кількість знищеної техніки.

22:00 – В Бєлгороді чутно вибухи. За попередніми даними горить склад боєприпасів. Є думка, що це робота ФСБ по залякуванню свого ж переляканого населення. Можливо все ще простіше – так "списують" розкрадене. А РосЗМІ повідомляють, про чотирьох поранених військовослужбовців при попаданні снаряда у військове містечко. Саме час бравурно відзвітувати, що "знищено бєлгородську базу "Азова".

А що чутно про білорусів?

У Міноборони Республіки Білорусь заявили, що розпочали нові військові навчання.

Мешканці Гомеля опублікували відео, як колона військової техніки з прапорами рф їде від українського кордону до центру міста, а жителі Речиці зняли навантаження 70 бойових машин піхоти з маркуванням V та прапорами рф та російського ВДВ на залізничні платформи.

Російський брехунець 

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Європа бореться із російською пропагандою – багато країн повністю відключили російські канали або заблокували частину з них (позначені зеленим та жовтим відповідно). Але є ті, хто досі не відреагував (виділені червоним).

Роскомнагляд продовжує "демілітаризувати" Вікіпедію. Як повідомляє "Російська вікіпедія', у вівторок енциклопедія отримала нове повідомлення від відомства.  У ньому зазначено низку порушень, які, на думку Роскомнагляду, присутні у статті про війну в Україні. Зокрема, там спеціальна військова операція називається "Вторгненням Росії на Україну", "Російською агресією проти України", "Російсько-Українською війною", "війною".

Російський генерал Шаманов заявив про захоплення двох українців, підозрюваних у тортурах російських військових. Серед них — автор пісні "Путін — х****о!". За словами Шаманова, затримано Сергія Величка на прізвисько Чилі та Костянтина Немичева — обидва з фанатського угруповання харківського футбольного клубу "Металіст". Проте самі "затримані" цю маячню заперечують.  Увечері 29 березня вони одночасно опублікували в своїх телеграм-каналах два відеозаписи, в яких відкинули твердження депутата держдуми Шаманова про те, що російський спецназ їх "захопив".

Санкціями по агресору!

Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив про закриття своїх офісів у москві та Мінську через повномасштабне вторгнення росії в Україну. росіі тепер доведеться обходитися власними "банками руйнування і деградації. 

Слідом за ним Міжнародне рейтингове агентство Fitch відкликало рейтинги російських банків.

Японія з 5 квітня забороняє експорт до росії автомобілів преміум-класу, дорогоцінного каміння та ювелірних виробів.

Канадська нафтосервісна компанія Calfrac Well Services призупинила інвестиції в Росію, скасувала постачання обладнання та запчастин і пішла з країни. "Це важливий сигнал, який демонструє, що зволікати з нафтовим ембарго – не можна. Його потрібно вводити вже", – пояснив глава ОП Андрій Єрмак.

Найбільший у світі виробник підшипників SKF зупинив завод у росії. Підшипники постачалися на заводи КАМАЗ та ГАЗ, а також є ключовими елементами для виробництва російських вагонів, у тому числі, що перевозять ворожу техніку до українського кордону. Фахівці кажуть, що у росії товарні запаси підшипників залишилися на 1-2 місяці.

Відмовилася розглядати проєкти з росії і Міжнародна телевізійна премія "Еммі".

А Уряд Великобританії просить усі державні організації розірвати всі угоди з росією та Білоруссю.

Нідерланди висилають 17 російських дипломатів. Бельгія видворює 21 рашистського дипломата.

Французька мережа спортивних товарів Decathlon заявила про призупинення діяльності своїх магазинів у рф.

У той же час США та їхні союзники планують нові санкції про рф: зокрема щодо ланцюгів постачання.

Велика Британія заарештувала першу супер'яхту у своїх водах у межах санкцій проти росії. Яхта вартістю 38 млн фунтів (понад €44,9 млн) під назвою Phi належить неназваному російському бізнесмену. Міністр транспорту Грант Шаппс заявив, що ця особа наразі не під санкціями, але має "тісні зв'язки" з путіним.

Люксембург заморозив російські активи на 2,5 мільярда євро. Про це повідомила міністерка фінансів країни Юріко Бакес.  

А в Польщі ухвалили законопроєкт, який передбачає запровадження ембарго на імпорт вугілля з рф.

Життя з урахуванням бойових дій

"Укрзалізниця" відновили відкритий продаж квитків на понад 40 основних рейсів країною. Тепер придбати їх можна заздалегідь — за 10 днів до відправлення. Водночас перевізник залишає щонайменше по одному безкоштовному евакуаційному рейсу на добу з кожного регіону, де проходить активна евакуація населення.

30 березня "Укренерго" почне експорт електроенергії до Польщі. Початок експорту до ЄС дозволить Україні отримати додаткові ресурси для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури України в умовах війни. Експорт до ЄС приноситиме Україні декілька мільярдів доларів на рік. 

На IT-інфраструктуру Укртелекому сьогодні відбулась потужна кібератака окупантів. Наразі загрозу нейтралізували, відновлюють надання послуг, повідомили в Держспецзв'язку. 

Київ і область

За даними Офісу генпрокурора 27 та 28 березня 2022 року збройні сили рф здійснили обстріл села Святопетрівське Бучанського району. Ворожими снарядами вбито 4 мирних мешканців, зруйновано та пошкоджено житлові будинки.

А ввечері 28 березня ворожі снаряди влучили у дві складські будівлі у с. Коцюбинське Бучанського району. Сталося загоряння на площі 50х20 м, повідомляє управління ДСНС у Київській області.

Повертатися до своїх домівок українцям зараз небезпечно. Можна повернутися лише після погодження органів влади, ДСНС та Нацполіції. Тільки на території Києва за останні кілька тижнів було вилучено кілька сотень снарядів і мін, які не розірвалися. В поліції нагадують: будьте максимально обережними з підозрілими предметами. І як тільки ви побачили вибуховий предмет, схожий на той чи інший пристрій, снаряд або міну, яка не вибухнула, відразу викликайте служби 101 і 102.

14:00 – Росія виводить деякі підрозділи з Київщини та Чернігівщини. Водночас існує ризик атак на військову та цивільну інфраструктуру, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Розвідка США не виключає, що такий відступ може супроводжуватися бомбардуванням з повітря та артилерійськими атаками на Київ.

В Ірпені залишаються близько 4 тисяч мешканців, які не хочуть залишати власні домівки. За словами міського голови Олександра Маркушина, влада всіляко намагається їх переконати виїхати з Ірпеня заради власної безпеки.

19:40 – У Броварському районі ворожий снаряд втрапив у складську будівлю.

Рашистські вбивці в Ірпені розстріляли дитячого тренера з боксу Олексія Джунківського. Федерація боксу України повідомила, що Олексія було розстріляно на місці в боксерській залі.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

За 27 днів російської облоги у Маріуполі загинули понад 5 000 людей, з них — близько 210 дітей. Такі дані надав мер Маріуполя Вадим Бойченко. Але й ці цифри дуже приблизні, порахувати точну кількість жертв в облоговому та палаючому Маріуполі наразі неможливо.

За даними британської розвідки, бойовики ПВК "Вагнера" розгорнули свої сили на сході України. До бойових дій буде залучено понад 1000 найманців, включаючи вищих керівників організації. 

"На Луганщині від рук окупантів знову гинуть мирні жителі, є поранені, десятки врятованих життів і багато зруйнованих квартир", – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Близько 20 будинків зруйновано обстрілами. Кожен зруйнований будинок – це 30, 50, 100 сімей без даху. Вчора увечері ворог відібрав ще одне життя, обстрілявши градами Нижнє. Рятувальники дістали з-під завалів декількох будинків 20 живих сєвєродончан.

Ще один випадок насильницького вивезення маріупольців на територію країни-агресора. Понад 70 людей насильно вивезли з пологового будинку №2 у Лівобережному районі – це медичний персонал та пацієнти. У громадян України відбирають документи, що засвідчують особу та відправляють у так звані фільтраційні табори. Після чого перенаправляють у віддалені міста росії. "Те, що сьогодні роблять росія – порушує усі можливі міжнародні права людини. Це можна порівняти з діями фашистських військ за часів Другої світової війни. Але ми не залишимо жодного маріупольця, якого проти сили вивезли на територію росії. Ми створюємо базу депортованих жителів міста та розробляємо дієвий механізм повернення земляків. Ми зробимо все для того, щоб повернути людей додому", – наголосив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Раніше було відомо про депортацію персоналу та пацієнтів міської лікарні №1. Там було приблизно 600 маріупольців.

17:30 –  Росіяни пошкодили лінію електропередач, яка з'єднувала міста Луганщини. Наразі Сєвєродонецьк повністю знеструмлений, повідомив очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай. Ремонт ускладнюються через те, що окупанти знищили п'ять одиниць спецтранспорту фахівців ремонтників.

Азов продовжує нищити ворогів! Бійці полку сьогодні знищили 3 танки та 1 БМП ворога. Один з танків було знищено коктейлями Молотова.

Боротьба триває. Маріуполь – це Україна!

Дніпропетровщина 

Рашисти обстріляли околиці Нікополя, обійшлось без жертв, – повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

Українські військові відкинули окупантів від Кривого Рогу на 40-60 кілометрів. "Звільнено кілька сіл на кордоні з Херсонською областю. Відстань у 40 км від Кривого Рогу — це дуже важливо, тому що таким чином ворогу стає значно складніше вести обстріли міста. Раніше відстань була 10 км", – розповів радник голови МВС Вадим Денисенко. 

11:00 – орки завдали кілька ракетних ударів по Дніпропетровській області. У Новомосковському районі ракета потрапила на територію фермерського господарства.  Пошкоджено техніку, одна людина поранена.

Чернігівщина

Мер Чернігова Владислав Атрошенко заявляє, що, за попередніми даними, в місті вже загинули від 350 до 400 осіб. "Це не остаточні дані. У нас наразі перепризначено начальника обласного управління охорони здоров'я, сподіваюся, будуть більш детальні цифри. Думаю, що ця цифра вже орієнтовно 400 осіб. Половину з цих людей я особисто знаю, дуже важко все це переносити".

19:30 –  Ворог блокує Чернігів, обстрілює цивільні та військові об'єкти. У напрямку Броварів намагається утримати раніше зайняті позиції, – повідомляє Генштаб.

Миколаївщина

29 березня зранку у Миколаївській області під обстріл росіян потрапив ще один житловий будинок. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Кількість жертв очільник області не назвав. Зараз ведуться рятувальні роботи.

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Крім того в Миколаєві зруйновано центральну секцію дев'ятиповерхової адміністративної будівлі. Удар нанесли близько 08:45, коли держслужбовці якраз вийшли на роботу. Вдалося врятувати 9 осіб, наразі їх лікують медики. Кім попередив, що з Криму на Миколаїв вилетіла ворожа авіація. Кількість невідома. Будуть працювати на дуже малих висотах.

UPD: Станом на 13:30 на місці руйнування Миколаївської ОДА звільнено тіла 7 загиблих та 22 людини постраждали. Підрозділами ДСНС врятовано та вивільнено з-під завалів 18 осіб, яких передано бригадам швидкої медичної допомоги. Пошуково-рятувальні роботи продовжуються.

21:30 – кількість жертв ранкового обстрілу адмінбудівлі в Миколаєві збільшилося до 12 осіб, поранених – 34 людини. Рятувальники ще розбирають завали.

У Миколаєві з'явиться Маріупольська вулиця замість Московської. Таке рішення ухвалив міський голова Олександр Сенкевич, пише його радник Іван Смиренський. "Впевнений, вона стане окрасою вільного Миколаєва, а Маріуполь, що процвітає, буде справжньою гордістю незалежної України", – повідомив Іван Смиренський.

Хмельниччина

Мер Старокостянтинова повідомляє: рашисти завдали удару по аеродрому в Старокостянтинові. Обійшлось без людських жертв, проте були знищені склади з паливно-мастильними матеріалами. "Ворог повністю знищив усі наявні в нас запаси паливно-мастильних матеріалів, що ми з великими потугами зібрали як стратегічний запас" – сказав міський голова Мельничук. Нагадаємо, окупанти атакували аеродром у Старокостянтинові ще у першій дні вторгнення в Україну.

Херсонщина

28 березня на Херсонщині російські військові затримали Голопристанського міського голову Олександра Бабича, повідомили у Голопристанській міській раді. Наразі його місцеперебування невідоме.

А депутата Генічеської міської ради від партії "Слуга Народу" Олексія Коновалова нарешті відпустили. Коновалова затримали вчора зранку під час перевірки документів, нагадує перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Вся Україна радіє вже традиційним розгромам російської техніки у Чорнобаївці. Але її жителям витримувати чи не щоденний вогонь дуже непросто. У більшості сіл Чорнобаївської громади на Херсонщині відсутні електропостачання, телефонний зв'язок та інтернет. Відремонтувати наразі неможливо, оскільки населені пункти окуповані російськими військами, – повідомляє Чорнобаївська сільська рада.

10:30 – У Голій Пристані немає російських військ. В'їзд-виїзд вільні, –  інформація від депутата Голопристанської міськради.

"Окупований Херсон. В сім'ї тиждень тому народилась дівчинка. Мати нарешті вибралась її зареєструвати в РАГСі. Прийшла, а їй кажуть: або російське Свідоцтво про народження, або ніякого.  Пішла додому без свідоцтва. Чекаємо Українську Армію", – розповідає місцева жителька. 

Зранку озброєні групи російських військових почали обшукувати домогосподарства у селищі Комишани, передмісті Херсону. Місцеві жителі розповідають, що військові рф перевіряють документи, оглядають всі приміщення, шукають мисливців і зброю. У деяких дворах, де господарі відсутні, російські військові виламують ворота і забирають автівки.

18:30 – Рашисти викрали голову Милівської громади на Херсонщині Олега Яхнієнка. 28 березня Яхнієнка забрали окупанти та вивезли в невідомому напрямку.

Загалом на Херсонщині окупанти за весь час окупації викрали щонайменше 30-40 осіб. Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський розповів, що декого "пресують, ламають дуже жорстко". Через це люди потребують серйозної медичної допомоги, аж до оперативного втручання.

Сумщина

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

У Тростянці на Сумщині, який ЗСУ звільнили від окупації російських військових, не вистачає продуктів, а також не працює лікарня.

Харківщина

Голова Балаклійської територіальної громади Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами.  "Іван Столбовий зараз збирається працювати з тими, хто вбиває наших людей та руйнує наші міста. Верховна Рада України посилила кримінальну відповідальність за державну зраду, на голову Балаклійської громади чекає 15-річне ув'язнення до довічного позбавлення волі", — зазначив очільник Харківської ОДА Олег Синєгубов.

13:00 – Під Харковом українські військові ліквідували російського полковника, – повідомляє Генштаб.

На сьогодні ведуться операції по витісненню ворога із Роганського, Чугуївського, Дергачівського напрямків. Критичною точкою залишається Ізюм, там ведуться запеклі бої, — інформує голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

По місту Люботин ворог випустив дві крилаті ракети, на жаль, одна людина загинула, є постраждалі. Ліквідовували пожежі і в Чугуївському районі.

Тривають бої в районі населених пунктів Камʼянка, Суха Камʼянка, Тихоцьке. У боях під Харковом 200 окрема мотострілецька бригада противника втратила дві батальйонно-тактичні групи і особисто командира бригади полковника Дениса Курила. Втрати однієї 200 бригади склали понад 1 500 військовослужбовців.

Так, під час виконання бойового завдання в Харківській області, стрілець-зенітник підрозділу протиповітряної оборони однієї з військових частин Десантно-штурмових військ ЗС України солдат Віталій К. знищив бойовий вертоліт ЗС РФ Ка-52, відомий серед військових як "Алігатор". Цей "Алігатор" міг забрати багато життів українців, як військових так і цивільних громадян. 

Під Чугуєвим виявили трупи військових рф із відсутністю слідів поранень чи насильницької смерті. Виходить, рашисти просто кинули своїх у полі, залишаючи вмирати від холоду та голоду. "Баби ще понароджують".

20:00 – ЗСУ повністю звільнили від окупантів дорогу від Харків до Чугуєва.

Завдяки нашому ППО в м. Ізюм "поцілувалися" з землею один БПЛА та один "всепогодний" винищувач-бомбардувальник, повідомляє Повітряне командування "Схід".

Житомирщина

На Житомирщині російські війська обстріляли територію поблизу кількох військових частин, внаслідок чого троє військовослужбовців отримали травми

14:00 – Рятувальники загасили пожежу на одному з підприємств у Коростенському районі, що спалахнула сьогодні через ракетний удар. Загиблих та травмованих немає.

Запоріжжя

Хроніка подій: тридцять четвертий день оборони України від російської агресії

Тероборона Запоріжжя показала, що залишилося від техніки окупантів у звільненій Малинівці, Запорізької області. "БТР-82 окупаційних військ більше нікуди не поїде. Разом з екіпажем вона залишиться у Малинівці", – повідомили в Міноборони. Українським військовим такий транспорт точно не згодиться, а на брухт приймуть з радістю!

Відкрито кримінальне провадження за фактом колабораційної діяльності проти Володимира Рогова. Він проголошував себе новим міським головою тимчасово окупованого Мелітополя. Колаборанту світить до 5 років позбавлення волі.

Волинська область

Сьогодні у небі над Волинню сили ППО знищили ракету.

 Захід України

Вчора ввечері російська ракета влучила в сховище нафтопродуктів на Рівненщині. На місці пожежі на нафтобазі всю ніч і зранку працює ДСНС. До гасіння залучено пожежні потяги з водою. Хімічний та радіаційний фон в нормі.

Ввечері 28 березня з території Білорусі випустили ракети типу «Х», які рухалися у напрямку Львова. Їх знищили на відстані близько 30 км до обласного центру, повідомляє Міноборони. Голова ОДА Максим Козицький заявляє, що ППО збила три ворожі ракети. Без жертв.

Черкащина

автор фрази русский военный корабль иди нахуй

Автор легендарної фрази про російський корабель, прикордонник Роман Грибовповернувся з полону на рідну Черкащину. Він отримав нагороду "За заслуги перед Черкащиною".

 

8320

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: